1. Home
 2. Persoonlijke groei
 3. Je emoties beheersen met EFT – Inclusief stappenplan

Je emoties beheersen met EFT – Inclusief stappenplan

door | dec 17, 2021 | Persoonlijke groei

 214 views

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onze emoties kunnen serieuze gevolgen hebben voor onze mentale én fysieke gezondheid. Wat als ze ook dé oplossing zijn voor bepaalde klachten? Kinderen die bedplassen omdat ze gepest worden, verkrampen wanneer je een spin ziet, nooit meer kunnen autorijden door een onverwerkt trauma… Dan biedt EFT misschien dé oplossing.

EFT of emotional freedom techniques, is een techniek die gericht is op gedragstherapie. Deze methode werd ontwikkeld door Gary Craig, master in de NLP (Neuro-Linguistisch-Programmeren). EFT is een vorm van emotionele acupressuur, die de spanning van een probleem verlaagt. Je zet je emoties dus in om fysieke en mentale klachten te verzachten. Let wel: enkel lichamelijke ongemakken die veroorzaakt worden door psychologische factoren hebben baat bij EFT. Door met je vingertoppen bepaalde drukpunten op je lichaam aan te raken (terwijl je je focust op de fysieke, emotionele of psychische pijn) worden er bepaalde emoties losgemaakt. Daardoor verdwijnt de negatieve lading die verbonden is met het oorspronkelijke probleem.

De basis van EFT en emoties loslaten

EFT maakt gebruik van de ‘mind-body-verbinding. EFT erkent dat fysische pijn, emotioneel leed en mentale gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ons lichaam wordt omgeven door een zogenaamd ‘energetisch systeem’ dat voortdurend in beweging is. Die beweging maakt gebruik van banen, oftewel ‘meridianen’. Bij EFT tik je op de eindpunten van deze meridianen zodat je ‘systeem’ gestimuleerd wordt om het leed (negatieve stress) aan te pakken, om het vervolgens los te laten. Zowel het limbisch systeem van je hersenen als je energiesysteem worden bij dit proces betrokken, en dat is meteen ook de reden van de enorme draagwijdte van deze techniek.

De wetenschap achter EFT

Er zijn echter zowel sceptische als overtuigende meningen rond EFT. Officieel gezien behoort EFT tot de pseudowetenschap, door een gebrek aan wetenschappelijk bewijs. Wel zijn er reeds voldoende positieve resultaten gerapporteerd om EFT te bestempelen als een veilige, effectieve manier om klachten met een emotionele basis te behandelen. Het wetenschappelijke onderzoek rond EFT focust zich op de functies van een specifiek amandelvormig deel van de hersenen, de amygdala. Dat maakt deel uit van het limbische systeem van het lichaam, de bron van emoties en het langetermijngeheugen. De amygdala staat bekend als het angstcentrum van de hersenen, waaruit de ‘fight offlight’-reactie voortkomt, die andere delen van het brein waarschuwt wanneer gevaar dreigt. Dit initieert op zijn beurt het vrijkomen van specifieke hormonen die hetlichaam in staat stellen te reageren op het waargenomen gevaar.

Dit proces is zeer nuttig als je geconfronteerd wordt met een echte overlevingssituatie of een daadwerkelijke bedreiging, maar kan schadelijk zijn wanneer het evolueert tot een irrationele angst, zoals spreken in het openbaar of een angst voor afwijzing. Studies naar de werking van EFT hebben aangetoond dat het de amygdala letterlijk uitschakelt van zodra de drukpunten worden aangeraakt, waardoor de stressrespons verstoord wordt en de hersensynapsen opnieuw ingeschakeld kunnen worden voor een meer geschikte emotionele reactie op een gegeven situatie.

Het EFT-stappenplan om je emoties los te laten

Bij ernstige klachten laat je je altijd beter begeleiden door een professional, maar voor kleinere ongemakken kan je gerust zelf aan de slag met dit stappenplan. Eerst en vooral is het noodzakelijk om te weten waar de drukpunten op je lichaam zich bevinden:

 • 1ste punt = de zijkant van de hand
 • 2de punt = begin (binnenkant) van de wenkbrauw
 • 3de punt = de zijkant van het oog4de punt = onder het oog (het bot)
 • 5de punt = onder de neus
 • 6de punt = op de kin
 • 7de punt = het sleutelbeen (uiteinde van je sleutelbeen, gelegen op de kop van de eerste rib)
 • 8ste punt = onder de arm
 • 9de punt = op de top van je hoofd
Stap 1
 • Identificeer het probleem.
 • Denk na over hoe de stress rond het probleem precies
  Ervaar je een druk, paniek, enz.?
 • Omschrijf voor jezelf wat je voelt en hoe de spanning
  zich uit.
 • Stel voor jezelf een opzetzin samen, bijvoorbeeld:
  “Ondanks dat ik me zo………….. voel (hier vul je in wat je
  in stap 1, 2 en 3 hebt vastgesteld), accepteer ik mezelf
  helemaal”.
Stap 2

Met 4 vingers tik je op de zijkant van je andere hand terwijl je de opzetzin driemaal luidop herhaalt.

Stap 3

Nu tik je 5-7 maal op de overblijvende 8 punten in de volgorde zoals hierboven aangegeven. Terwijl je elk punt aantikt, herhaal je een herinneringszin, zoals bijvoorbeeld: “Ik voel spanning in mijn schouders”, dit om de mentale focus op het probleem te onderhouden. Vervolgens haal je diep adem.

Stap 4

Nadat je een volledige EFT-tikreeks hebt uitgevoerd, focus je je opnieuw op je emotie/probleem. Ga nu naar het stressgevoel. Wat ervaar je? Merk je verandering?

Op dezelfde manier kan je vanaf nu verschillende problemen aanpakken met behulp van EFT. Gebruik voor elk probleem een nieuwe opzetzin en volg de stappen die hierboven beschreven staan. Je zal op een bepaald moment ondervinden dat gevoelens zoals angst, boosheid, stress en verdriet naar de achtergrond verdwijnen. En met een beetje geluk en training kan je na verloop van tijd ook zwaardere klachten aanpakken, zonder dure behandelingen of medicatie, maar gewoon door je emoties op de juiste manier te beheersen.

Dit vind je wellicht ook interessant

Emoties reguleren en leren relativeren
YOLO – Haal het maximum uit je leven zonder zorgen
De geheimen van de wet van aantrekking ontsluierd
In 10 stappen leven vanuit compassie
De essentiële eigenschappen van zelfreflectie

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest