1. Home
 2. Persoonlijke groei
 3. Kinderen in de 21e eeuw – Een nieuwe uiting van bewustzijn

Kinderen in de 21e eeuw – Een nieuwe uiting van bewustzijn

door | jun 25, 2022 | Persoonlijke groei

Loading

Anno 2022 worden kinderen in een heel andere wereld geboren dan dertig jaar geleden. Snufjes als smartphones en computers zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving maar ze hebben ook al heel wat onheil teweeggebracht. En zoals bij alle uitvindingen zijn er personen bij wie de negatieve effecten ervan merkbaar worden. Denk maar aan mensen die lijden aan een computerverslaving of jongeren die uren per dag op hun smartphone doorbrengen. Ze schijnen nauwelijks te beseffen dat het leven meer is dan wat een smartphone of computer te bieden heeft. Smartphones zijn misschien wel een geweldige uitvinding, maar niet als het de échte communicatie tussen mensen vervangt. In treinen wordt geen conversatie meer gehouden, men wisselt liever op afstand allerlei oppervlakkige informatie uit middels WhatsApp, Messenger, Skype, Facebook, Instagram enzovoort … Het gebruikte medium wordt hier het doel van communicatie in plaats van een middel. Vroeger maakte men face-to-face ruzie met elkaar. Anno 2022 scheldt men elkaar via sociale media uit. In deze nieuwe tijd worden kinderen geboren. 

De ontwikkeling van een nieuwetijdskind

Omdat we steeds meer in een gehaaste wereld leven, is het belangrijk dat kinderen een duidelijk rustpunt hebben. Tegenwoordig zijn er heel veel kinderen die kampen met ADHD, en dat geeft toch wel aan dat veel kinderen meer moeite ondervinden om de rust binnenin zichzelf te vinden. Wanneer de innerlijke rust zoek is, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het kind die rust in de buitenwereld kan vinden. Concreet betekent dit dat negatieve prikkels en beladen situaties zoveel mogelijk vermeden moeten worden. 

Naast rust zijn liefde en warmte onontbeerlijk voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Het ervaren van liefde is een wezenlijke behoefte van mensen. De wereldbekende psycholoog Abraham Maslow, grondlegger van de behoeftepiramide, heeft de universele behoeften hiërarchisch gerangschikt. Volgens zijn theorie zou de mens pas een stapje hoger in de behoeftepiramide terechtkomen, wanneer een onderliggende basisbehoefte is bevredigd. De behoefte aan veiligheid en liefde moet eerst voldaan zijn voor men zich verder kan ontwikkelen op sociaal vlak. Want een gebrek aan veiligheid en liefde stelt de mens niet in staat om op sociaal vlak volwaardig te functioneren. Concreet betekent dit dat mensen moeilijk kunnen liefde geven, als ze die zelf niet ontvangen hebben. 

de-behoeftepiramide-maslow-b-zen-magazine

De ontwikkelingscyclus van 7 jaar

In de menselijke ontwikkeling kunnen we telkens een cyclus van zeven jaar onderscheiden. Na iedere fase van zeven jaar, kom je in een volgend stadium terecht. 

De onderstaande tabel maakt dit visueel. 

 • van  0-7 jaar verkeer je in de fase van kind zijn
 • van 7-14 jaar zit je in de fase van de vroege jeugd 
 • van 14-21 jaar voltrekt zich de periode van de échte jeugd 
 • van 21-28 jaar speelt zich de vroege volwassenheid af
 • van 28-35 jaar bevind je je in een verder stadium van volwassenheid

Tot dan toe heeft het accent sterk gelegen op het leven naar buiten toe. Met andere woorden: je groeit op met een naar buiten gerichte blik en je komt langzamerhand op het punt dat je in de buitenwereld je stempel wil drukken. Dat verlangen wordt nog sterker ervaren tussen je 35e en 42e  jaar. Op dat moment richt je je aandacht op je maatschappelijke rol. 

Wanneer je de leeftijd van 42 jaar hebt bereikt, ga je je aandacht meer naar binnen richten. Je hebt vrijwel alles ontdekt wat de buitenwereld je te bieden heeft. De tijd is aangebroken om je aandacht en liefde naar je innerlijke wereld te richten; je gaat op reis naar binnen, in jezelf. Alles wat buiten jezelf is, begint langzamerhand te vervagen waardoor het zijn aantrekkingskracht verliest. 

In de volgende zeven jaar (42-49 jaar) wordt het besef van de minder sterk wordende rol van de buitenwereld en het naar binnen richten, meer en meer bevestigd. Men leert meer genieten van de rust en de wereld in zichzelf. 

De stagnatie van de ontwikkelingscyclus

Helaas is het een feit dat er maar weinig mensen zijn die de ontwikkelingscyclus zoals hierboven beschreven ook daadwerkelijk volgen. Het blijkt dat bijna iedereen wel in een bepaalde fase blijft steken. Zo kunnen we vaststellen dat veel dertigjarigen zich nog steeds kinderachtig en onvolwassen gedragen. Een ander veelvoorkomend probleem is dat mannen van zestig jaar fantaseren over minderjarige jongens of meisjes. Een dergelijk gedrag is vrijwel altijd ongezond te noemen en heeft een zekere perversiteit in zich. Men groeit niet op en men groeit niet door. Er is sprake van stagnatie in de ontwikkeling.

Kinderen uit de 21ste eeuw

Meer en meer kunnen we vaststellen dat nieuwetijdskinderen vaak over een groot en ruim bewustzijn beschikken. Het zijn oude zielen met een jonge leeftijd die mentaal en emotioneel een voorsprong hebben op de ontwikkelingscyclus. We zijn allemaal vertrouwd met de term ‘oude ziel’. Die is niet voor niets in het leven geroepen. Het is meermaals bewezen dat jonge kinderen over een uitstekend empathisch vermogen beschikken. In hun vroege ontwikkelingsjaren zijn deze nieuwetijdskinderen bezig met zaken die voor ouders vaak onbegrijpelijk zijn. Het bewustwordingsniveau van veel jongeren stijgt met de jaren. Dat kan echter voor heel wat ouders een pluspunt zijn. Het biedt ons een heel nieuwe kijk op de huidige maatschappij waardoor we als ouder rustiger, toegankelijker en vatbaarder worden voor de perceptie van deze nieuwetijdskinderen. 

Zo herken je een nieuwetijdskind

 1. Nieuwetijdskinderen zijn rijper dan hun kalenderleeftijd.
 2. Nieuwetijdskinderen zijn vaak hooggevoelig en sensitief.
 3. Nieuwetijdskinderen hebben een grote belangstelling voor spiritualiteit. 
 4. Nieuwetijdskinderen pikken snel de emoties van anderen op.
 5. Nieuwetijdskinderen hebben vaak de neiging om de problemen van volwassenen op te lossen. 
 6. Nieuwetijdskinderen worden liever omringd door personen die ouder zijn dan hen. 
 7. Nieuwetijdskinderen zijn op vrij jonge leeftijd intensief bezig met toekomstige gebeurtenissen, met wat ze graag willen bereiken en hoe ze dit kunnen waarmaken. 
 8. Nieuwetijdskinderen bezitten op jonge leeftijd een groot verantwoordelijkheidsgevoel. 
 9. Nieuwetijdskinderen zijn communicatief sterk ontwikkeld. 
 10. Nieuwetijdskinderen geraken snel overstuur als ze onrechtvaardigheid opmerken bij hun medemens. 

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest