1. Home
  2. Liefde en relaties
  3. Voor jezelf opkomen in een relatie – Zo voorkom je een relatiecrisis

Voor jezelf opkomen in een relatie – Zo voorkom je een relatiecrisis

door | jul 11, 2022 | Liefde en relaties

Loading

Wanneer we over een liefdesrelatie spreken, dan is het belangrijk om te onthouden dat partners een aantal dingen nodig hebben om de relatie op lange termijn staande te houden. Gezond eigenaarschap is er één van. De behoefte aan het hebben van dingen voor jezelf, een eigen mening mogen hebben en jezelf in je totaliteit kunnen zijn. Met andere woorden, het hebben van een gezonde territoriale behoefte. Dat is wat de mens nodig heeft om zichzelf helemaal te kunnen ontplooien. Partners hebben ook behoefte aan aandacht, zeggenschap, enzovoort. De hedendaagse liefdesrelatie wordt gekenmerkt door echte interesse in de partner. Iedereen wil nu en dan eens exclusieve aandacht van de partner hebben. En iedereen wil die aandacht behouden in de relatie. Zo wil iedereen de belangrijkste zijn voor de ander, boeiend en aantrekkelijk gevonden worden. 

Jij bent eigenaar van je gedachten en gevoelens

Binnen een liefdesrelatie hebben beide partners behoefte om eigenaar te blijven van hun eigen gevoelens en gedachten. Dit kan gaan van fantasieën, dagdromen tot dingen die zich in het verleden hebben afgespeeld. Wanneer de partner doordramt om die gedachten te delen, dan ontstaan er irritaties. Op dat moment heb je het recht om te beslissen of je iets al dan niet wil delen. Begrijp goed dat dit geen verplichting is. Wanneer je partner je toch dwingt ze te vertellen, dan voel je je bestolen van je gedachten en gevoelens. Je kan dit vergelijken met een partner die ongevraagd je dagboek leest. Dergelijk gedrag roept vervreemde gevoelens op. Elke partner heeft het recht om er zijn eigen ideeën op na te houden, zonder dat het jou schaadt. 

Jullie gezamenlijk domein

Naast een domein met eigen gedachten en gevoelens, kunnen koppels ook een gemeenschappelijk domein delen. Er zijn veel terreinen in een relatie die gemeenschappelijk zijn en geen probleem vormen. Belangrijk is om allebei die domeinen goed te onderhouden. Zo leggen koppels samen een aantal waarden en normen vast die kunnen bestaan uit:

  • Eén keer per week een gezamenlijke activiteit doen.
  • Monogamie in de relatie.
  • Wel of geen contact met een ex-geliefde
  • Afspraken die worden gemaakt rond de kinderen. 
  • Financiële afspraken die worden gemaakt. 
  • Een afzonderlijke of gezamenlijke hobby.

Naast bovengenoemde waarden en normen is een gezonde vorm van communicatie essentieel om die waarden en normen tot uitvoering te brengen.

Gezonde communicatie

Veel relatieproblemen ontstaan door op een verkeerde manier te communiceren. Partners gaan er automatisch van uit dat het niet gemakkelijk is om te communiceren of dat de ander niet voor rede vatbaar is. Eigenlijk is communicatie niet meer en niet minder dan een vaardigheid en iedereen kan die aanboren. Koppels die met elkaar samenleven zenden voortdurend een boodschap uit. Alles wat de partner onderneemt of zegt, geeft informatie weer en beïnvloedt het gedrag van de ander. Daarmee wordt eigenlijk gezegd dat gedrag ook communicatie is (non-verbaal). 

De gelaatsuitdrukking (mimiek) vertelt veel over hoe je partner zich voelt. De mimiek laat zien wat er zich binnenin iemand afspeelt. De lichaamshouding is een bron van informatie en weerspiegelt het gevoel van je partner. Wiebelen met de benen kan een uitdrukking van stress zijn. Woelen in bed kan een teken van piekeren zijn. Zo kan een houding nors, zwak, open of gesloten bij iemand overkomen. Ook de intonatie waarop partners iets tegen elkaar zeggen, kan beslissend zijn. Zo kan de toon waarop iets gezegd wordt, een boodschap versterken of afzwakken. De intonatie kan ook duidelijk maken of iets een bevel of een verzoek is. 

Werken aan een relatie

We weten nu dat liefde een werkwoord is en dat enkel een stevige fundering ervoor zorgt dat een relatie een kans tot slagen op lange termijn heeft. Een goede relatie hebben en onderhouden komt niet vanzelf. Beide partners moeten een minimum aan commitment hebben. Zonder commitment zal de relatie vroeg of laat stranden. Verder dienen beide partners hun verantwoordelijkheid te dragen en gemaakte compromissen na te komen. Een relatie onthult niet alleen veel over je partner maar ook onderliggende zaken die diep in jou verscholen zitten, komen aan de oppervlakte. Dat biedt je de kans het beste uit jezelf te halen. Neem niets als vanzelfsprekend aan en onthoud dat geen enkele relatie een automatische invulling van verwachtingen is, maar een band van wederzijds respect.

Dit vind je wellicht ook interessant

Hoe kan je je relatie spannend houden? 4 tips
Opnieuw verliefd – Daten voor de actieve 50-plusser
Hechtingsstijlen en de sleutel tot een succesrijke liefdesrelatie
Een gecreëerde illusie van een liefdesrelatie 

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest