1. Home
  2. Sterrenbeeld Steenbok
sterrenbeeld-steenbok-betekenis

De persoonlijkheid van de Steenbok

De Steenbok hecht tradities en steekt enorm veel energie in het tegengaan van verandering. Dit door Saturnus beheerste teken heeft vaak een conflict met zijn negatieve, in wezen passieve polariteit. De Saturnus-kwaliteiten discipline, kracht, veerkracht en ambitie botsen met de ontvankelijkheid van een negatief teken. Als zodanig verliest de Steenbok zijn spontaniteit en levensvreugde, en hult zich in plaats daarvan in de loodzware mantel van plichten en verantwoordelijkheid.

De volwassen jaren zijn voor de Steenbok veel prettiger dan de jeugd. Pas als deze persoonlijkheid zich in de materiële wereld heeft bewezen door succes en status te bereiken, komen de zachtere intuïtieve kwaliteiten aan bod. De Steenbok kan dan een sterk verlangen hebben het spirituele gebied te verkennen of de samenleving te helpen.

De Steenbok heeft een pientere geest die langetermijnstrategieën kan formuleren. Deze persoonlijkheid, die doelgericht is en de zaak onder controle houdt, zet een duidelijk pad naar de toekomst uit. Hoewel hij wijs en praktisch is, denkt Steenbok zelden buiten zijn kader. Een zekere bekrompenheid is onvermijdelijk als de conventie met zoveel volharding wordt gevolgd. De huidige stand van zaken speelt de hoofdrol in dit teken.

 

De emoties van de Steenbok

Het is niet zo dat de Steenbok geen emoties voelt, maar het vermogen ze uit te drukken wordt gehinderd door de energieën van Saturnus. Onder de façade van zelfvertrouwen voelt de Steenbok zich vaak eenzaam en geïsoleerd, en is hij niet in staat warmte en genegenheid uit te drukken. Als strenge rechter en criticus staat dit teken alleen toe wat gevoeld zou moeten worden, in plaats van wat er gevoeld wordt.  De Steenbok meet succes af aan iemands prestaties en materiële wereld, niet aan iemands persoonlijke ontwikkeling. Dit teken kan dan ook gevoelens van onvermogen hebben, die schuilgaan onder de drang om te slagen en zich te bewijzen.

Sterke eigenschappen van de Steenbok

De Steenbok, die gezegend is met eindeloos geduld, blinkt uit in het aanpakken van moeilijke taken. Hij heeft ook talent voor organisatie, bezit wijsheid, oog voor detail en het vermogen dingen te doorzien. De neiging het leven te serieus te nemen wordt verzacht door een sardonisch gevoel voor humor.

 

Zwakke eigenschappen van de Steenbok

De Steenbok oefent graag controle uit en beoordeelt mensen vaak naar de positie die ze bekleden of naar wat ze kunnen bijdragen aan de carrière van de Steenbok in maatschappij en bedrijfsleven. Deze controlerende persoonlijkheid bekijkt de wereld volgens zeer strakke normen, ze legt eindeloze ge- en verboden aan zichzelf en anderen op.

 

De Steenbok en geld

De Steenbok is zeer zuinig. Zijn aankopen zijn van uitstekende, duurzame kwaliteit. Dit behoedzaam teken plant zijn financiële toekomst met zorg: sparen, verzekeringen en pensioen worden al vroeg in het leven geregeld. Investeringen doet hij na zorgvuldige overweging en raadpleging van een deskundige. De Steenbok neemt nooit risico’s.

 

De Steenbok in de liefde

De Steenbok is een van de betrouwbaarste tekens en bezit een zeer sterk karakter. De meeste mensen noemen hun Steenbok-partner hun rots in de branding. Relaties met dit teken zijn duurzaam en hoewel er kortdurende affaires kunnen zijn, komen huis en gezin uiteindelijk op de eerste plaats. De Steenbok legt grote nadruk op plichten en neemt verantwoordelijkheden serieus.

In feite is een Steenbok-partner behoorlijk serieus, al wordt dat gecompenseerd met een goed gevoel voor humor. Met Saturnus als heerser van het teken wordt frivoliteit ontmoedigd en emotionele expressie beteugeld, ondanks een krachtig libido. Zoals bij alle aardetekens is er een strikte scheiding tussen lichaam en emoties. Bij veel gelegenheden weet de Steenbok echt niet wat hij of zij voelt.

Om uw partner te begrijpen moet u kijken naar leeftijd en geslacht. De rijpe jaren passen beter bij dit teken dan de jeugd. Een jonge Steenbok is oud voor zijn of haar jaren en gaat vaak gebukt onder het leven. Een oudere Steenbok, die niet meer gedreven wordt door behoefte aan zekerheid en prestaties, lijkt bijna jonger te worden. In die latere jaren kan de Steenbok voorbij materieel succes streven naar een diepere voldoening in het leven en naar een intensere relatie.

Als de Steenbok eenmaal een band met u heeft, zal hij zijn vrije tijd volgens een vast routine met u willen doorbrengen. Dit is geen gelijkwaardige relatie, want de Steenbok houdt de touwtjes in handen, maar u heeft wel een belangrijke rol.

Relaties met Steenbokken zijn gewoonlijk voor het leven en worden met het klimmen der jaren steeds beter.

Steenbok past het beste bij: Stier, Maagd en Steenbok
Steenbok past het minste bij: Boogschutter, Waterman en Vissen

 

Datum: 22 december – 19 januari
Heerser: Saturnus
Natuurlijk huis: tiende
Element: aarde
Polariteit: negatief
Verhoging: Mars
Val: Jupiter
Vernietiging: Maan
Sleutelwoorden: gezag, autoritaire praktijken, discipline, behoud, voorzichtigheid, verantwoordelijk, verstandig, geduldig, bekrompen, bot, plicht, maatschappij

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest