1. Home
 2. Liefde en relaties
 3. Je ex terugwinnen – Een stap voor stap methode

Je ex terugwinnen – Een stap voor stap methode

door | aug 2, 2022 | Liefde en relaties

Loading

In je ‘ex terugwinnen’ ga je een aantal belangrijke en bewezen toepassingen achter deze methode leren kennen. De methode om je ex terug te winnen bestaat uit psychologische triggers die je op een positieve manier, op je ex moet uitoefenen. Het gaat niet om je ex te veranderen of te dwingen om opnieuw voor jou te kiezen. Je leert heel wat tips and tricks die je eigen persoonlijkheid en de relatie met je ex positief beïnvloeden. 

Wanneer je de psychologie achter deze methode begrijpt, dan ga je gevoelens als angst en onzekerheid beter kunnen reguleren. Je leert om de controle los te laten en je zorgt ervoor dat het nieuw aangeleerd gedrag, ervoor zorgt dat je ex opnieuw verliefd op je wordt. 

Je ex terugwinnen? First things first

Even een reminder: deze blogserie is geen garantie op een relatieherstel. De inhoud biedt antwoorden en inzichten zodat je het gedrag van je leert ex begrijpen. Véél hangt ervan af hoe jij (naast dit artikel) omgaat met de situatie. Als er wordt aangestuurd om je ex niet te controleren, en jij gaat vervolgens een x-aantal keer per dag zijn/haar sociale media checken (ook WhatsApp), dan laat je de controle niet los. Zelfs een minimaal initiatief van jouw kant, zoals controle, kan beslissend zijn voor de einduitkomst. 

Ik geef je dit mee, omdat ik regelmatig berichten ontvang van mensen die beweren dat ze correct handelen, maar als ik dan op hun Facebook profiel ga kijken, dan zie ik het tegenovergestelde. Dit ligt dan niet aan mij of aan dit artikel, maar hoe elk individu dagelijks met de situatie omgaat. 

Is de methode ‘Je ex terugwinnen’ doeltreffend?

Deze methode heeft meermaals haar effect bewezen. Het gaat niet om je ex negatief te manipuleren, wel dat je een positieve indruk op je ex achterlaat. Wees je ervan bewust dat je ex al eerder verliefd werd op de persoon die je diep vanbinnen bent. En deze persoon ben je aan de bron ‘nog altijd’. Ben je intussen tevreden en gelukkig met wie je bent, dan zal deze methode niet werken voor jou. 

Je ex terugwinnen? Wat heb je ervoor over?

Voor je je ex wil terugwinnen, is het noodzakelijk om na te gaan wat je ervoor over hebt. Ben je bereid om je voor de volle 100% in te zetten? Of wil je het op de manier blijven doen die jou tot nu toe niets heeft opgeleverd? 

Deze methode kan enkel succesvol ingezet worden als je je huidige manier van denken aanpakt. Daaropvolgend zijn gedragsveranderingen en de manier hoe je omgaat met de relatiebreuk een vereiste om je ex terug te winnen. Want wat heb je te verliezen?

Sta stil bij de volgende vragen:

 1. Ben je bereid om de dingen op een andere manier aan te pakken?
 2. Ga je je voor de volle 100% inzetten?
 3. Als de controle de bovenhand neemt, ben je bereid om vol te houden? 

Dit moet je over je ex weten

Wanneer we lijden aan liefdesverdriet, staan we niet stil bij hoe wij op onze ex overkomen en welke indruk we op hem/haar achterlaten. Voor de partner die achterblijft is dit een zéér confronterende en pijnlijke situatie. De partner die is verlaten handelt uit onmacht en frustraties en duwt op die manier zijn/haar partner nog verder van zich weg. 

Een relatiebreuk kan aan de volgende zaken te wijten zijn:

 • Je ex heeft tijdens de relatie een ander beeld over jou gekregen.
 • Hij/zij is van mening dat de relatie geen potentieel had.
 • De ex-partner zag de breuk al een tijdje aankomen.
 • Je ex was zich bewust van de destructieve relatiedynamiek.
 • Volgens je ex leefde jullie als broer en zus.
 • De relatie gaf je ex geen bevredigend gevoel meer.
 • Je ex vond dat er geen open communicatie meer was.
 • Een gesprek draaide vaak uit op drama’s, onbegrip en miscommunicatie. 
 • Er was geen evenwicht meer op seksueel vlak. 
 • Er was sprake van overspel.

Dit lijstje kan ongetwijfeld nog aangevuld worden. Ik heb de meest voorkomende relatieproblemen, die voor een relatiebreuk zorgen, opgesomd. 

Je ex terugwinnen doe je stap-voor-stap

Begin bij het begin. Het is belangrijk dat je aan je ex laat zien/voelen dat je begrijpt waarom de relatie verbroken is. Onder begrijpen verstaan we dat je niet enkel zegt dat je het begrijpt, maar dat je er eveneens naar handelt. Als je ex vraagt om hem/haar met rust te laten, dan respecteer je dat. Je gaat niet op zoek naar excuses om toegang te krijgen tot het leven van je ex (ook niet via zijn/haar familie/vrienden). 

Vervolgens moet je over kennis beschikken. Concreet betekent dit dat je kan benoemen wat er misliep. Zo krijgt je ex het gevoel dat jullie relatiebreuk je tot bepaalde inzichten heeft gebracht. Blijf je ontkennen en aan je ex trekken, dan laat je zien dat je niet over de nodige inzichten beschikt en zal je ex de deur gesloten houden. 

Volg deze stappen in chronologische volgorde

Stap 1 – Bewustwording

De eerste stap is om je bewust te worden van de reden achter de relatiebreuk, en je dan pas te focussen om je ex terug te winnen. Reflecteer over de volgende vragen:

 • Waren jij en je ex nog wel écht gelukkig?
 • Maakte jullie vaak ruzie?
 • Welk aandeel vind je dat je zelf hebt? En welk aandeel heeft je ex?
 • Wat heeft volgens jou voor de relatiebreuk gezorgd? 

Stap 2 – Breng jouw struikelblokken in kaart

Als je je ex wil terugwinnen is het niet aangewezen om de volledige schuld bij jezelf of je ex te leggen: beide vallen onder de slachtofferrol. Hiermee creëer je afstand. In plaats om met de vinger naar jezelf of naar je ex te wijzen, sta je stil bij wat jullie samen als koppel anders hadden kunnen doen. 

Benoem 5 dingen die jullie anders hadden moeten doen.

Stap 3 – Stop met je ex te controleren

Dit is de uitgelezen kans om het doen en laten van je ex niet meer te controleren. Daar verstaan we elke vorm van sociale media onder (Facebook, WhatsApp, Instagram, TikTok). Ik kan je verzekeren dat je ex weet dat je zijn/haar sociale media controleert. Bovendien werkt dit averechts en zal je ex nog meer weerstand bieden. Dit moet je doen:

 • Controleer je ex zijn/haar sociale media niet, ook niet via vrienden.
 • Geen statussen bekijken, foto’s liken, enzovoort.
 • Kijk niet wanneer je ex de laatste keer online is geweest.
 • Geblokkeerd door je ex? Maak dan geen fake profiel aan. 
 • Rij niet voorbij zijn/haar huis.
 • Laat zijn/haar vrienden/familie met rust. Ook als zij jou benaderen. Geen contact = geen contact (geen omweggetjes).
 • Laat de controle los, doe leuke dingen, en praat niet elke dag over je relatiebreuk. Door dagelijks over je ex door te draven, strooi je zout op de wonde, waardoor je geneigd zal zijn om hem/haar te benaderen.
 • Jullie zijn geen koppel meer, dus jullie hebben zich niet aan elkaar te verantwoorden. 

Stap 4 – Werk aan jezelf

Als je reflecteert op jezelf, dan ben je bewust en actief bezig met hoe je op anderen overkomt. Je stelt jezelf en je doen en laten in vraag. Je denkt erover na. Zelfreflectie is een actief proces. Beloof je ex niet dat je zal veranderen, maar voeg de daad bij het woord. Je ex zal jouw veranderingen zelf gewaarworden. Als je hulp nodig hebt van een professional, dan raad ik je aan om die met beide handen te grijpen. 

5 tips om je ex terug te winnen die je direct kan toepassen

 1. accepteer de breuk.
 2. verbreek al het contact, zowel direct, als indirect.
 3. benader je ex niet met smoesjes.
 4. controleer je ex niet meer via sociale media.
 5. vanaf nu kom jij op de eerste plaats en werk je aan jezelf.

Dit vind je wellicht ook interessant

Verliefd zijn of houden van? Dit moet je weten
De uitdaging van een liefdesrelatie
De kenmerken en oorzaken van een relatieverslaving
Gaslighting en narcisme – De narcist ontmaskerd
Je ex nog een kans geven? Volg deze tips 
De impact van een narcistische relatie

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest