1. Home
  2. Liefde en relaties
  3. Een betere relatie in 2022? Verliefd zijn of houden van?

Een betere relatie in 2022? Verliefd zijn of houden van?

door | nov 13, 2021 | Liefde en relaties

Loading

Liefde op het eerste gezicht, de eerste kus, de welbekende vlinders in de buik én het gevoel altijd samen te willen zijn. Een relatie onderhouden en behouden is geen gemakkelijke klus. De relaties van nu zijn niet meer de relaties van vroeger. Koppels worden alsmaar veeleisender. Echtscheidingen en relatiebreuken worden de norm. Kortom: het wordt er niet beter op! Toch kan jij het verschil maken met deze bijdrage en ervoor zorgen dat je de tips voor een betere relatie toepast voor een topjaar vol liefde, genegenheid en romantiek wordt

De zaligheid van verliefdheid

Verliefd worden is een zaligheid dat je overkomt. Je hebt er geen controle over en voor je het goed en wel beseft, val je als een blok voor iemand. In het prille begin klinkt dit allemaal bijzonder romantisch, maar ook aan deze prille fase komt helaas een einde. In het beste scenario vervaagt de ‘verliefdheid’ en slaat deze om in ‘houden van’. Volgens wetenschappers houdt deze ‘roze-wolk-fase’ zo’n twee tot drie jaar aan. Anderen zijn van mening dat deze periode zelfs zo lang niet duurt (tot maximaal één jaar). Moeten we panikeren? Helemaal niet! Vandaag de dag wordt er meer belang gehecht aan houden van je partner. 

Verliefd zijn of houden van?

Als jij zou kiezen: ga je voor verliefdheid of houden van? Wil je 7 dagen op 7 vlinders ervaren of verkies je liever de zekerheid dat er iemand in je leven aanwezig is, iemand die eindeloos vaal van je houdt? Houden van iemand is de vergrotende trap van verliefdheid. Verliefd ben je in het begin. Elkaar voortdurend bellen en WhatsAppen is iets wat zal afnemen naarmate je langer met iemand samen bent. Toch is het niet vreemd dat koppels na een jarenlange relatie deze dynamiek nog behouden (maar toegegeven: ze zijn in de minderheid). Niet getreurd, want dankzij deze tips til ook jij je relatie naar een hoger niveau.

9 tips voor een betere relatie

1. Blijf elkaar respecteren

Respect hebben voor je partner is belangrijk om de relatie in goede banen te leiden. Het is een van de belangrijkste pijlers, misschien wel de essentie, voor elke relatie. Zonder wederzijds respect spat de relatie vroeg of laat uiteen. Respecteer elkaars mening, visie en keuzes. Ook al ben je het niet altijd met je partner eens, jullie hoeven in dat opzicht niet voortdurend op één lijn te zitten. 

2. Blijf communiceren

Constructieve communicatie is een vak apart. Dialoog moet een constante zijn bij elk koppel. Bevalt er jou iets niet? Geef dat aan, zonder de zaken nodeloos te gaan dramatiseren. Vergeet niet dat jullie anders zijn. Een goede communicatie betekent dat jullie elkaar leren begrijpen, zonder dat iemand voortouw moet neme. 

3. Maak tijd voor momenten van liefde

Koppels die jaren samen zijn hebben de neiging om de intimiteit te laten verwateren. In elke relatie (pril of niet) zal je tijd moeten vrijmaken voor liefdesmomenten. Ga er samen tussenuit. Op die manier blijft de passie in je relatieleven sprankelend en aangewakkerd. 

4. Een relatie is niet vanzelfsprekend

Dingen vanzelfsprekend vinden is not done en een relatie vormt daar gene uitzondering op. Waarom? Een relatie is meestal een bewuste keuze en keuzes komen met verantwoordelijkheden. Een relatie dient te worden onderhouden. Probeer je dagelijkse energie evenredig te verdelen tussen werk, hobby, en relatie en je zal alles tot op een nieuwe hoogte krijgen. 

5. Houden van betekent elkaar kunnen loslaten

Een relatie betekent dat je elkaar kan loslaten. Voortdurend samen zijn, daar gaat de sleur al snel in kruipen. Maak gerust wat tijd vrij om met je vrienden/vriendinnen een stapje in de wereld te zetten. Dit zorgt zonder meer voor een positieve trigger, die de liefde tussen jullie beiden alleen maar kan aanwakkeren. Niemand zit te wachten op een bezitterige persoonlijkheid, die zijn/haar partner voortdurend aan de leiband houdt. 

6. Verander elkaar niet

Het is meermaals bewezen dat de één de ander wil kneden tot iemand waar hij/zij zich niet goed bij voelt. Is dat gezond? IS het onze taak om onze partner te kneden? De kantjes eraf vijlen kan best wel, maar als het je betrachting is om een andere persoon van je geliefde te maken, dan word je daar vroeg of laat op afgerekend. Iedereen gaat uiteindelijk aan dergelijke druk onderuit. Probeer, in plaats van een gedwongen verandering, om wat water bij de wijn te doen. 

7. Geven en nemen

Een alomtegenwoordig probleem. We nemen veel en geven weinig, of net omgekeerd. Zorg voor een gezonde balans. Feit, de kans bestaat dat je ooit iets tegen je zin moet doen. Haal in dergelijk geval voldoening uit het geluk van je partner. Geluk is een afrodisiacum en het maakt de ontwikkeling van een sterke band mogelijk. 

8. Het uiten van liefde

Niet iedereen uit liefde op dezelfde manier. Is je partner wat minder aanhankelijk? Ben jij iemand die tien keer per dag ‘ik hou van je’ zegt en je partner ‘slechts’ twee keer? Blaas het dan niet o! Iedereen heeft een eigen manier om zich uit te drukken. Liefde is geen wedstrijd, ga dan ook niet lopen tellen wie wat en wanneer zegt. 

9. Geniet van de kleine dingen

Wie kent er de uitdrukking: ‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd’ niet?Geniet van de kleine dingen en attenties. Durf ook je dankbaarheid te tonen. Een ‘dankjewel’ zeggen is gratis en verricht wonderen. Aarzel dus nooit om je appreciatie voor je geliefde te tonen.

Dit vind je wellicht ook interessant

Gaslighting en narcisme – De narcist ontmaskerd
Margriet Verhulst over haar relatiebureau
Tweelingzielen – Soulmates of een karmische relatie?
Vrouwen die pijn ervaren tijdens het vrijen

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest