1. Home
 2. Spiritualiteit
 3. Samhain – Halloween en Allerheiligen anders bekeken

Samhain – Halloween en Allerheiligen anders bekeken

door | okt 25, 2022 | Spiritualiteit

Loading

Samhain staat bekend als Halloween en Allerheiligen: een Keltisch nieuwjaarsfeest dat begint aan de vooravond van 31 oktober ter verering van de doden. Het is in deze tijd van het jaar dat je gemakkelijk in contact kan treden met de andere wereld, met name de geesten van je verre voorouders. Daar waar Halloween een huiverig gevoel oproept en Allerheiligen ons in contact brengt met onze verloren dierbaren, behelzen deze dagen een magische interpretatie. 

De betekenis van Halloween

Het woord ‘Halloween’ is ontstaan uit ‘All Hallows’ Eve’: de vooravond van Allerheiligen. Naast het feit dat Halloween een commerciële bijklank heeft omvat deze magische avond een rijke Keltische geschiedenis: Samhain. 

De wereld van onze verre voorouders binnentreden

Samhain (zoals de Kelten het noemen) is de overgang waarbij de zomer officieel eindigt en de winter wordt verwelkomd. Een heilige avond die veel magie herbergt. De Kelten geloofden dat de scheidingslijn tussen de wereld van de levenden en de doden het dunst was. Voor de Kelten was dit hét moment om hun verre voorouders te vereren door het aanwenden van magische rituelen. 

Het vieren van Samhain

Tot op heden wordt Samhain door moderne heksen en paganisten gevierd. Het is een van de belangrijkste dagen in het Keltisch jaarwiel. Het is eveneens een moment van transformatie waarin we leren dat verandering en loslaten mogelijk zijn. Tijdens deze dag is het belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen:

 • welke oude gewoontes moet ik doorbreken?
 • zijn er vastgeroeste patronen die hun beste tijd hebben gehad?
 • stel ik mezelf voldoende open om veranderingen door te voeren?

Deze transformatie is bovendien merkbaar in de natuur: de laatste oogst wordt binnengehaald, het landschap is onderhevig aan verandering en de bomen ontdoen zich van hun bladeren.  

Het is onontbeerlijk om op dezelfde manier naar jezelf te kijken want dan is er pas verandering mogelijk en van daaruit kun je transformeren. 

Tips voor een fijne Samhain

 • Roep je mooiste herinneringen van je overleden dierbaren op. Doe dit eventueel aan de hand van foto’s. Wat doet dit met jou? Laat elke emotie die je voelt toe en praat erover als je daar behoefte aan hebt. 
 • Samhain is dé dag om je te verdiepen in jouw familiegeschiedenis (genealogie). Op die manier kan je bijzonder dingen over je voorouders te weten komen. Hierdoor vereer je ze en schep je een energetische band met hen. 
 • Maak een creatief bloemstuk of creëer iets in klei. Plaats dit vervolgens op de graven van je overleden dierbaren. 
 • Plaats op de avond van 31 oktober een kaars aan je voordeur. Hiermee hou je negatieve energieën uit je woning. 
 • Neem een reinigend (voet)bad, liefst met natuurlijke zouten. Visualiseer je dat je in een ketel van transformatie zit. 
 • Breng je veel tijd door in een bepaalde ruimte, verduister dan de kamer en ontsteek een kaars. Mediteer en omarm de sfeer waar je inzit. 
 • Kijk met onvoorwaardelijke liefde naar de dood en benader verdriet als heling en niet als een verlammend gevoel. 
 • Besef dat we met Allerheiligen de doden (weliswaar in gedachten) tot leven brengen middels liefdevolle verhalen en herinneringen. 

Dit vind je wellicht ook interessant

Lammas of Lughnasadh – Keltisch jaarfeest
De magische kracht van maanmagie op je liefdesrelatie
Het Keltisch lentefeest Ostara – Inclusief oefeningen
Je toekomst ontsluierd via theeblaadjes: Tasseografie
Karma – De wet van oorzaak en gevolg
Tweelingzielen – Een oude ziel versus het ego

Florence Demarey
Florence Demarey

Florence is een professioneel relaxatie-, massage- en energetisch therapeut én afgestudeerd als Keltische Priesteres. Haar brede interesse in bewustwording en spiritualiteit kwamen al tot uiting tijdens haar vroege kinderjaren. Niet alleen is ze gefascineerd door engelen en elfjes, ook rustige en mysterieuze plaatsen zoals kapelletjes bieden haar de ruimte en tijd om te bidden en te reflecteren over het leven.

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest