1. Home
  2. Gezond leven
  3. Je huid verstevigen – Dit kan je doen tegen huidverslapping 

Je huid verstevigen – Dit kan je doen tegen huidverslapping 

door | jul 14, 2022 | Gezond leven

Loading

We krijgen er vroeg of laat allemaal mee te maken: we worden ouder en onze huid verliest aan stevigheid. In de loop der jaren neemt de elasticiteit af waardoor het natuurlijke verouderingsproces in gang wordt gezet. Dit geldt niet alleen voor het gezicht. Ook het lichaam zal bij het ouder worden aan elasticiteit verliezen. Bij niet iedereen verloopt dat proces even snel. De snelheid waarmee dit gebeurt, is afhankelijk van genetische factoren, levensstijl en externe factoren. Er bestaat geen wondermiddel om in no-time je huid te verstevigen. Wel zijn er een aantal oorzaken die je kan wegnemen om huidverslapping tegen te gaan. 

Collageen en elastine

Een stevige en gezonde huid bevat collageen en elastine. Collageen is een vezel die zorgt voor de versteviging van het bindweefsel in onze huid. Elastine is eveneens een bindweefsel. Het zorgt ervoor dat de huid na het uitrekken terug in zijn oorspronkelijke vorm komt. Wanneer we ouder worden, neemt de hoeveelheid collageen en elastine af, waardoor het bindweefsel en de spieren slapper worden: je huid breekt meer collageenvezels af en maakt er minder aan. Doorheen de jaren zijn er heel wat esthetische ingrepen ontstaan om de huid te verstevigen en het verouderingsproces te ‘vertragen’. Deze ingrepen verlopen echter niet altijd zonder slag of stoot. Je kan er behoorlijk wat verminkingen aan overhouden. Er zijn gelukkig een aantal dingen die we zelf kunnen doen om op natuurlijke wijze een gezonde huid te behouden. 

Een gezond voedingspatroon

Een gezond voedingspatroon is een van de beste manieren om je huid strak te houden. Selenium of seleen is een spoorelement dat zich in de lever bevindt en dat de rode bloedlichaampjes tegen beschadiging beschermt. Selenium zit in veel voedingsmiddelen zoals vis, vlees, noten, schaaldieren en graanproducten. Bovendien is de inname van voldoende belangrijke vitamines noodzakelijk: vitamine A (in vis en melkproducten), vitamine C (in citrusvruchten) en vitamine E (in noten en zaden). Ben je iemand die met veel stress kampt, dan is het aangewezen om vitamine B (in brood en noten) aan je dagelijks voedingsschema toe te voegen. 

Vermijd geraffineerde suikers (snoep, koeken, kristalsuiker). Die blijven immers aan de collageeneiwitten kleven en beschadigen hun functie. Hierdoor wordt de huid slapper en zullen rimpels eerder zichtbaar worden. Naast een gezond eetpatroon is het drinken van 2 liter per dag heel belangrijk. Dat zorgt ervoor dat je huid voldoende gehydrateerd wordt. 

Vermijd Uv-straling

Een heerlijk bruin kleurtje is een streling voor het oog maar Uv-straling breekt het collageen af en remt de aanmaak van nieuwe collageenvezels. Het is belangrijk om je voldoende en regelmatig in te smeren met een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor. Dit vermindert en beperkt de afbraak van collageen. 

Stoppen met Roken

Inmiddels weten we dat roken slecht voor de gezondheid is. Roken heeft een zeer negatief effect op de huid. Sigarettenrook veroorzaakt een dunner wordende gezichtshuid, een toename van rimpels en mee-eters. Als je beslist om te stoppen met roken, dan kan je je huid een detoxbehandeling geven zoals een chemische peeling of microdermabrasie om ze strakker te houden. 

Doe aan lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging heeft een positieve invloed op het lichaam en de conditie van je huid. Door regelmatig te bewegen versterk je je spieren wat een positief effect heeft. Iemand die zijn spieren regelmatig traint, biedt meer ondersteuning aan de spieren, waardoor de huid strakker wordt. Een ander voordeel van lichaamsbeweging is dat je gemakkelijker op je gewicht blijft waardoor je minder last hebt van gewichtsschommelingen. Tot slot zorgt zweten ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd waardoor de bloedtoevoer van de huid toeneemt. Dit is een uiterst doeltreffende en natuurlijke manier om je huid te verstevigen. 

Vermijd stress

Als je veel last hebt van stress, dan is dit vaak zichtbaar op je huid. De huid ziet er grauw en dof uit. Dit komt doordat het stresshormoon extra talg aanmaakt wat tot mee-eters en acne leidt. Bovendien zorgt stress voor een slechtere nachtrust, iets wat de dag nadien direct op je gezichtshuid zichtbaar is. Weinig slaap heeft als gevolg dat de huid niet voldoende kan herstellen waardoor huidverslapping en rimpels sneller zichtbaar worden. 

Dit vind je wellicht ook interessant

Emoties reguleren en leren relativeren
YOLO – Haal het maximum uit je leven zonder zorgen
Je emoties beheersen met EFT – Inclusief stappenplan
Een posttraumatische stressstoornis herkennen

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest