1. Home
 2. Liefde en relaties
 3. Je ex nog een kans geven? Volg deze tips voor een succesvol relatieherstel

Je ex nog een kans geven? Volg deze tips voor een succesvol relatieherstel

door | jul 29, 2022 | Liefde en relaties

Loading

Heb je beslist om de relatie met je ex een nieuwe kans te geven en weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Je vraagt je af of het wel een slimme keuze is om je x nog een kans te geven? Dan zal deze bijdrage je alvast op weg helpen. 

De juiste motivatie om je ex nog een kans te geven

Voor je beslist om de relatie met je ex nog een kans te geven, is het noodzakelijk om je motivatie onder de loep te nemen. Waarom wil je hem/haar terug? Is het uit liefde, of eerder uit gewoonte? Is je keuze gebaseerd op oprechte gevoelens? Of wil je je ex terug omdat je niet alleen kan zijn? 

Wees je ervan bewust dat als je motivatie niet duidelijk is, jullie relatie geen eerlijke kans tot slagen heeft. Het heeft geen zin om terug met je ex samen te komen, als je niet duidelijk weet wat jouw verwachtingen zijn.  

Bovendien is het belangrijk dat jullie beiden beseffen dat jullie relatie al eens verbroken is geweest, waardoor de relatie al het een en ander heeft geïncasseerd. Kortom: als je ervoor kiest om de relatie een nieuwe kans te geven, dan haal je best geen oude koeien uit de gracht. 

De basis heropbouwen

Als je zo ver bent en de relatie met je ex een nieuwe geeft dan is het aangewezen om opnieuw een basis op te bouwen. Om dit te bekomen is een open gesprek noodzakelijk. Je gaat bij elkaar aftoetsen waarom jullie relatie een tweede kans verdient. Daaropvolgend is het belangrijk om de volgende vragen duidelijk in kaart te brengen:

 • zijn jullie bereid om het verleden los te laten?
 • hoe staan jullie ten opzichte van elkaar?
 • zijn jullie zich ervan bewust dat het vertrouwen opnieuw moet groeien?
 • staan jullie open om elkaar te vergeven?
 • Zijn jullie bereid om los van de ander aan jullie eigen issues te werken?

Deze vragen vormen de rode draad en kunnen voor beiden partijen een duidelijk beeld vormen over de motivatie van een eventueel relatieherstel. 

Draag elk jullie eigen verantwoordelijkheid

Het heeft geen zin om de volledige verantwoordelijkheid in de schoenen van je ex te schuiven. Als je met een dergelijke instelling je ex een kans wil geven, dan bouw je aan een verkeerde basis. 

Daarnaast is het niet aangewezen om je ex de volle lading te geven. Sta stil bij jouw eigen aandeel. Je moet immers aan elkaar laten zien dat jullie relatiebreuk voor zelfkennis en inzichten gezorgd heeft. 

Bovendien mag het ook niet jullie intentie zijn om elkaar te veranderen of onrealistische eisen te stellen. Benader jullie relatie met een frisse blik, zonder oordeel. Hiermee laat je een volwassen indruk zien. 

Meet je geen slachtofferrol aan

Een veelvoorkomend probleem is dat een van de partners medelijden opwekt. Dit uit zich in overdreven excuses voor wat er allemaal fout liep. Eén welgemeende sorry (misschien ook twee) zijn ruimschoots voldoende (met de nadruk op gemeend). Je wilt immers niet dat jullie relatieherstel gebaseerd is op medelijden. 

8 gezonde tips om de relatie met je ex nog een kans te geven

 1. Bepaal de reden van jullie relatieherstel. Waarom willen jullie elkaar een nieuwe kans geven? Is dit uit liefde, gewoonte, zijn er nog oprechte gevoelens aanwezig? 
 2. Werk aan jullie gezamenlijke en persoonlijke problemen. Durf zowel jouw aandeel te herkennen, als de ongezonde relatiepatronen. 
 3. Erken elkaars behoeften. Jullie zijn twee individuen, ieder met verschillende behoeftes. Om de relatie in goede banen te leiden, moeten jullie trachten een gezond evenwicht te vinden tussen de eigen behoeften en die van jullie als koppel. 
 4. Communiceer op een constructieve manier. Veel koppels ondervinden hier moeite mee. Communicatie is een vaardigheid die kan worden aangeleerd door actief, empathisch en begripvol naar de ander te luisteren.
 5. Zorg voor een veilig gevoel. Veiligheid zorgt voor een onverwoestbare band. Hierdoor kan je in een veilige thuishaven jezelf zijn, wat de relatie gegarandeerd een positieve boost geeft.  

Dit vind je wellicht ook interessant

Liefde aantrekken met de wet van de aantrekkingskracht
In de klauwen van een narcistische partner
Hoe kan je je relatie spannend houden? 4 tips
Het effect van social media op je liefdesrelatie
Vrouwen die pijn ervaren tijdens het vrijen – Dit kun je eraan doen
Opnieuw verliefd – Daten voor de actieve 50-plusser

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest