1. Home
  2. Spiritualiteit
  3. Lammas of Lughnasadh – Keltisch jaarfeest

Lammas of Lughnasadh – Keltisch jaarfeest

door | jul 30, 2022 | Spiritualiteit

Loading

Op 1 augustus is het zo ver: het begin van het Keltisch jaarfeest Lughnasadh of in de volksmond de Lammas genaamd. Het koren en graan zijn volledig gerijpt en de eerste oogst wordt binnengehaald. Die oogst werd vroeger als een belangrijke gebeurtenis aanschouwd want maandenlang werd er hard gewerkt zodat er voldoende brood op de plank kon worden gebracht. Om Moeder Aarde te bedanken, werd op 1 augustus een oogstfeest gehouden die de naam Lammas of Lughnasadh kreeg. Naast het fysieke oogstfeest, waren er tijdens dit jaarfeest spirituele energieën aanwezig.

Wat kan je op energetisch gebied verwachten? Welke geschenken mag je van Moeder Aarde ontvangen? Wicca-experte Florence biedt antwoorden op deze vragen.

De Moederlijke godin

In de maand augustus en in het begin van september, wordt de godin in Moeder Aarde vereerd. Zij, die ons lichamelijk en spiritueel voedt, vervult je met warmte in deze prachtige zomertijd. Ze openbaart zich in verschillende gedaantes: van de millenia oude Venus van Willendorf, tot Moeder Maria, de Egyptische godin Hathor en de Ierse godin Danu. Haar archetype ‘Moeder’ wordt wereldwijd door veel mensen aangewend en vereerd. 

Het mannelijke aspect van Lammas of Lughnasadh 

Lammas vertegenwoordigt de Keltische zonnegod Lugh. Zijn energie is jong, sterk en straalt viriliteit uit. Volgens de paganistische culturen is het zijn energie, die voor een succesvolle oogst zorgde. In bijkomende geschriften wordt Lugh als God van regen en onweer omschreven, wat ook een belangrijke bijdrage aan de oogst heeft geleverd .

Benut de kracht van het Lammas jaarfeest in jouw voordeel

Mensen die in de landbouw actief zijn, nemen deze oogstenergie het sterkst waar. Oogsten wordt geïnterpreteerd in de breedste zin van het woord: de opbrengst van wat je gezaaid hebt en hoe je daarvoor hebt gezorgd. Voor elk aspect in het leven, plant ieder mens een zaadje die vroeg of laat geoogst kan worden. Je kan dit vergelijken met de wet van oorzaak en gevolg, die met de universele wetten in verbinding staan. 

Praktische tips voor een succesvolle Lammas periode

  • Welke plaats krijgt het begrip moeder in jouw leven? Wie zijn je voormoeders? Wat hebben zij meegemaakt? Sta bewust bij deze vraagstelling stil en schrijf dit voor jezelf op. 
  • Doe samen met een (moeder)figuur een activiteit. Dit kan je eigen moeder zijn of iemand die als een moeder beschouwt. 
  • Is er een moeder of grootmoeder in hemelse sferen, eer haar door een gele- of goudkleurige kaars bij haar foto aan te steken. Bezit je geen foto, dan kan je deze persoon visualiseren door har voor je geest te halen. 
  • Schenk aandacht aan het brood dat je eet. Dank het graan en eet het bewust op. Laat je daarbij meevoeren door de energie van Moeder Aarde. 
  • Geniet van elk moment. Deze periode is een uitnodiging om het harde werk, van de afgelopen maanden, los te laten en te genieten van de zomerperiode. 
  • Omring jezelf met goud/gele kleuren en neem ze mee tijdens je visualisatieoefeningen. 

Ik wens een prachtige Lammas periode 

Dit vind je wellicht ook interessant

De magische kracht van maanmagie op je liefdesrelatie
Het Keltisch lentefeest Ostara – Inclusief oefeningen
Je toekomst ontsluierd via theeblaadjes: Tasseografie
Karma – De wet van oorzaak en gevolg
Tweelingzielen – Een oude ziel versus het ego
De primaire levenslessen uit de spirituele psychologie – Deel 1
De primaire levenslessen uit de spirituele psychologie – Deel 2
De primaire levenslessen uit de spirituele psychologie – Deel 3

Florence Demarey
Florence Demarey

Florence is een professioneel relaxatie-, massage- en energetisch therapeut én afgestudeerd als Keltische Priesteres. Haar brede interesse in bewustwording en spiritualiteit kwamen al tot uiting tijdens haar vroege kinderjaren. Niet alleen is ze gefascineerd door engelen en elfjes, ook rustige en mysterieuze plaatsen zoals kapelletjes bieden haar de ruimte en tijd om te bidden en te reflecteren over het leven.

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest