1. Home
 2. Spiritualiteit
 3. Hoe betrouwbaar is een medium – Inclusief 6 tips

Hoe betrouwbaar is een medium – Inclusief 6 tips

door | dec 5, 2021 | Spiritualiteit

Loading

Vroeg of laat willen we allemaal wel eens een kaartlegger, astroloog, of medium consulteren en keer op keer worden we met hetzelfde probleem geconfronteerd: iemand die we kennen heeft een negatieve ervaring gehad bij deze spirituele coach. En dus rijst meteen de vraag: hoe betrouwbaar is die dan nog? Maar al te vaak betekent één negatieve review de doodsteek voor een medium. Hoe vorm je zelf een mening over de betrouwbaarheid van een medium? We helpen je graag op weg.

Meestal kom je bij een medium terecht als je aan het einde van je latijn bent. Waarschijnlijk heb je tevergeefs al het mogelijke ondernomen om je beter te voelen. Een medium raadplegen lijkt dan nog de enige oplossing want ‘hij/zij kan in de toekomst kijken en me vertellen wat ik binnen een bepaalde periode kan verwachten’. Perfect, toch? Maar hoe betrouwbaar zijn die voorspellingen, en bestaat er werkelijk zoiets als de ‘exacte’ tijdsbepaling?

Behoefte aan zekerheid

Omdat er vaak een gevoel van wanhoop heerst, is de nood aan antwoorden en bevestiging groot. Als cliënt leg je je vertrouwen in handen van een ander. Alles wat een medium zegt, beschouw je als een absolute zekerheid. Je laat je leven hierdoor leiden. Als een medium voorspelt dat je binnen de drie maanden een nieuwe geliefde zal tegenkomen, dan kijk je ook reikhalzend uit naar dat moment. Blijft die wonderbaarlijke ontmoeting daarentegen uit, dan ben je heel erg teleurgesteld

Wat een medium duidelijk zou moeten meegeven, is dat tijd niet bestaat in voorspellingen. Garanties geven met een bepaalde deadline is ontzettend moeilijk, ook al is dat het eerste waar mensen tijdens een consultatie naar informeren.

Betrouwbaarheid meten

De keuze van een goed medium hangt samen met de fase waarin je je bevindt. Soms zijn mensen niet klaar om bepaalde waarheden onder ogen te komen. In zo’n geval zal zelfs het meest getalenteerde medium je niet kunnen bekoren, omdat je enkel je innerlijke hartenwens bevestigd wil zien. Wanneer je echter voor de waarheid openstaat, is de ‘rijpheid’ van ene medium belangrijk. Hoe ervaren is hij/zij in zijn/haar vak? De ervaring leert een medium om telkens opnieuw alle antwoorden op een eerlijke manier over te brengen, ongeacht wat de cliënt wenst te horen.

Vragen in plaats van antwoorden

Een betrouwbaar medium kan je ook herkennen aan de manier van ‘lezen’. Je verwacht antwoorden, dan is het uiteraard niet de bedoeling dat de kaartlegger of medium je overstelpt met vragen. Een expert stelt nauwelijks vragen. Uiteraard kan het goed zijn dat hij/zij iets aanvoelt en hiervan de bevestiging vraagt. Maar als het medium zeker is van zijn/haar stuk, dan zal hij of zij volmondig zijn/haar aanvoelen uitspreken, no matter what. Vervolgens zal een betrouwbaar medium je ook de reden achter het aanvoelen meegeven, het ‘waarom’. Waarom komt het niet meer goed, waarom is er sprake van bedrog…

What’s a name

In de spirituele wereld bestaan er heel wat termen/benamingen voor allerlei mensen die beweren je te kunnen helpen. Om alle misverstanden voorgoed de wereld uit te helpen, maken we het verschil tussen medium, paragnost en kaartlegger.

Een medium

Een medium is in staat om contact te leggen met overledenen, hoewel dit geen absoute must is. Een medium heeft geen orakel nodig. Hij/zij kan intuïtief situaties aanvoelen en duiden. Je kunt een medium vergelijken met een tussenpersoon, een doorgeefluik tussen de fysieke en de onzichtbare wereld. Een medium vertaalt perfect de aangevoelde energie in een boodschap. Het spectrum van een medium is dus ruimer dan enkel contact legen met overledenen.

Een betrouwbaar medium…

 1. stelt weinig vragen;
 2. spreekt zich niet uit in tijd;
 3. geeft aan als hij/zij iets niet kan zien;
 4. is helderwetend, maar niet alleswetend;
 5. zal altijd aangeven als er iets niet tot zijn/haar bevoegdheid behoort;
 6. gebruik nooit een excuus en is niet vaag;

Een paragnost

Een paragnost weet, voelt en kan dingen zien. Een helderziende is een paragnost, maar een paragnost is niet altijd een helderziende. Bij een paragnost draait het voornamelijk om voelen, ervaren, en het vertalen van energieën naar boodschappen. Een paragnost is een overkoepelende term die een brede waaier aan expertises omvat. Een kaartlegger kan ook een paragnost zijn als hij/zij naast het kaartleggen bijvoorbeeld ook helderziende waarnemingen heeft.

Een kaartlegger

Het spreekt voor zich dat een kaartlegger gespecialiseerd is in het lezen van orakelkaarten en waarzegkaarten. Iemand die alleen de cartomancie beoefent zonder helderziende of heldervoelende waarnemingen, blijft een kaartlegger. Een heldervoelend medium kan de kunst van het kaartleggen beheersen, maar een kaartlegger beschikt niet over andere mediamieke gaven.

 

6 tips bij het raadplegen van een medium

 • Ga voor jezelf na waarnaar je op zoek bent. Ben je op zoek naar openheid of naar bevestiging van wat je wilt horen? Een betrouwbaar medium zal je niet naar de mond praten.
 • Lees reviews vooraleer je een keuze maakt. Een review kan de deur openen naar een medium dat betrouwbaar is. Let echter wel op fake reviews. Er bestaan helaas online portalen waar de reviews niet van klanten afkomstig zijn. Kies altijd voor een portaal waar je de echtheid ervan kunt achterhalen.
 • Wees iet obsessief. Als je een medium hebt geraadpleegd en het antwoord was niet dat waarop je gehoopt had, ga dan niet obsessief op zoek naar iemand die je een andere uitkomst belooft. Dat gedrag bewijst dat je nog niet klaar bent voor de confrontatie. Hier is niets mis mee, maar wees je er wel van bewust dat het probleem niet bij het medium ligt.
 • Houd vast aan een bepaald persoon. Soms schuimen mensen het hele land af op zoek naar antwoorden. Dit is vragen om nog meer onduidelijkheid. Wie maakt uiteindelijk de keuze? Jij! Alleen jij kiest hoeveel mediums je wilt ‘uittesten’. Een oprecht medium zal dit ook meegeven en je niet onnodig aan het lijntje houden.
 • Laat een consultatie berusten. Berusting is één van de belangrijkste zaken na een bezoek aan een medium. Laat het gesprek bezinken, denk na over de boodschappen en bezin je.
 • Een medium maakt geen keuzes in jouw plaats. Je kunt om raad, advies en inzicht vragen, maar een betrouwbaar medium zal er ook bij vermelden dat hij/zij geen keuze voor jou kan maken. Een medium kan je behoeden voor een bepaalde relatie, maar als jij van mening bent dat je erin moet blijven investeren, dan is en blijft dit jouw persoonlijke keuze.

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest