1. Home
 2. Seks en body
 3. Zo word je de beste versie van jezelf – Je pure zelf in de kijker

Zo word je de beste versie van jezelf – Je pure zelf in de kijker

door | aug 10, 2022 | Seks en body

Loading

Naarmate je ouder wordt, verandert je lichaam. Omdat de hoeveelheid collageen vermindert, wordt de huid wat slapper en daardoor brokkelt de factor zelfzekerheid bij menigeen ook een beetje af. Ergens is dat jammer, want het proces van het ouder worden is nu eenmaal een natuurlijk proces. Een eventuele partner maakt daar in de meeste gevallen helemaal geen probleem van, maar het wordt voor een (toekomstige) partner wel lastig wanneer jij voortdurend jezelf afwijst. Bij dames speelt dan ook nog eens de menopauze een rol. Hoe kun je op een constructieve manier werken aan zowel zichtbaarheid als zelfzekerheid? In ‘Zo word je de beste versie van jezelf’ geeft Margriet zowel mannen als vrouwen tips voor een beter voorkomen.

De evolutie in het rollenpatroon

Allereerst mag ik constateren, dat er in de loop van de voorbije decennia een ontwikkeling is geweest waarbij dames een stukje vrouwelijkheid inleverden, bewust of onbewust. Dit heeft beslist niet altijd betrekking op kleding, maar vooral op houding en lichaamstaal.

De factor vrouwelijkheid openbaart zich vooral in zachte kenmerken en eigenschappen zoals verwondering, overgave, aanvoelen, reflecteren. Door de emancipatie hebben vrouwen echter veel ‘mannelijke taken’ op zich genomen.

Ze zijn doorgaans medekostwinner en de zorg voor de kinderen en andere taken zijn meestal meer evenredig verdeeld. Heren zijn op hun beurt wat meer in de gezinsrol geduwd. Met de gedeelde zorg voor de kinderen, is het logisch dat mannen wat meer op de vrouwelijke kenmerken werden teruggeworpen. 

Vrouwen wensen doorgaans een mannelijke, zelfbewuste partner die tegengas geeft, maar die ook rekening houdt met hun noden en behoeftes en een luisterend oor heeft. Mannen ambiëren meestal een partner die in contact staat met haar vrouwelijkheid, die zichzelf accepteert en die, ondanks het feit dat ze wellicht geen partner nodig heeft, wel duidelijk laat voelen dat hij een belangrijke plek in haar leven heeft. 

Word de beste versie van jezelf – Tips voor zowel dames als heren

Wanneer je je als mens moet handhaven en profileren in een maatschappij waarin anderen voortdurend wensen en verlangens op jou projecteren, is het zeer belangrijk dat je goed in contact met jezelf staat. Wanneer je weet en voelt wie jij bent en waar jouw verlangens liggen, dan straal je dat uit en kom je zelfverzekerd over. 

Met een zelfverzekerde houding en attitude, trek je gemakkelijker positieve mensen en situaties aan omdat je sterk overkomt en in jouw persoonlijke kracht staat. Door de keuze van kleding en uitstraling laat je zien wie je bent en hoe je in het leven staat.

Kledij draagt bij tot uitstraling en imago en uiteindelijk, wanneer je je kleding steeds perfect weet uit te kiezen, wordt dit een persoonlijkheidskenmerk. Het draagt bij tot authenticiteit.

Enkele tips voor dames en heren

 • Wees trots op wie je bent en straal in elke conversatie openheid uit. Openheid geeft dames automatisch een mate van zachtheid en vrouwelijkheid. Openheid brengt bij heren het gevoel van leiderschap naar boven. 
 • Maak je ontvankelijk voor de ander en laat zien dat hij/zij belangrijk voor jou is. Wanneer je bijvoorbeeld zegt: “Ze moeten me maar nemen zoals ik ben”, komt dat cru over omdat je daarmee impliceert dat het je niet interesseert hoe de ander jou ervaart.
 • Let op lichaamshouding en taalgebruik: een mooie rechte houding, geen gekruiste armen of benen en regelmatig oogcontact zorgen ervoor dat je aandachtig overkomt.
 • Zorg dat je niet autoritair lijkt. Wanneer je bijvoorbeeld je kin te ver omhoog houdt, kun je op anderen overkomen alsof je je verheven voelt, terwijl dit helemaal niet zo is. 
 • Als je tevreden bent, straal je dit uit en dat geeft een persoon charisma. Tevredenheid, hobby’s, passies en plezier in het leven maken dat je straalt. Sowieso is een lach op het gezicht het mooiste sieraad dat je kunt dragen. 
 • Ga eens kijken welke kleuren jou flatteren. Wanneer je voor de spiegel staat en een staaltje stof of een kledingstuk bij je gezicht en ogen houdt, kun je zien dat er kleuren zijn die je bleker maken waardoor je er ongezond uitziet. Er zullen ook kleuren zijn die jouw gezicht ophalen waardoor je er gezond en fris uitziet. Het is belangrijk dat je weet welk kleurenpalet jou flatteert, zodat je altijd de juiste kleding koopt. 
 • Zorg dat kleding passend is. Wanneer je wat vermagerd bent en je draagt nog altijd kleding die te ruim is, dan zie je er slordig uit. Kleding mag echter ook niet te strak zitten. 
 • Als je een recht, slank lichaam hebt, sta je doorgaans goed met strepen, rechthoekige prints of blokprints. Die draag je beter niet als je ronde vormen hebt omdat dergelijke prints je breder maken. Wanneer je gezegend bent met rondingen, draag je best ronde prints, wat ook bloemenprints kunnen zijn. Het gaat vooral om prints met ronde belijning. 
 • Kleed je altijd naar de gelegenheid. Wanneer je naar een informele barbecue gaat, val je uit de toon als je een galaoutfit draagt. Kleed je sportief voor een gebeurtenis in een sportief kader en kleed je formeel als de gelegenheid formeel is. 
 • Wanneer je extravert bent, zal je eerder geneigd zijn om gedurfde combinaties te kiezen. Het is altijd mooi als kleding jouw persoonlijkheid benadrukt, zolang de combinaties maar smaakvol blijven. 
 • Kleding mag ook toegespitst zijn op je rol tijdens de dag. Wanneer je als directeur van een bedrijf een informeel gesprek wenst, kun je best die dag ook wat informeler gekleed gaan, omdat je dan toegankelijker overkomt. Wees dus altijd bewust van je rol die dag en wat je wenst uit te stralen. 
 • Een goed gekozen bril ligt in het verlengde van je persoonlijkheid. Door de keuze van bril laat je zien wie je bent en hoe je in het leven staat. Wanneer je over een kenmerkende bril spreekt, betekent dit dat de bril jouw persoonlijkheid uitdraagt. Het is jouw persoonlijk kenmerk geworden. Een bril kan je ook heel snel een creatieve uitstraling geven of een uitstraling die past bij een leiderschapsrol. 
 • Kleed je altijd volgens jouw leeftijd. Dames die de vijftig gepasseerd zijn, staan doorgaans beter met een rok die op of onder de knie valt en heren mogen vanaf die leeftijd ook bewust kiezen voor een waardig voorkomen. Hele felle kleuren in combinatie met drukke prints flatteren dan niet altijd meer. Kleding mag een statement zijn, maar je slaat de plank volledig mis als je door je kledingkeuze in hoofdzaak uitstraalt dat je moeite hebt met ouder worden.  
 • Verzorg jezelf goed. Mooie verzorgde schone handen en nagels zijn belangrijk net als een verzorgd gebit met schone witte tanden.
 • Voor zowel dames als heren geldt dat een lekker luchtje heerlijk kan zijn, maar overdrijf niet. Geur komt het best tot zijn recht als die subtiel is. Het is niet de bedoeling dat je op vijf meter afstand al op een muur van parfum of aftershave stuit. 
 • De geur van zweet is een heel vervelende geur. Vers zweet ruik je niet, dus het is bijna altijd een kwestie van slechte hygiëne. 

Word de beste versie van jezelf – Tips voor dames

 • Gebruik een goede gelaatsverzorging die jouw huid beschermt en die eventueel de tekenen van veroudering nuanceert. 
 • Wanneer je make-up draagt, is het belangrijk dat je die juist weet te doseren. Meestal accentueer je ofwel de lippen zodat de lippen spreken, ofwel accentueer je de ogen. Wanneer je beide te veel accentueert, wordt het geheel schreeuwerig.
 • Zorg dat wenkbrauwen altijd netjes zijn. Wenkbrauwen zijn de kapstok van je gezicht; ze geven het gezicht uitdrukking en maken de ogen sprekend. 
 • Accessoires kunnen de uitstraling versterken of juist verzwakken. Een ketting kan erg mooi zijn, maar overdrijf niet door jezelf te ‘behangen’ met sieraden. 
 • Wanneer je wat kleiner van postuur bent, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een lange sjaal langs de nek naar beneden te draperen. Dit zijn kleine subtiele accessoires die een persoon optisch kunnen verlengen en zo zijn er meerdere oplossingen mogelijk.
 • Hakken zijn prachtig en vrouwelijk, maar je draagt best geen hoge hakken als je er niet fatsoenlijk op kunt lopen. Ik zeg wel eens: “Dames, draag geen hoge hakken als je daarna als een pasgeboren lammetje loopt.” 
 • Sneakers onder een romantische zomerjurk kunnen ook prachtig zijn, dus probeer te experimenteren en blijf modebewust.
 • Verzorg ook benen en voeten. Heel veel dames krijgen op latere leeftijd kleine kwaaltjes zoals spataderen. Die kun je camoufleren met een crème of je kunt er ook voor kiezen om een panty te dragen. 

Word de beste versie van jezelf – Tips voor heren

 • Ook voor heren is het belangrijk dat zij aandacht schenken aan gelaatsverzorging die de huid beschermt en de tekenen van het ouder worden nuanceert.
 • Het belangrijkste aspect dat heren niet uit het oog mogen verliezen, is de lichaamsbeharing. Heren kunnen nogal gemakkelijk onverzorgde wenkbrauwen of neusharen hebben, nekhaar of baardhaar dat niet netjes getrimd is. 
 • Wanneer een heer leiderschap wil uitstralen, doet hij dat meestal door te kiezen voor grote accessoires zoals een imposant horloge of een armband. 
 • Heren die een overhemd casual willen dragen, mogen het niet te ver open laten staan omdat dit bij velen als marginaal overkomt. 
 • Voor heren is etiquette bijna altijd een werkpuntje. Het is belangrijk dat je een vrouw voor laat gaan en dat je weet wanneer het gepast is de deur open te houden of de dame als eerste te laten plaatsnemen. 

Algemene tip om de beste versie van jezelf te worden: draag altijd kleding waar jij je comfortabel in voelt. Zorg ervoor dat je kleding bij je persoonlijkheid past. Een timide persoon zal niet snel felle kleuren of opvallende tijgerprints dragen.

Van nature kiezen we meestal kleding die bij ons gevoel en onze persoonlijkheid past. Hopelijk helpen bovenstaande tips om het beste uit jezelf naar boven te halen. Vergeet niet: een éérste indruk maak je maar één keer! 

Dit vind je wellicht ook interessant

Je huid verstevigen – Dit kan je doen tegen huidverslapping 
De kracht van massages – De Zweedse massage

8 tips om na je 50e het beste uit jezelf naar boven te halen
Vrouwen die pijn ervaren tijdens het vrijen – Dit kun je eraan doen
De levensloop van de seksualiteit
Opnieuw verliefd – Daten voor de actieve 50-plusser
Daten in 2021 – De do’s en don’ts bij online daten

6 voedingssupplementen tegen artrose – Voorkom gewrichtsslijtage

Margriet Verhulst
Margriet Verhulst

Margriet is een ervaren matchmaker én imagostyliste en ze draagt dagelijks haar steentje bij in het levensgeluk van singles door hen motiverend te inspireren. Margriet staat singles bij middels kleur- en stijladvies met een scherpzinnig oog voor uitstraling én zichtbaarheid. Je krijgt immer maar één kans om een eerste indruk te maken, aldus Margriet.

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest