1. Home
  2. Persoonlijke groei
  3. Leven volgens je essentiële basisbehoeften

Leven volgens je essentiële basisbehoeften

door | jun 1, 2021 | Persoonlijke groei

Loading

De positieve psychologie heeft de afgelopen jaren haar stempel gedrukt binnen het wetenschappelijk onderzoek. Met name de vier basisbehoeften van de mens. Baumeister en Vohs kunnen deze vier basisbehoeften onderverdelen in: de behoefte naar een doel, waarden, effectiviteit en eigenwaarde. Wie erin slaagt om deze 4 behoeften te vervullen, houdt er een aangenaam én voldaan leven aan over. Kan je deze behoefte op de een of andere manier niet in je leven integreren, dan ervaar je je leven als niet zinvol, met psychische en lichamelijke klachten tot gevolg. In deze bijdrage neem ik jullie mee op sleeptouw doorheen de vier basisbehoeften van de mens. 

1 – Behoefte aan een doel

Iedereen (jong of oud) streeft een doel na. Dat is wat de eerste basisbehoefte ons wil duidelijk maken. We geven alles wat er in het heden gebeurt, een concrete betekenis die we kunnen toekennen aan toekomstige gebeurtenissen. Concreet betekent dit dat het streven naar toekomstige doelstellingen een richting geeft aan ons heden, waardoor we het heden aanschouwen als een weg naar die doelen die we willen behalen. 

2 – Behoefte aan waarden

Wie de behoefte van waarden kan vervullen, zorgt voor positiviteit in zijn/haar leven. We stellen waarden vast op basis van ons gedrag dat we wel of niet rechtvaardigen. Deze waarden helpen ons om te bepalen of we gedrag goed of fout beoordelen. Tot slot dragen waarden bij aan de grenzen die we naar situaties of mensen stellen. Waarden zijn een belangrijk onderdeel voor de identiteitsontwikkeling van de mens. 

3 – Behoefte aan effectiviteit

De derde behoefte wil ons het idee van effectiviteit bijbrengen. Een belangrijke vraag die we hier kunnen stellen is: op welk gebied maak jij het verschil in het leven? Een leven met een doel maar zonder waarden, werkt niet effectief. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van de eigen identiteit om een gezonde portie controle te ontwikkelen. Een gebrek aan effectiviteit zorgt er immers voor dat we in een crisisperiode belanden, met psychische en lichamelijke klachten tot gevolg.  

4 – Behoefte aan eigenwaarde

De behoefte aan eigenwaarde stelt jezelf als mens voorop. Deze behoefte kan individueel vervuld worden, door je met gelijkgestemde personen te laten omringen. Daarnaast is het belangrijk om jezelf te overtuigen dat je het waard bent: je bent een goede en waardevolle persoon die iets kan bijdragen aan deze wereld. Tot slot kan deze behoefte in groepsverband vervuld worden door je eigenwaarde in een groep aan mensen te ontlenen. 

Oefeningen om je vier basisbehoeften in kaart te brengen

1. Werk aan een doel: iedereen kent een andere betekenis aan geluk toe. Werken aan een doel zorgt ervoor dat je grip op je leven krijgt waardoor je eigenwaarde en zelfvertrouwen een boost krijgen. Zorg er tot slot voor dat je gekozen doel uitnodigt tot actie, iets waar je actief iets voor moet ondernemen om je doelstelling(en) te realiseren.

2. Leef volgens je waarden: als je volgens je waarden wil leven, is het belangrijk om je af te vragen hoe je meer overeenkomstig je waarden kan leven. Wat kan je doen om je waarden in je leven te vervullen en welke acties kan je zelf ondernemen. Neem deze vragen actief in je op.

3. Ga op zoek naar je eigenwaarde: kan je voor jezelf vijf dingen benoemen die je aan jezelf waardeert? Som vervolgens vijf dingen op die jij als persoon onderneemt en die iets bijdragen aan je dagelijks leven. Heb je dit gedaan, noem dan vijf dingen waar je het afgelopen jaar trots op bent geweest en dingen die jij ondernomen hebt die op één lijn stonden met je eigenwaarden.

4. Waardering voor de mooie dingen in het leven: waar ben je dankbaar voor? Ambieer je de grote dingen? Haal je voldoening uit de kleine dingen? Wat drijft jou? Ben je je bewust wat er in je leven omgaat? Wat probeer je zelf te ondernemen om je gewenste veranderingen door te voeren?

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest