Controle gaat over de druk die we onszelf en anderen opleggen. We moeten ons aan zelfopgelegde regels houden en we leggen die regels ook op aan anderen. Het idee hierachter is dat, als we hard genoeg proberen om een situatie naar onze hand te zetten, we uiteindelijk controle krijgen over die situatie. Dit voorkomt dat we ons angstig en onzeker voelen, en geeft een gevoel van macht. Heb je je weleens afgevraagd wat controle jou op de lange termijn te bieden heeft? In ‘de controle leren loslaten’ leer je om een ander licht te werpen op het begrip ‘controle’.
Hoe probeer jij jezelf en anderen krampachtig te controleren?
Het is volkomen normaal dat we een bepaalde mate van controle vasthouden. Van zodra je voelt dat controle je stress en onrust oplevert, waardoor je als individu niet meer kan groeien, dan is het aangewezen om jezelf in vraag te stellen en na te gaan vanwaar die drang komt.
Veel mensen zijn zich niet altijd bewust van hun controlerend gedrag. Ze houden krampachtig en ongezond vast aan iets of iemand en laten hierdoor hun dagelijks leven beïnvloeden.
Die mensen willen zoveel mogelijk controle vasthouden, uit angst om die controle te verliezen. Ze gaan anderen mensen claimen en opeisen, met de gedachte dat hun gedrag bijdraagt aan hetgeen zij willen bereiken. Wees je ervan bewust dat een dergelijke instelling altijd anders uitpakt dan je initieel dacht.
Wil je de controle leren loslaten, dan is het cruciaal om te reflecteren op de volgende stellingen. Probeer elke vraag eerlijk te beantwoorden.
Hoe probeer ik:
- mezelf te controleren?
- anderen te controleren?
- situaties naar mijn hand te zetten?
- de realiteit te ontlopen?
- mezelf dingen wijs te maken?
- anderen te overtuigen van mijn waarheid?
Ongezonde controle werkt altijd averechts
Als je controledwang een ongezonde wending krijgt, dan doen mensen net niet wat jij wil. Door een situatie te veel te controleren, ga je net meer fouten maken en krijg je meer van die dingen waar je niet om vraagt. Ongezonde controle werkt altijd averechts en in jouw nadeel. Door op een ongezonde manier de controle vast te houden, ontneem je jezelf en anderen te mogelijkheid om te groeien.
Als je te veel de touwtjes in handen houdt, is er geen ruimte om te groeien. Niet voor jezelf, de ander en voor de situatie waarin je je bevindt.
De controle leren loslaten in 5 stappen
Hier volgen 5 stappen die je zelf kan doorlopen om de controle los te laten. Bepaalde stappen kunnen confronterend zijn. Maar ze zijn wel noodzakelijk als je vrij wil zijn van controledwang.
Opbouwende kritiek aanvaarden: controle freaks die geconfronteerd worden met hun gedrag, hebben moeite om opbouwende kritiek te aanvaarden. Probeer je niet defensief op te stellen. De blik die iemand anders op jouw situatie werpt, is vaak realistischer en neutraler.
Besef dat je niet alles kan controleren: het leven zit vol verrassingen waar niemand vat op heeft. Wanneer je je ervan bewust wordt dat je andere mensen en hun gedrag niet kan beheersen, ga je al een stuk meer rust in je hoofd creëren.
Maak geen analyses: veel mensen analyseren anderen en hun gedrag en proberen daar analyses aan te koppelen. Als er iets wordt gezegd, dan wordt dit geanalyseerd en passend gemaakt binnen de eigen wensen en verlangens. Dit werkt averechts met de nodige teleurstellingen tot gevolg.
Werk aan je zelfvertrouwen: mensen die over weinig zelfvertrouwen beschikken, zijn gemakkelijker geneigd om zich te onderwerpen aan controledwang. Werk aan je zelfvertrouwen en laat je alleen in met positieve mensen en situaties.
Stel je niet onmachtig op: word je boos als het niet loopt zoals je wil? Ben je voortdurend op zoek naar bevestiging? Is je gemoedstoestand afhankelijk van wat iemand anders tegen je zegt, enzovoort. Dan voel je je wellicht onmachtig. Er is een dunne scheidingslijn tussen gevoelens van onmacht en controle. Concreet betekent dit dat wanneer je je onmachtig voelt, je een houvast zoekt in controledwang. Soms is het goed om je onmachtig te voelen en de situatie te laten varen zodat je er achteraf (zonder blinde vlek) naar kan kijken.
Dit vind je wellicht ook interessant
De helende kracht van empathie en kwetsbaarheid
Zelfcompassie – Draag bij aan je welbevinden en geluk
De essentiële eigenschappen van zelfreflectie
Midlifecrisis – De weg naar spirituele groei
Stappenplan om een gelukkig leven te leiden
Je emoties beheersen met EFT – Inclusief stappenplan
Introspectie – De deur naar het verleden sluiten