1. Home
  2. Persoonlijke groei
  3. Midlifecrisis – De weg naar spirituele groei

Midlifecrisis – De weg naar spirituele groei

door | nov 14, 2021 | Persoonlijke groei

Loading

Een midlifecrisis is een keerpunt in het leven waarop iemand wegrent voor het eigen ‘IK’. Het fenomeen kan rekenen op een door de tv-wereld sterk gehypte en dramatische invulling. Je kent het wel: de 45-jarige echtgenoot die het plots in z’n hoofd krijgt om vrouw en kinderen te verlaten om samen te zijn met een 20-jarige aan de andere kant van de wereld. In de realiteit loopt het echter meestal niet z’n vaart, maar toch mag de emotionele impact ervan niet onderschat worden. 

Een wervelwind van emoties

Een midlifecrisis is een emotionele rollercoaster van twijfel en onrust en komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Dit keerpunt leidt tot bezinning en zelfreflectie. Schaduwen en demonen uit de jeugd spelen tijdens deze levensfase ongetwijfeld een rol. Er wordt een balans opgemaakt en geanticipeerd over de verdere toekomst. Dat verloopt meestal niet zonder slag of stoot. Voor de één kan dit een confronterende ervaring zijn, terwijl het voor iemand anders een opluchting kan betekenen. Welke kant het opgaat, is sterk afhankelijk van de vraag hoe tevreden je bent met het leven dat je tot nu toe hebt opgebouwd. 

De realistische versie van een midlifecrisis

Een midlifecrisis is een emotionele staat van twijfel en onrust en doet zich meestal voor tussen de 35 een 50 jaar. Als je in deze ontwikkelingsfase zit, pak je de problemen niet aan, maar vlucht je daarentegen voor de realiteit. Je ervaart je omgeving als verstikkend, je probeert je verantwoordelijkheden te ontlopen, en daarom denk je dat zij (je partner, vrienden, familie, collega’s) de oorzaak van je problemen zijn. Alles moet veranderen en je beleeft als het ware een tweede jeugd. Je denkt dat een nieuwe levensstijl dé oplossing is voor je onbehagen, maar niets is minder waar. Het ‘ongelukkige’ gevoel neemt zelfs nog toe. 

Spiritueel groeien tijdens een midlifecrisis

Mensen die zich in een midlifecrisis bevinden, hebben heel dikwijls een plotse interesse voor allerlei vormen van spiritualiteit. Ze gaan actief op zoek naar antwoorden en inzichten, waardoor ze op het spirituele pad komen. Ondanks het feit dat een midlifecrisis gepaard gaat met heel wat emotionele strubbelingen, zit er ook iets spiritueel aan vast. Je maakt de balans op van alles wat je in je leven gedaan hebt, waar je naartoe wilt en wat je nog wilt bereiken. Die balans maak je het beste op door je te bezinnen. Dit is ook de reden waarom mensen hun omgeving ontvluchten tijdens een midlifecrisis. Ze willen immers zelf ervaren wat hun doel in het leven is. 

Tijdens dit spiritueel ontwaken is er een conflict tussen ratio en gevoel. Die zoektocht naar je ware zelf kan verschillende vormen aannemen. Zo kan je op ontdekking gaan via intuïtieve ontwikkeling of via een spirituele reis. Het is pas wanneer je je laat meeslepen door paniek, dat je in de problemen komt en acties onderneemt waar je vermoedelijk later spijt van krijgt. De weg die je aflegt hoeft niet altijd spiritueel gekleurd te zijn. Zo gaan sommige mensen in therapie, anderen gaan in afzondering leven, beginnen een nieuwe hobby of storten zich halsoverkop in een nieuwe relatie.

De essentie (her)ontdekken

Bij een midlifecrisis is het belangrijk dat je op zoek gaat naar de essentie. Wat doet je twijfelen en wat maakt je onzeker? Een bekend probleem is dat bepaalde trauma’s uit het verleden opnieuw komen bovendrijven. Situaties en herinneringen waar je nooit eerder bij stilstond, dringen zich opeens op. Dat is niet noodzakelijk negatief. Je verleden is namelijk de basis van wat jou als mens heeft gevormd. Natuurlijk is het niet evident om na al die jaren deze gebeurtenissen opnieuw op te rakelen zonder dat ze je in verwarring brengen. Maar het is fundamenteel om stil te staan bij de kern ervan. Elk van ons bereikt op een gegeven moment het punt waarop we ons afvragen wat er nu echt nog toe doet en wat niet. En ongeacht de emotionele verwikkelingen, is het een parcours dat je veel wijsheid en inzichten bijbrengt.

Pak de symptomen aan

  • Praat erover met je omgeving. In plaats van je huidige (vriendschaps- of liefdes) relaties te ontvluchten, is het belangrijk om er met je partner of vrienden over te praten. Op die manier kan je de koers van de relatie bijsturen.
  • Wees vooral eerlijk met jezelf. Ga bij jezelf na hoe je op dit moment in het leven staat en stel je hierbij de volgende vragen: ben ik nog tevreden met het werk dat ik doe? Ben ik nog wel gelukkig in mijn huidige relatie? Heb ik mijn rol als ouder goed vervuld? Wat wil ik verder nog bereiken?
  • Zoek hulp. Als je ondervindt dat je hier niet alleen uitgeraakt, is het raadzaam om hulp in te schakelen alvorens beslissingen te nemen waar je achteraf spijt van krijgt. Gerichte therapie kan je hierbij helpen. Precies omdat mensen in een midlifecrisis beslissingen nemen vanuit hun emoties, kan cognitieve gedragstherapie een goede ondersteuning bieden.

Dit vind je wellicht ook interessant

De helende kracht van empathie en kwetsbaarheid
Zelfcompassie – Draag bij aan je welbevinden en geluk
De essentiële eigenschappen van zelfreflectie
Midlifecrisis – De weg naar spirituele groei
Stappenplan om een gelukkig leven te leiden 
Je emoties beheersen met EFT – Inclusief stappenplan
Introspectie – De deur naar het verleden sluiten

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest