1. Home
  2. Liefde en relaties
  3. Gaslighting en narcisme – De narcist ontmaskerd

Gaslighting en narcisme – De narcist ontmaskerd

door | jul 27, 2022 | Liefde en relaties

 5,341 views

In de DSM-5 wordt narcisme geclassificeerd als een persoonlijkheidsstoornis die valt onder de cluster-B persoonlijkheidsstoornissen. Het belangrijkste kenmerk van narcisme is een instabiel zelfbeeld dat door de buitenwereld moet gevoed worden. Om dat te verkrijgen gaan narcisten heel ver. Ze hebben een gebrek aan empathie en zijn extreem egoïstisch. Ze voeden hun zelfvertrouwen ten koste van anderen en zijn obsessief bezig met het in stand houden van hun opgeblazen ego. Een van de meest gebruikte tactieken is gaslighting, een manipulatietechniek die narcisten toepassen om hun slachtoffers volledig in bedwang te houden. In deze bijdrage ‘gaslighting en narcisme, de narcist ontmaskerd’ gaan we dieper in op deze manipulatietechniek.

Wat is gaslighting en narcisme?

Gaslighting is een manipulatietechniek waarbij de narcist zijn slachtoffer laat twijfelen aan de realiteit met als doel hem/haar afhankelijk te maken. Slachtoffers van gaslighting gaan twijfelen aan hun waarneming. De gaslighter maakt gebruik van 5 slinkse handelingen: 

  • ontkenning
  • liegen
  • verzwijgen
  • projectie 
  • tegenstrijdigheden

De gaslighter complimenteert zijn slachtoffer waarna hij hem/haar devalueert en volledig onderuithaalt. Gaslighting is een proces dat jaren kan aanslepen. Hierdoor verliezen slachtoffers het vertrouwen in zichzelf en in de omgeving. Hoe langer je het slachtoffer bent van gaslighting, hoe moeilijker het wordt om te vertrouwen op je eigen waarneming en gevoelens. Deze manipulatietechniek is een ernstige vorm van psychisch misbruik. 

Ontkenning

Een van de meest toegepaste tactieken is de ontkenning van de werkelijkheid. Concreet betekent dit dat de narcist bepaalde gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden, met grote stelligheid ontkent. Hierdoor gaan slachtoffers twijfelen aan de realiteit en hun eigen waarneming. 

Liegen of verdraaien

Narcisten die gaslighting toepassen, aarzelen niet om te liegen over situaties. Ze hebben een sterke neiging om de werkelijkheid te verdraaien en de waarheid in hun voordeel te manipuleren. Wanneer de narcist een fout heeft begaan, zal hij trachten die situatie te manipuleren zodat hij/zij er als slachtoffer uitkomt. Op die manier hoeft de narcist zijn verantwoordelijkheid niet te dragen en blijft zijn zelfbeeld intact. Dit heeft als gevolg dat slachtoffers zich verantwoordelijk voelen voor het gedrag van de narcist. 

Verzwijgen

Je zal nooit het volledige verhaal achter de narcist kunnen achterhalen, hoe hard je ook je best doet. Narcisten zullen altijd en bij iedereen belangrijke dingen verzwijgen. Op die manier kan hij zijn zelfbeeld in stand houden. 

Wanneer het slachtoffer ontdekt dat de narcist iets heeft verzwegen en hem/haar hierop aanspreekt, zal de narcist in de verdediging schieten en zeggen dat je hem moet vertrouwen. Hierdoor gaan slachtoffers denken dat het aan hen ligt en verliezen zij alle realiteitszin.

Projectie

Narcisten zijn eigenlijk uiterst gevoelige en onzekere personen. Om hun gevoelens van onzekerheid te onderdrukken, projecteren zij die op hun slachtoffers. Stel dat je hem/haar betrapt op overspel, dan zal hij wellicht tegen jou zeggen dat jij ook bent vreemdgegaan. Spreek je hem/haar hierop aan, dan krijg je te horen dat de narcist een veel moeilijker verleden dan jij heeft gehad. Zijn gedrag wordt geprojecteerd op zijn slachtoffer waardoor iedere uitvlucht een excuus is om zijn buitensporig gedrag te rechtvaardigen. 

Tegenstrijdigheid

Narcisten beloven veel en doen weinig. Hij zal jou een onvergetelijke toekomst beloven die hij niet zal bieden. Door zijn overtuigende beloftes zijn slachtoffers geneigd hem/haar te geloven. Wees je ervan bewust dat de daden van de narcist altijd anders uitpakken dan zijn mooie woorden. Spreek je hem/haar hierop aan, dan zal hij je opnieuw sussen met loze beloftes en mooie woorden waardoor je nog meer in de war geraakt en je de narcist opnieuw het voordeel van de twijfel geeft. 

Heb je het gevoel dat je het slachtoffer van een gaslighter bent, wees je er dan van bewust dat je het nooit van de narcist zal winnen. Omdat een narcist niet het vermogen heeft om empathisch te zijn, leiden gesprekken en compromissen vaak tot niets. De enige manier om je te verlossen van een dergelijke persoon, is resoluut met hem te breken. 

Belangrijk weetje: uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat alle mensen die aan verborgen narcisme lijden, gaslighting toepassen waardoor je pas tot de ontdekking van gaslighting komt wanneer het te laat is.  

Bestel hier het boek over narcisme: Uit de klauwen van een narcist

uit-de-klauwen-van-een-narcist-boek-kopen

Specificaties

Binding : Paperback
Distributievorm : Boek (print, druk)
Formaat : 140mm x 210mm  
Aantal pagina’s : 170  
Uitgeverij : Fabio Vinago  
ISBN : 9789464597615 

Bestel dit boek bij:

Standaar boekhandel België >
Bookspot België >
Boekhandel Salvator België >
Bol.com België en Nederland >
Boekenbestellen Nederland >
Bookspot Nederland >
Bruna Nederland >
Libris Nederland >

Dit vind je wellicht ook interessant

In de klauwen van een narcistische partner
Voor jezelf opkomen in een relatie – Zo voorkom je een relatiecrisis
Een betere relatie in 2022? Verliefd zijn of houden van?
Geef jezelf een positieve boost met dit stappenplan
Stappenplan om een gelukkig leven te leiden 


Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest