1. Home
  2. Liefde en relaties
  3. Hooggevoelig in de liefde – Angst voor intimiteit en veiligheid

Hooggevoelig in de liefde – Angst voor intimiteit en veiligheid

door | jun 24, 2022 | Liefde en relaties

 291 views

Hooggevoelige personen (hsp’ers) hebben van nature een beschermingsmechanisme ontwikkeld om risico’s voorzichtig vanuit alle perspectieven te bekijken alvorens te handelen. Intimiteit uitwisselen met een geliefde persoon behelst zonder enige twijfel risico’s, wantrouwen, de mogelijkheid van verlies, verlaten of misbruikt te worden door de persoon om wie we ontzettend veel geven.

Liefde wordt in al haar facetten gepromoot maar voor de hsp’er is het in de praktijk niet gemakkelijk om zich in een (nieuw) liefdesavontuur te storten. Het doel van deze bijdrage is om de onbewuste redenen achter de angst voor intimiteit in kaart te brengen. Ook al lijken sommige angsten ‘overdreven’, het is aangewezen om ze onder ogen te komen zodat je voor jezelf een strategie kunt uitstippelen om die angstklachten te verminderen. 

De interpretatie van intimiteit

Iedere persoon kent een eigen definitie toe aan het begrip intimiteit. Toch zijn er een aantal basisregels die gelden voor dit complex concept. Intimiteit betekent dat je je authentieke zelf kan laten zien, met de daarbij horende gedachten, gevoelens en je lichamelijke zelf. Vertrouwen in de andere persoon is een vereiste om tot dit punt te komen. Met andere woorden: intimiteit wordt gelijkgesteld aan authenticiteit. Dit wordt mogelijk gemaakt door vertrouwen. 

Volgens wetenschappelijk onderzoek zijn mensen die zich in een intieme, liefdevolle, en hechte relatie bevinden, over het algemeen gezonder en gelukkiger. Die mensen hebben een duidelijk doel voor ogen, bezitten een groot gevoel van eigenwaarde en hebben weinig met angsten te kampen.

Dit betekent niet per definitie dat het hebben van een bepaald soort relatie geluk of ellende veroorzaakt. Iemand die er een ongelukkige en ongezonde levensstijl op nahoudt, kan juist daardoor een gebrek aan intimiteit en liefde ervaren.

Anderzijds kunnen mensen die graag alleen vertoeven en net geen behoefte hebben aan intimiteit ook heel gelukkig zijn. Deze conclusies laten zien dat de interpretatie van intimiteit voor iedereen anders kan zijn, zonder iets als ‘goed of fout’ te bestempelen. Je geeft het begrip intimiteit net die invulling waar jij je als persoon goed en gelukkig bij voelt. 

Hooggevoeligheid en onderliggende angsten

Wie aan zichzelf wil werken, zal ondervinden dat er veel angsten verborgen kunnen zitten die we moeten verkennen en vervolgens onder ogen moeten zien. In heel wat theorieën zijn psychologen het met elkaar eens: het onbewuste houdt ideeën en herinneringen vast die we denken te zijn vergeten, maar ergens diep vanbinnen zijn ze aanwezig en kunnen ze opgerakeld worden.

Binnen die herinneringen zitten ook alle ervaringen verscholen die we in onze jeugdjaren hebben meegemaakt. Denk aan trauma’s, misbruik, hechtingsproblemen enzovoort … Omdat de confrontatie op oudere leeftijd vaak té pijnlijk is, worden die herinneringen opgeborgen maar ze zijn niet verbannen. Dit kan ervoor zorgen dat hooggevoelige personen bang zijn voor intimiteit. 

We kunnen vijf redenen onderscheiden waarom hooggevoelige personen angstig zijn voor intimiteit en verbinding. 

  • Verlies van controle: controle is een impuls die bij hooggevoelige mensen voor extreme prikkels kan zorgen. Naarmate hooggevoelige personen ouder worden en ze de controle verliezen over zichzelf, kan dit voor overprikkeling zorgen. Het is aangewezen dat hsp’ers een gezond evenwicht trachten te vinden op het gebied van controle, niet te veel en niet te weinig. 
  • Verlatingsangst: iedereen kan een beknellende angst ervaren om alleen gelaten te worden. Verlatingsangst is dan ook een emotie die we allemaal weleens ervaren. Een hooggevoelige persoon die kampt met verlatingsangst kan zich te afhankelijk opstellen van iemand waardoor hij/zij zijn/haar zelfredzaamheid verliest. De aanname, de idee alleen al dat iemand je zal bedriegen of verlaten, is voor hsp’ers zéér intens waardoor ze op een overlevingsmechanisme functioneren. 
  • Afwijzing: wanneer een hooggevoelige persoon zich openstelt en zijn/haar authentieke zelf laat zien, dan benadert de hsp’er dit als het nemen van een risico. Hij/zij heeft angst dat de ander hem/haar onaantrekkelijk of dom vindt. Die dynamiek vloeit voort uit de sensitiviteit van de hsp’er: het tonen van hun hooggevoeligheid, de kern van hun diepste wezen. 
  • Bindingsangst: dit soort angst heeft uiteenlopende oorzaken die bij iedereen anders zijn. Mensen die een slechte relatie gekend hebben, kunnen bindingsangst ontwikkelen voor een toekomstige relatie. Iemand die onveilig gehecht is, kan evenzeer bindingsangst ontwikkelen voor een liefdesrelatie. Eén van de redenen waarom een hsp’er bindingsangst kan hebben, is dat ze de verantwoordelijkheden van hun partner niet willen dragen. Ze hebben de neiging om de ander zijn/haar rugzak te dragen. Als ze deze verantwoordelijkheid niet dragen, dan voelen zij zich schuldig waardoor ze twijfelen aan de liefde van hun partner. 

Hsp’ers doen er goed aan om zich te laten begeleiden door een coach/therapeut die onafhankelijk en neutraal in de situatie staat. Het is voor hooggevoelige personen belangrijk om onderliggende angsten, moeilijkheden en trauma’s naar de oppervlakte te halen om ze vervolgens te verwerken. Wanneer hsp’ers deze inzichten krijgen, dan zullen liefdesrelaties makkelijker kunnen verlopen. 

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest