Vastklampen aan voorafgaande situaties die niet meer relevant zijn brengt een hoop stress en belemmeringen met zich mee. Je verleden maakt deel uit van wie je bent, dat valt niet te ontkennen, en dat hoeft ook helemaal niet, maar gebeurtenissen, vetes en personen die momenteel niet meer in the picture zijn, laat je beter je heden en toekomst niet beheersen. Al is je verleden loslaten natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.
Cijfers zijn hierover niet te vinden, maar kijk eens om je heen: veel mensen laten negatieve gebeurtenissen uit het verleden hun leven serieus beïnvloeden. Pijnlijke emoties nemen de bovenhand en die bepalen ook in grote mate de keuzes die ze maken. Denk maar aan een relatiebreuk waarbij bedrog in het spel was: de kans is groot dat de bedrogene in de toekomst heel veel moeite heeft om opnieuw iemand te vertrouwen. Logisch, zou je denken, maar helaas niet bevorderlijk voor je eigen geluk en persoonlijke groei. Leef jij in het verleden? Zijn nostalgie, melancholie en spijt emoties waar je dagelijks mee te maken krijgt? Laat je je toekomst bepalen door wat al lang voorbij is? Dan is het tijd om los te laten.
Het verleden loslaten: je bent wie je was
Of je nu zware trauma’s achter de rug hebt of niet, het doel is om het verleden te laten waar het hoort. Niet oordelen over anderen speelt hierbij ook een rol: de ene heeft al een grotere rugzak dan de andere, maar dat wil daarom niet zeggen dat jij het recht hebt om andermans pijn, angst of verdriet te minimaliseren. Het is sowieso voor ieder van ons een opgave om te beseffen dat je je eigen geschiedenis niet meer kunt veranderen, maar het is wel de eerste stap dat je het verleden leert relativeren. Achteraf is het makkelijk om je ongenoegen te uiten en jezelf voor de kop te slaan, omdat je de situatie anders had moeten aanpakken. Dat is niet eerlijk tegenover jezelf, want je bent nu gewoon wijzer dan toen, je hebt uit je fouten geleerd en bezit nu informatie waar je toen niet over beschikte. Het is beter dat je dit deel van je leven accepteert en enigszins waardeert. Elke gebeurtenis, elke ervaring in je leven heeft je namelijk gevormd tot het individu dat je nu bent. Zonder die ene burn-out zou je bijvoorbeeld nog steeds niet geleerd hebben om je grenzen te stellen. Bijna elke negatieve situatie brengt iets positiefs met zich mee. Op het moment ben je daar blind voor door emoties, maar achteraf kan je met een frisse kijk terugblikken, die jou een klaarder beeld geeft van de werkelijkheid én van jezelf.
De natuur werkt tegen als je je verleden wil loslaten
Waarom is dat toch zo moeilijk? Eén van de redenen waarom je je zo graag wentelt in het ‘vroeger’ heeft te maken met één van de zes basisbehoeftes van de mens die nodig zijn om te overleven: zekerheid. Herinneringen bieden vaak troost en helpen pijn te ontlopen door die niet onder ogen te zien. Neem dit comfort weg en je stelt jezelf bloot aan constante pijn, wat uiteindelijk zou leiden tot je ondergang. Dus eigenlijk ligt het in de menselijke aard om dat zoveel mogelijk te vermijden. Een andere reden waarom mensen in het verleden blijven vastzitten heeft te maken met de manier waarop onze emoties in verbinding staan met informatie. Bijvoorbeeld: een goede vriend heeft je een tijd geleden gekwetst door een kleine som geld te stelen. Vergeven, maar niet vergeten.
Bij elke discussie waar het thema vertrouwen of geld ter sprake komt, gooi je die gebeurtenis in zijn/haar gezicht. De informatie (gespreksonderwerp) staat rechtstreeks in verbinding met de emotie (vertrouwen geschonden, gekwetst) die je destijds hebt ervaren en die komt telkens opnieuw opborrelen.
Het verleden loslaten: let it go
Eerst zal je voor jezelf moeten bepalen ‘waarom’ je het verleden wilt loslaten. Een beetje introspectie dus. Volgende vragen kunnen je hierbij helpen:
- waarom wil ik verder gaan?
- hoe zal dat mijn leven veranderen?
- met welke intentie wil ik loslaten? Komt dit voort vanuit een besef? Of is het de bedoeling om te vluchten?
- hoe zal het mijn toekomstige relaties beïnvloeden?
Dit zijn fundamentele onderdelen van het loslaten. Deze vragen helpen jou om binnenin jezelf te kijken en jezelf in vraag te stellen. Het is een bewust proces dat jou zal motiveren om de juiste stappen te zetten. Op die manier verkrijg je een duidelijk inzicht in het verloop van je leven.
Een positieve mindset creëren
De volgende stap is het exploreren van je emotionele gewoontes. Je moet jezelf aanleren om ‘anders’ te denken, te voelen en te beleven. Als je heel je leven gewoon bent om op een bepaalde manier je emoties te beleven, dan vraagt het uiteraard ook veel moed om die mindset te veranderen. Maar niets is onmogelijk. Om deze introspectie diepgang te geven, kan je jezelf de volgende vragen stellen:
- waar sta ik emotioneel op dit moment?
- hoe ga ik op dit moment om met feedback, discussies, meningsverschillen…?
- hoe pak ik nu mijn problemen aan?
- sta ik mezelf toe om de confrontatie aan te gaan?
8 doeltreffende een krachtige tips om je verleden los te laten
- Leer relativeren
- Stop met je herinnering(en) te idealiseren
- Zeg vaarwel tegen je slachtofferrol
- Leer leven en laat leven
- Schrijf een brief naar je vroegere zelf
- Laat de controle los
- Leer je aandacht bewust te richten op het nu
- Praat met een professional