Kan ik me nog wel binden is een vraag die me dagelijks door singles wordt gesteld en waar ik relatieadvies over geef. Ze zijn vaak al jaren op zichzelf aangewezen en het woord ‘binden’ voelt voor deze mensen soms nog te veel als ‘zorgen voor’, terwijl dit een compleet verkeerde associatie is. In een gezonde liefdesrelatie is er immers altijd een wederzijdse zorg voor elkaar.
Binden roept bovendien een interpretatie op met ‘gebonden zijn aan iets’ en dat doet denken aan ‘onvrij’ zijn. Woorden hebben een kracht en een impact, maar uiteindelijk is het aan jou om te bepalen welke invulling je aan liefde geeft. Omdat je zelf altijd de volledige vrijheid geniet, ook in voorkeuren en keuzes, hoeft niets jou te beklemmen. In deze bijdrage geeft matchmaker Margriet je relatieadvies waar je écht iets aan hebt.
Relatieadvies voor de juiste inzichten
We zijn als mensen behoorlijk geneigd om zaken te overdenken. Dat werkt prima wanneer je je materiële zaken aanschaft, maar dingen die liefdegerelateerd zijn, zijn altijd gevoelskwesties. Ware liefde uit zich middels factoren zoals chemie en aantrekkingskracht en laat zich niet rationaliseren. We zien dit in het feit dat aantrekkingskracht eerder getriggerd wordt door imperfecties dan door perfecties.
Veel vrijgezellen benaderen hun toekomstige partner echter als een ‘project’, zonder dat ze zich hiervan bewust zijn. Ze willen in de aftastfase al zoveel mogelijk zaken uitsluiten en zekerheden afvinken, maar liefde is niet rationeel. Als je vooraf zou weten hoe iets zou aflopen, dan zou de weg ernaartoe misschien ook aan charme verliezen. Hoe mooi is uiteindelijk dat ‘onbestemde gevoel’ waarin je elkaar leuk vindt en vlinders voelt, maar nog niet weet hoe de ander is of denkt.
Relatieadvies met een duidelijk praktijkvoorbeeldje
Bijna elke single kent het verschil tussen een fysieke relatie waarbij je elkaar voortdurend wil aanraken en een relatie die vooral emotioneel, intellectueel bindt, waardoor je uren met elkaar kunt praten en getriggerd wordt door ‘de mind’. Zelfs al ben je bekend met beide fenomenen en heb je beide soorten liefde gekend, toch kun je vooraf niet inschatten in welke richting een relatie zich zal ontwikkelen.
Vraag je jezelf af of je je nog wel kan binden, dan ga je te veel uit van het denken. Je gaat dan nooit uit van het meest positieve scenario. Immers, wanneer een partner een oprechte aanvulling voor jou zou zijn, je niet zou claimen, je ruimte zou laten voor persoonlijke ontwikkeling, fierheid ten opzichte van jou zou uiten en andersom, waarbij er ook op seksueel en emotioneel niveau sprake zou zijn van een mega aantrekking, dan zou er geen twijfel meer zijn over het feit of je je nog zou kunnen binden.
Verrijkt iemand je leven en maakt een partner je blij, dan wil je niet anders dan meer tijd met die persoon doorbrengen. Liefde is een natuurlijk proces. Vaak zie je dat singles na een date bij elkaar polsen of er een vervolgontmoeting gaat komen. Hier is niets mis mee, maar tegelijkertijd is het ook een beetje kunstmatig. Heb je het leuk gehad met elkaar en wil je elkaar vaker zien. Dan regelt onze natuur dat.
Vuur je veel vragen af tijdens een date om na te gaan wat voor vlees je in de kuip hebt, dan loop je het risico dat hij/zij het gevboel krijgt van een ‘sollicitatiegesprek naar de functie van echtgenoot/echtgenote’.
Wees je bewust dat een vragenuur nooit een fijn kader is om volledig jezelf te kunnen zijn. De kans wordt net groter dat jouw toekomstige partner afhaakt omdat het gevoel overheerst dat hij/zij ergens aan moet ‘voldoen’.
Mijn conclusie
Natuurlijk zijn singles prima in staat om zich te binden na een lange periode van ‘alleen zijn’. Door langdurig alleen te zijn, zullen ze echter geneigd zijn enkel te gaan voor de juiste aanvulling en niet meer voor invulling en dat is prima!
Een ander belangrijk aandachtspunt: in de zoektocht naar zekerheden, is er nooit ruimte voor wonderen. Weet dat liefdeszaken zich in het hart afspelen. Wanneer je liefde te veel vanuit de ratio benadert, geef je het hart niet de kans en ruimte om te spreken.
Dat is jammer, we leven al voldoende in een wereld waarin alles meetbaar moet zijn, kwantiteit boven kwaliteit gaat en zaken vaak zelfs manipulatief beïnvloedbaar zijn. Laat liefde die mooie en meest zuivere bron zijn die de wereld broodnodig heeft en die onze harten mag helen.
Dit vind je wellicht ook interessant
Verliefd zijn of houden van? Dit moet je weten
De uitdaging van een liefdesrelatie
De kenmerken en oorzaken van een relatieverslaving
Gaslighting en narcisme – De narcist ontmaskerd
Je ex nog een kans geven? Volg deze tips
De impact van een narcistische relatie