1. Home
 2. Persoonlijke groei
 3. In 10 stappen leven vanuit compassie

In 10 stappen leven vanuit compassie

door | dec 13, 2021 | Persoonlijke groei

Loading

Compassie, een woord dat met liefde doorspekt, maakt je wijzer én liefdevoller ten opzichte van jezelf en je medemens. Compassie betekent veel meer dan enkel liefde voelen naar de ander. De intentie waarmee je voelt is authentieker, puurder en echter. Het is een bundel van liefde die je in staat stelt om met een warmer en dieper gevoel je medemens tegenmoet te komen. Compassie overstijgt de ratio waardoor de vreugdevolle bron vanuit het hart primeert.

In 4 simpele stappen naar een leven vol compassie

1 – Open je hartchakra

Onze hartchakra is het middelste punt van de 7 chakra en bestaat uit liefde voor jezelf en anderen. Het is van essentieel belang om eerst van jezelf te houden, alvorens van iemand anders. Als je je hartchakra opent dat zal je ondervinden dat deze universele liefde je met anderen verbindt. Het is liefde voelen zonder beperkingen, onvoorwaardelijk, niet grenzeloos en vanuit zijn puurste verschijningsvorm.

2 – Jezelf accepteren

Wie zichzelf in zijn heelheid accepteert, ontvouwt zich om anderen op een compassievolle manier lief te hebben. Zorg ervoor dat je hart toegankelijk en ontvankelijk is, je innerlijke wereld bepaalt hoe je reflecteert op anderen. Met andere woorden: de basis leg je zelf.

3 – Wees niet te streng voor jezelf

Niemand is perfect en fouten maken zijn een onderdeel van het leven. Fouten hebben een belangrijke functie; ze dragen bij aan onze levenslessen. Je leert milder zijn voor jezelf en anderen wat een positief effect heeft op je relativeringsvermogen.

4 – Voelen en begrijpen

Wees je ervan bewust dat ‘voelen’ en ‘begrijpen’ twee verschillende betekenissen behelsen. Begrijpen doe je met je hoofd. Voelen is een gevoelskwestie en dat doen we met ons hart. Concreet betekent dit dat je kan begrijpen wat iemand doormaakt, zonder dat hier gevoelens aan worden gekoppeld. Als je meer vanuit compassie wil leven, is het belangrijk om deze twee definities van elkaar te onderscheiden.

De voordelen van ‘leven vanuit compassie’

 • Je gaat minder snel oordelen.
 • Je maakt dieper contact met anderen.
 • Je bekijkt je leven vanuit een positief oogpunt.
 • Je ontwikkelt meer zelfliefde.
 • Je plakt geen etiketten meer op anderen.
 • Je leeft en laat leven.
 • Je ziet de mogelijkheden in andere mensen.
 • Je groeit op spiritueel vlak.
 • Je ontwikkelt effectiviteit en persoonlijk leiderschap.

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest