1. Home
  2. Liefde en relaties
  3. Jezelf verliezen in een relatie – Zo blijf je dicht bij jezelf

Jezelf verliezen in een relatie – Zo blijf je dicht bij jezelf

door | aug 6, 2022 | Liefde en relaties

Loading

Jezelf verliezen in een relatie, wat betekent dat eigenlijk? Dicht bij jezelf blijven is dé sleutel tot een gezonde relatie. Relaties zijn onlosmakelijk verbonden met wie we zijn, onze identiteit. Mensen die belangrijk voor ons zijn, dragen een stuk bij aan ons levens(geluk). Zijn die mensen positief, dan versterken ze ons gevoel van eigenwaarde. We voelen ons geborgen en veilig wat voor een sterke fundering zorgt. 

Wanneer we te veel investeren in onze (liefdes)partner en weinig in onszelf, dan verliezen we onze identiteit. We weten niet meer wie we zijn en alles figureert in functie van die relatie. Je staat niet meer in verbinding met je innerlijke zelf, je verliest je eigen waarden en normen en je hebt geen grip meer op je eigen leven. 

Waar ben jij verantwoordelijk voor?

De relaties die we doorheen ons leven ervaren, laten een emotionele blauwdruk achter. Misschien is er in je leven al veel gebeurd of heb je door een gebeurtenis bepaalde angsten ontwikkeld die jouw visie over de liefde hebben vervormd. Al die negatieve gebeurtenissen zorgen voor nog meer innerlijke onrust en een cyclus van onnodig lijden.

Stel dat je bijvoorbeeld een relatie met een narcistische partner achter de rug hebt en dat die relatie extreem toxisch voor je was. Dan ben je niet verantwoordelijk voor de toxische stoornis van je partner. Wél ben je verantwoordelijk voor de manier hoe je je daar nu (in het heden) over voelt en hoe je daar nú mee omgaat. Bovendien ben je eveneens verantwoordelijk voor hoe je nu die narcistische ex-relatie nog een betekenis in je leven geeft. 

Wees je ervan bewust dat die diepe pijn die je voelt vanuit jezelf komt. Want die pijn wordt niet veroorzaakt door de persoon zelf (want dat behoort nu tot het verleden). Die pijn komt door de littekens die de relatie heeft achtergelaten en dat je al die tijd iemand was die je eigenlijk diep vanbinnen niet bent. Concreet betekent dit dat je niet de relatie mist. Je mist vooral jezelf en de persoon die je werkelijk bent. 

Wie ben je nu echt?

Wanneer mensen te veel in de liefde investeren, dan verliezen zij zich vroeg of laat in de relatie. Hierdoor geraak je van jezelf vervreemd en mis je veel van de positieve elementen die het leven je te bieden heeft. Als je dit patroon wil doorbreken, dan is het onontbeerlijk om jezelf eraan te herinneren wie je echt bent. 

Jezelf verliezen in een relatie, betekent afgescheiden zijn van je ware zelf. Om terug te keren naar je ware zelf heb je moed nodig om de uitdagingen van het leven aan te gaan. Want als je een geforceerd leven leidt die niet gezond voor je is, dan blijf je vastzitten in verwarrende en zware emoties. 

Daarnaast is het een uitdaging voor je ego. Als je jezelf helemaal wil terugvinden, dan moet je je angstig ego een halt toeroepen en kijken naar de gevoelens die in je hart verscholen liggen. Om dit te bekomen, moet je de zaken vanuit een ander perspectief bekijken, en alles wat je denkt dat hoort te zijn en resoneert vanuit je ego, in een ander daglicht plaatsen. 

Breng je hoofd en hart in harmonie met elkaar

Mensen die zich volledig in een relatie verliezen, doorlopen een aantal fases. 

  1. ontkenning
  2. wanhoop
  3. acceptatie

1 – Ontkenning

De eerste fase is die van ontkenning. Als je jezelf verliest in de liefde, dan is het belangrijk om de waarheid van je gedrag onder ogen te komen. Laat je hierbij begeleiden door vrienden, familie of een professional. 

2 – Wanhoop

De tweede fase wordt als een van de zwaarste ervaren. Wanneer mensen tot de conclusie komen dat ze zichzelf verliezen in een relatie, dan overheerst het gevoel dat je alleen achterblijft. De gevoelens van verlating die je in je verleden hebt gekend, komen opnieuw naar de oppervlakte. Dit leidt tot depressieve gevoelens en wanhoop. Herinner jezelf eraan dat die emoties maar tijdelijk zijn. 

3 – Acceptatie

In de derde fase ga je stap voor stap je leven weer op de rails krijgen. Je schenkt geen aandacht meer aan de liefde waarin je te veel investeerde en je accepteert de uitkomst van die relatie. Je weet nu waar je struikelblokken liggen en staat open om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe uitdagingen aan te gaan. 

Jezelf verliezen in een relatie – 5 tips om dicht bij jezelf te blijven

  • Zelfacceptatie: dit is een van de belangrijkste sleutels om dicht bij jezelf te blijven. Jezelf accepteren zorgt ervoor dat je niet mee rop een ongezonde manier in de liefde investeert.
  • Verbreek alle banden: relaties geven ons niet altijd de einduitkomst die we willen of hoopten. Het heeft geen zin om genadeloos achter iemand aan te lopen die jou op de lange termijn niets te bieden heeft. Het verbreken van alle banden is een belangrijke stap om jezelf terug te vinden. 
  • Je eigen grenzen respecteren: wanneer je je grenzen aangeeft is het belangrijk om ze zelf ook te respecteren. De persoon die je het liefste ziet laat je ook niet over je grenzen lopen. Hierdoor blijf je niet dicht bij jezelf. In het begin van een relatie(herstel) kan dit twee mensen opnieuw bij elkaar brengen, maar vroeg of laat zullen oude patronen de relatie overheersen waardoor een relatiebreuk onvermijdelijk is. 

Dit vind je wellicht ook interessant

Verliefd zijn of houden van? Dit moet je weten
De uitdaging van een liefdesrelatie
De kenmerken en oorzaken van een relatieverslaving
Gaslighting en narcisme – De narcist ontmaskerd
Je ex nog een kans geven? Volg deze tips 
De impact van een narcistische relatie

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest