1. Home
 2. Liefde en relaties
 3. Opnieuw verliefd – Daten voor de actieve 50-plusser

Opnieuw verliefd – Daten voor de actieve 50-plusser

door | jul 6, 2022 | Liefde en relaties

Loading

Voor veel alleenstaanden, gescheiden mensen, weduwen of weduwnaars, is er vaak een behoorlijke drempel om het hart opnieuw open te zetten voor nieuwe liefde. Vaak slaat de eenzaamheid toe maar sluimert het verdriet van een plotseling afscheid of een onvoorziene liefdesbreuk nog op de achtergrond. Het is ook niet niks om na een lang huwelijk zo plotseling weer alleen in het leven te staan. Wanneer je vele jaren met elkaar doorbrengt tussen dezelfde muren met dezelfde patronen waarbij je rekening houdt met elkaar, raak je min of meer ‘vergroeid’. Ook geestelijk ben je met elkaar verbonden. We hebben allemaal wel gehoord van telepathie. Dat verschijnsel toont de mentale en energetische verbondenheid. Ook al ga je fysiek een leven los van elkaar leiden, dan nóg is dat mentale, telepathische lijntje niet zomaar weg. Het verdriet en het gemis dat je zelf ervaart, maar ook dat van de ander, is voelbaar en dat kun je niet zomaar wegduwen.

50 plussers en de gelofte van eeuwige trouw

Vaak kampen alleenstaanden na een relatiebreuk met het gevoel dat hen onrecht is aangedaan. Het is ook niet simpel om gevoelsmatig volledig opnieuw te moeten beginnen wanneer je al die jaren als vanuit een vanzelfsprekendheid een toekomst had uitgestippeld die je in gedachten al helemaal ingekleurd had. Ook de financiële consequenties zijn niet te onderschatten. Alleenstaanden die uitkeken naar hun pensioen en hun woning inmiddels vrij hadden van schuld, worden plots gedwongen om weer alleen alle lasten te dragen en soms nog een hypotheeklast op zich te nemen. 

Er wordt dan vaak teruggegrepen naar het moment waarin men elkaar eeuwige trouw beloofde en samen besloot om als koppel door het leven te gaan. Dertig jaar geleden was het ook heel normaal om op jonge leeftijd in het huwelijksbootje te stappen om vervolgens kinderen te krijgen. Vaak was er zelfs een rechtstreekse stap vanuit de ouderlijke woonst naar een nieuwe knusse thuis waar opnieuw iemand op je wachtte die bereid was om je de genegenheid en verzorging te geven waar je zo op gesteld was. 

In die tijd waren er nog niet veel scheidingen. Sterker nog: scheiden was vanuit het standpunt van de ouders uit den boze. De huidige tijd, waarin zowel man als vrouw financieel onafhankelijk en meestal ook beiden kostwinner zijn, lijkt dit alom vertrouwde patroon op losse schroeven te hebben gezet. Doordat scheiden vroeger ‘not done’ was, leek het huwelijk een vesting. Eenmaal erin, kon je er niet zomaar uit en wanneer je eruit was, wilde je erin. Om ons heen waren evenveel, zo niet méér voorbeelden van koppels die ongelukkig waren samen dan koppels die echt de uitstraling hadden van een gelukkig en tevreden gezin. 

Daarom is het beloven van eeuwige trouw best gedurfd wanneer je dat letterlijk neemt, ermee rekening houdend dat niet alleen mensen, maar ook situaties kunnen veranderen. De belofte van eeuwige trouw wordt vaak genomen vanuit zowel romantisch als praktisch oogpunt, omdat er na het behalen van het boterbriefje nu eenmaal meer op papier geregeld is, mocht één van de twee bijvoorbeeld overlijden. Toch wordt maar al te vaak achteraf met beschuldigende vinger gewezen naar diegene die besloot het huwelijksbootje te verlaten. 

Als 50 plusser plots weduwe of weduwnaar

Wanneer je een partner verliest aan de dood, is het gevoel dat je meeneemt, als je besluit om te gaan daten, heel anders dan wanneer je gescheiden bent. Er is een gevoel van melancholie of weemoed dat op de achtergrond sluimert omdat er geen sprake was van een keuze. In beide gevallen, na een scheiding of overlijden, is er een periode van verdriet en rouw. 

Soms voelt daten voor een weduwe of weduwnaar nog een beetje als ‘vreemdgaan’ omdat dat gevoelsmatige lijntje naar de partner er nog is. Het is ook heel moeilijk om op zoek te gaan naar nieuwe liefde als je bijvoorbeeld voor het slapen gaan en bij het opstaan, gewend bent je overleden partner nog even toe te spreken. Het gemis aan een fysiek maatje in het leven neemt echter alleen maar toe. Vaak gaat dit gepaard met gewetenskwesties en dilemma’s die tegenstrijdig kunnen zijn omdat de overleden partner niets liever had gezien dan dat de ander het leven weer zou oppakken in alle mogelijke facetten. 

Opnieuw verliefd voor 50 plussers

Wanneer je opnieuw verliefd wordt, dan is dat een prachtige tijd. Verliefdheid maakt dat de mogelijke reserves die je kunt hebben, wegvallen omdat het gevoel van verliefdheid de overhand neemt. Het is moeder natuur op haar best. Veel singles hebben ellenlange virtuele afvinklijstjes over waaraan een toekomstige partner zou moeten voldoen, maar als de pijl van Cupido doel heeft geraakt en verliefdheid toeslaat, speelt dat lijstje in de meeste gevallen geen enkele rol meer. 

Liefde op leeftijd wordt doorgaans intens gewaardeerd wanneer het je overkomt. Mensen staan er bewuster in en hebben ook meestal wel de tijd gehad om te leren uit het verleden en dus ook om kritisch naar zichzelf te kijken. Wel spelen er ineens factoren mee die vroeger niet speelden. Denk aan de formule van het samengestelde gezin of denk aan weduwes en/of weduwnaars met kinderen die ook een wezenlijk onderdeel zijn van het rouwproces. De combinatie van al deze factoren bepaalt uiteindelijk het gevoel waarmee je in het datingavontuur stapt.

De innerlijke godin ontwaakt

Vrouwen zijn van nature godinnen. Ze zijn zelfstandig, ze zijn door moeder natuur met mooie ronde vormen begunstigd, zij dragen en baren kinderen, ze kunnen multitasken en ze hebben ook andere verfijnde, zorgzame kwaliteiten naar zowel partner en kinderen als hun sociale omgeving. De rol van de vrouw is ontzettend veranderd, net als de opvatting omtrent haar taak. Vroeger werd ze verondersteld het huishouden op rolletjes te laten lopen en alles daar omheen perfect te organiseren. Nu heeft het gros van de vrouwen kunnen studeren en een carrière opgebouwd, waardoor ze niet meer afhankelijk zijn van een partner. 

Voor de heren die ooit zijn opgevoed vanuit de gedachte dat een goedbetaalde functie een solide waarborg zou zijn voor geluk in de liefde, is er eveneens veel veranderd. Dames hebben nu door hun nieuw verworven plek en maatschappelijke rol andere verlangens ten aanzien van een partner. Status en aanzien zijn nog altijd in trek, maar het aspect materiële rijkdom legt minder gewicht in de schaal dan voorheen. 

De ideale 50 plusser man is modern, hoffelijk en genereus

Waar vrouwen het meest angst voor hebben naar een toekomstige partner toe, is een te groot leeftijdsverschil in combinatie met een ouderwetse mentaliteit. Ze willen zeker niet de weg terug naar de haard afleggen en in een stramien terechtkomen waarbij ze hun verworven rechten kwijt zijn vanuit de primitieve gedachte dat het enige recht van de vrouw het aanrecht zou zijn. Het gaat hierbij niet alleen om de huishoudelijke taken, want veel vrouwen doen die doorgaans met liefde. Het gaat vooral om het stukje waardering dat in vroegere tijden zelden uitgesproken werd. Het was normaal dat je als vrouw voor het huishouden zorgde. Gelukkig vindt een groot deel van de heren het nu juist gezellig om samen te koken en heeft de periode van alleen-zijn hen ook wel geleerd hoe ze een wasje moeten draaien. 

Wanneer men het hart openstelt voor nieuwe liefde, start elk vanuit een eigen basis van waaruit zaken geregeld zijn. Ieder heeft immers een eigen huishouden en daarmee gepaard gaande gewoonten en gehechtheden die orde scheppen en rust geven. Het is niet evident om vaste patronen en gehechtheden zomaar op te geven.

De allergrootste afknapper voor een dame is overigens de factor gierigheid. Wanneer een man tijdens een date bijvoorbeeld klaagt over de prijs van een parkeerticket of een kopje koffie, valt dit doorgaans niet in goede aarde. 

Mannelijke ridderlijkheid en betoverende prinsessen

In onze jonge jaren zijn we opgevoed met het sprookje van de mooie prinses die wacht op de ridderlijke prins die voor haar vecht en door het vuur gaat. Elk sprookje eindigt dan ook met de woorden: “…en ze leefden nog lang en gelukkig.” De prins kwam misschien wat aan de late kant door al de obstakels die hij moest trotseren, maar hij kwam altijd! 

De hedendaagse single vrouw lijkt stilaan wat ontmoedigd te raken. Ze verlangt nog altijd naar het romantische tafereel van het sprookje, maar de mannelijke ridderlijkheid blijft nogal eens uit. 

Van hun zijde hebben heren vaak het gevoel dat het prinsessenras uitgestorven is. Voor het onderwerp emancipatie aan de orde kwam, werden prinsessen doorgaans in prachtige jurken met strakke korsetten gehesen en werd hen precies geleerd hoe zij zich het best konden opstellen tegenover een prins. Vrouwen moesten vrouwelijkheid en sierlijkheid uitstralen, waarbij hen diverse poses werden aangeleerd die ze konden aannemen om hun charmes in de strijd te gooien om hun prins te verleiden. De huidige prins heeft schrik dat zijn toekomstige prinses vooral de vaardigheden van betweterigheid bezit en de teugels van het witte paard gretig overneemt. 

Moderne vrouwen zijn niet altijd meer gemotiveerd om alles uit de kast te halen om prince charming te verleiden. Enerzijds twijfelt een groot deel van de vrouwen of prince charming überhaupt nog wel bestaat en anderzijds is er een deel van de dames dat van mening is dat de prins zich eerst moet bewijzen alvorens zij een eerste stap uit de ivoren toren willen zetten. Wéér een ander deel wil helemaal niet meer meegaan in de uitstraling van vrouwelijkheid en is niet meer gemotiveerd om zich uit te dossen voor een partner omdat dit bijvoorbeeld geassocieerd wordt met ‘je anders voordoen dan je feitelijk bent’. Hoe vaak wordt er niet gezegd: “Ze moeten me maar nemen zoals ik ben.”

Respect en vertrouwen zijn voor een 50 plussers héél belangrijk

In een relatiewens gaan verlangen en weerstand doorgaans hand in hand. Enerzijds is er het verlangen om tot over je oren verliefd te worden, maar er is tegelijkertijd de angst om gekwetst te raken. Je moet je tenslotte kwetsbaar opstellen en dan kan je je niet verschuilen achter een ‘rol’. Het is belangrijk dat je jezelf durft laten zien en wanneer elke stap op een respectvolle manier gezet wordt en nauwkeurig opgevolgd wordt, ontstaat het vertrouwen en het plezier om vervolgstapjes te zetten vanzelf!  

Liefde verandert het verleden niet, maar het maakt de toekomst anders. Wanneer je niet meer gelooft in de liefde, dan staat dat gelijk aan het opgeven van het ouderwetse sprookje dat in onze jeugd een houvast bood die bijna heilig was. Tijden zijn veranderd, maar de hedendaagse prinses hunkert nog altijd naar liefde, begrip en waardering. De  hedendaagse prins bezit ook nog altijd de mannelijkheid en de durf om te willen strijden voor de mooie deerne die zijn hart weet te veroveren.

Elke mens heeft invloed op hoe de wereld zich aan hem of haar ontvouwt, ook al voelen we dat niet altijd zo. Wanneer je ‘s ochtends opstaat met het gevoel dat de wereld fantastisch is, dan zal elk nietig, klein fragment van de dag bijzonder voor je zijn. Wanneer je opstaat met het gevoel dat de wereld verziekt is, dan zal praktisch elk fragment dit voor jou beamen. Men zegt namelijk niet voor niets: “Beauty is in the eye of the beholder.” Zo gaat dat ook in de liefde. Als jij het geloof hebt dat er geen enkele fatsoenlijke man of vrouw rondloopt, dan zal praktisch elke situatie in jouw leven dit beamen, maar zodra jij jouw hart openzet voor liefde, kunnen er wonderen gebeuren. 

Enkele dating tips voor 50 plussers

 • Presenteer jezelf zoals je bent en schets een waarheidsgetrouw beeld. Eerlijkheid duurt het langst.
 • Wanneer een pril contact goed voelt, dan is bellen een logische vervolgstap. Stemgeluid, stemtimbre en de mate van belangstelling zeggen altijd nog meer dan duizend woorden.
 • Hou het eerste gesprek in evenwicht. Praat niet voortdurend over jezelf en laat ook niet alleen de ander praten. Zorg ervoor dat jullie een gelijkwaardige bijdrage naar elkaar toe hebben in het gesprek, maar ook in de mate van belangstelling. 
 • Een mooie vervolgstap zou videobellen kunnen zijn, maar je kunt ook voor een fysieke ontmoeting gaan. Uiteindelijk moet je elkaar toch zien! 
 • Plan een eerste afspraak nooit thuis, maar spreek op locatie af. Zo kun je een wandelafspraak maken of kiezen voor een afspraakje in een gezellige taverne. Kies een locatie waar de tafeltjes ver genoeg van elkaar staan, zodat je voldoende privacy geniet.
 • Wees ontvankelijk en stel je open voor de ander. Zorg ervoor dat jouw houding open is, dus geen gekruiste benen of armen. Wanneer je reserves houdt en wacht tot de ander zich openstelt, dan is dit voelbaar en uiteindelijk wil je toch ook het beste van jezelf laten zien.
 • Verzorg je goed en maak dat je qua uitstraling jouw eigen visitekaartje bent, vanuit waardigheid en trots voor jezelf. Draag wat je graag draagt, maar besteed wel extra aandacht aan details zoals schone handen, een net verzorgd kapsel en een frisse adem. Een eerste indruk maak je immers maar één keer.
 • Wees eerlijk, maar ook hoffelijk en respectvol in zaken die gevoelig kunnen liggen. 
 • Als je rookt of drinkt, probeer dit dan te matigen en laat zenuwen hier geen rol in spelen. 
 • Wees spontaan en belangstellend. Wanneer je angst hebt om vast te lopen in het gesprek, kun je vooraf al een virtueel vragenlijstje maken. 
 • Leg niet direct je gsm op tafel, want dit gaat ten koste van de aandacht voor de ander en ten koste van het gesprek. Het is absoluut niet beleefd en dus ‘not done’ om tijdens een date met jouw gsm bezig te zijn. Het geeft de indruk dat de ander niet belangrijk genoeg is of dat je het gesprek niet boeiend vindt. 
 • Natuurlijk mag je spreken over zaken uit het verleden, maar ga niet de inhoud van jouw rugzak op tafel gooien. Tijdens een date staat het onderwerp ‘ex’ dus voor ‘exit’. 
 • Praat liever over hobby’s en passies, want wanneer je spreekt over iets wat je graag doet, ga je stralen en dat maakt een persoon doorgaans bijzonder aantrekkelijk. Zo laat je je moeiteloos en zonder erbij na te hoeven denken automatisch van jouw beste kant zien. 
 • Wanneer de klik er niet is, wees hier dan eerlijk over. Wanneer je aangeeft dat 
  bijvoorbeeld voor jou de ‘chemie’ ontbreekt, dan is dat niet iets wat kwetsend hoeft te zijn. Dit heb je immers niet in de hand.  
 • Weet dat vriendschap ook kostbaar is en een bijzonder mooie vorm van liefde is. Vriendschap is liefde zonder vleugels. 

Last but not least

De dingen die écht belangrijk zijn in het leven en die écht voldoening schenken, vragen altijd geduld en tijd. Je moet er energie in steken, maar het is de enige manier om écht iets moois te verwezenlijken! Vandaag de dag is persoonlijk contact en fysiek tijd met elkaar doorbrengen de enige juiste manier om een fijne en duurzame liefdesrelatie op te bouwen. Wat singles die zich bij ons aanmelden, gemeen hebben, is dat zij er bewust voor kiezen om op een verfijndere, persoonlijke manier contact te leggen om liefde op de agenda te krijgen. Ze willen hierbij het beste in zichzelf naar boven halen en commitment tonen en dat maakt deze aanpak zo efficiënt en succesvol! Een klein bemoedigend duwtje in de rug en een snufje liefdescoaching zijn daarbij meestal zeer welkom!

Dit vind je wellicht ook interessant

Hoe kan je je relatie spannend houden? 4 tips
Hechtingsstijlen en de sleutel tot een succesrijke liefdesrelatie
Een gecreëerde illusie van een liefdesrelatie 

Je huid verstevigen – Dit kan je doen tegen huidverslapping 
De kracht van massages – De Zweedse massage
Vrouwen die pijn ervaren tijdens het vrijen – Dit kun je eraan doen
De levensloop van de seksualiteit
Opnieuw verliefd – Daten voor de actieve 50-plusser
Daten in 2021 – De do’s en don’ts bij online daten

Margriet Verhulst
Margriet Verhulst

Margriet is een ervaren matchmaker én imagostyliste en ze draagt dagelijks haar steentje bij in het levensgeluk van singles door hen motiverend te inspireren. Margriet staat singles bij middels kleur- en stijladvies met een scherpzinnig oog voor uitstraling én zichtbaarheid. Je krijgt immer maar één kans om een eerste indruk te maken, aldus Margriet.

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest