1. Home
 2. Spiritualiteit
 3. Het Keltisch lentefeest Ostara – Inclusief oefeningen

Het Keltisch lentefeest Ostara – Inclusief oefeningen

door | jul 12, 2022 | Spiritualiteit

Loading

Bloesems sieren de bomen, de vogeltjes brengen weer hun mooiste gezangen voort en de zonnestralen zijn al een tikkeltje warmer. Meer hebben we niet nodig om te weten dat de lente terug in het land is. Met z’n allen kijken we uit naar de langere dagen en de kleuren en geuren die bijna tastbaar worden. Dat deze periode zaken losmaakt bij ons, is dan ook niet verwonderlijk. Na een lange winter voelen we de lentekriebels in ons hele lijf. Die energie wordt al eeuwen gevierd met verschillende feesten. Het komt iedere keer op hetzelfde neer: een nieuw begin of wedergeboorte. Denk maar aan het joodse Pesach (bevrijding uit slavernij) of het christelijke Pasen (het geloof dat Jezus uit de dood is opgestaan), feesten die nog steeds uitgebreid worden beleefd en geliefd zijn door groot en klein. Ook de Kelten vierden duizenden jaren geleden al een nieuw begin met het lentefeest Ostara (ook wel Oestre genoemd). Ostara was oorspronkelijk de godin van de lente die letterlijk in de bloemetjes werd gezet op de lente-equinox wanneer dag en nacht even lang zijn. Deze gebeurtenis valt astronomisch meestal op of rond 21 maart. De energie van Ostara is enkele weken voelbaar tot aan Beltaine (1 mei). Veel tradities gaan terug op dit bijzondere lentefeest. Denk maar aan de paaseieren.

Keltische lentefeest en de revival van natuurspiritualiteit

Het Keltische feest van Ostara krijgt de laatste jaren weer meer aandacht doordat steeds meer mensen bezig zijn met spirituele bewustwording. Velen zoeken ook terug meer contact met hun innerlijke natuur en met de natuur rond hen. Bijgevolg voelen steeds meer personen de behoefte om die ‘oude’ feesten vanonder het stof te halen. Ostara is, net als andere Keltische feesten, gericht op de natuur en de verering ervan. Het gaat om dankbaarheid voor alles wat Moeder Natuur ons geeft om te kunnen leven op deze aardbol. De wijsheden zijn nog steeds van toepassing en brengen, net in tijden waar we zo ver van de natuur staan, terug een connectie met onszelf en met alles rond ons. Het lentefeest biedt ons de ruimte om terug de natuur te ervaren vanuit een dieper niveau. Dit kan al heel eenvoudig door je zintuigen te laten werken in een bos, schelpen te zoeken op het strand, je handen op een boomstam te leggen…

Activeer jouw zintuigen via het Keltische lentefeest

Met Ostara worden we uitgenodigd om het begin van de lente fysiek en intuïtief waar te nemen: Welke sensaties ervaar ik? Welke bomen, kruiden, voedsel en dieren komen op de voorgrond? Wat vertelt de lente mij en wat kan ik daarmee doen? Allemaal vragen die heel interessante antwoorden brengen voor de 21e-eeuwse mens. 

Ostara-contactoefening: 

 1. Ga naar buiten, trek de natuur in en laat je zintuigen de vrije loop. Wat zie, voel, hoor en ruik je? Met een objectieve blik neem je waar hoe de lente ontluikt.
 2. Vervolgens ga je voelen wat dit met jou doet. Welke emoties en gevoelens merk je bij jezelf?
 3. Als laatste stap kan je je afvragen welke boodschappen zouden kunnen verborgen zitten in datgene wat je waarneemt.

Voorbeeld:

Je hoort fluitende vogeltjes en ziet ze met takjes in hun snavel vliegen. Dit maakt je meteen vrolijk en je krijgt de boodschap door dat je, net zoals die vogeltjes, in actie mag schieten om verder aan jouw droom te werken.

Activeer jouw ei van potentieel met de kracht van de Keltische lentefeest

Het paasei zoals we het vandaag kennen, vindt zijn oorsprong in dit Keltische feest. Met Ostara werden er eieren, meestal die van kippen, verzameld. Die werden dan versierd en beschilderd. Het ei staat symbool voor het nieuwe dat mag ontwaken na de lange winter. Een kuiken kan niet uitgroeien tot een flinke kip of haan zonder het ei waar het inzit te breken. Ook wij bezitten energetische eieren vol potentieel dat klaarzit om zich te manifesteren. Na de stilte en rust van de winter mag ons enthousiasme het terug overnemen en mogen we onze ideeën en passies weer met de wereld delen.

Ei-van-potentieeloefeningen:

 • Neem een (alcohol)stift en schrijf op een eierschaal enkele woorden die voor jouw ontwaking staan. Voorbeelden: kracht, zelfvertrouwen, assertiviteit… Kortom, datgene wat opnieuw geboren mag worden met Ostara. Je kan daarna het ei breken en in een cake verwerken of het een decoratieve plek geven gedurende deze periode. 
 • Blaas enkele eieren uit en beschilder ze met kleuren die jouw enthousiasme en vrolijkheid aanwakkeren.

Periode van het vuur

Sommige Keltische jaarfeesten zijn verbonden met een natuurelement. Ostara staat helemaal in het teken van het element vuur. De bijhorende windrichting is het oosten. Gedurende deze periode kan je aandacht geven aan de volgende vragen: Wat wakkert mijn innerlijke vuur aan? Waar liggen mijn passies? Waar word ik enthousiast van? Je kunt deze vragen noteren of meenemen in meditatie.

Periode-van-het-vuuroefeningen:

 • Steek een groene kaars aan. Groen is de kleur van Ostara en vruchtbaarheid. Focus op de vlam terwijl je nadenkt over de vragen van het element vuur (zie hierboven).
 • Ga ’s morgens naar buiten en ontvang de eerste zonnestralen vanuit het oosten. Richt jouw armen naar omhoog en visualiseer dat je de helende zonnestralen inademt en naar iedere cel van jouw lichaam stuurt. Dit werkt revitaliserend op lichaam en geest.

Bloeiende godinnen

Bij deze periode horen enkele krachtige godinnen die de mens uitnodigen om te groeien en zijn passies te volgen. Naast de godin Ostara kan je je ook in gebed of meditatie richten tot deze bijzondere godinnenenergieën:

 • De Romeinse godin Flora laat ons openbloeien.
 • De Keltische godin Artha the Great She Bear zorgt als een moeder beer voor ons.
 • De Heilige Wivina van Bijgaarden kon op magische wijze kaarsen doen ontvlammen. Zij staat dan ook voor het element vuur en helpt het vuur bij uitgedoofde personen weer aan te wakkeren.
 • Zwanenzuster Nele is een vrolijke jonge godin die ons aansteekt met haar enthousiasme.
 • De Keltische godin Morgen Cliton is het aspect van de Moeder Godin uit Engeland die de lente op de Britse eilanden terugbrengt.

Dit vind je wellicht ook interessant

De magische kracht van maanmagie op je liefdesrelatie
Je toekomst ontsluierd via theeblaadjes: Tasseografie
Karma – De wet van oorzaak en gevolg
Tweelingzielen – Een oude ziel versus het ego
De primaire levenslessen uit de spirituele psychologie – Deel 1
De primaire levenslessen uit de spirituele psychologie – Deel 2
De primaire levenslessen uit de spirituele psychologie – Deel 3

Florence Demarey
Florence Demarey

Florence is een professioneel relaxatie-, massage- en energetisch therapeut én afgestudeerd als Keltische Priesteres. Haar brede interesse in bewustwording en spiritualiteit kwamen al tot uiting tijdens haar vroege kinderjaren. Niet alleen is ze gefascineerd door engelen en elfjes, ook rustige en mysterieuze plaatsen zoals kapelletjes bieden haar de ruimte en tijd om te bidden en te reflecteren over het leven.

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest