1. Home
  2. Liefde en relaties
  3. De uitdaging van een liefdesrelatie – Je partner als leerschool

De uitdaging van een liefdesrelatie – Je partner als leerschool

door | nov 18, 2020 | Liefde en relaties

Loading

Een relatie bied je de mogelijkheid om dingen van jezelf tot uitdrukking te brengen. Het is de uitgelezen kans om te oefenen met gedrag dat je in andere situaties niet snel vertoont. Simpelweg omdat het niet van je gevraagd wordt, maar ook omdat bepaalde gedragingen ongepast zijn (tenslotte zoen je niet iedereen zomaar op de mond). 

Een liefdesrelatie vormt een unieke basis om jezelf verder te ontwikkelen en fungeert als een belangrijke leerschool. Dat geldt zowel voor kortstondige relaties, als voor langdurige liefdesrelaties. Om de uitdaging van een relatie positief te benutten, is er iets meer voor nodig dan zomaar wat tijd met elkaar doorbrengen. Je moet in beweging blijven en op elkaar inspelen. 

Verwachtingen koesteren

Het is een algemeen gegeven dat partners al doende op elkaar kunnen inspelen. Naarmate de relatie evolueert, voel je elkaar steeds beter aan. In het prille begin kan je je onwennig voelen ten opzichte van elkaar. Maar na enige tijd verdwijnt die schuchterheid naar de achtergrond. 

Liefdespartners koesteren altijd verwachtingen tegenover de ander. Ook als je hem/haar nauwelijks kent. Als de ander hieraan voldoet, dan krijg je het idee dat je weet hoe de ander in elkaar steekt. Het vormt de basis voor wederzijds vertrouwen en je weet wat je aan elkaar hebt. 

Goede en slechte gewoontes

In iedere relatie ontwikkel je gewoontes. Deze gewoontes vloeien veelal voort uit onze opvoedingwaarden en normenlenservaringen en persoonlijkheidskenmerken. Het is van essentieel belang om jullie individuele gewoonten op elkaar af te stemmen. Gewoontes kunnen hardnekkig worden. Je reageert niet meer spontaan maar schakelt over op de ‘automatische piloot’ waardoor beide partners zich eenzijdig gaan opstellen. 

Het is niet eenvoudig om vastgeroeste gewoontes te doorbreken. Dit vraagt om doorzettingsvermogen en gaat gepaard met vallen en opstaan. Je zult je moeten beroepen op jouw zelfreflecterend vermogen om de relatie vanuit een relationeel perspectief te benaderen. 

Van klacht naar kracht

Een veelvoorkomend fenomeen is dat partners klagen over elkaar. Hierdoor herhalen én versterken ze het etiket die ze op de ander plakken. Het eigen aandeel in de relatie vervaagd naar de achtergrond en er is geen ruimte tot introspectie. Toch ligt hier een oplossing verscholen:

  • Probeer eens ‘blanco’ naar je partner te kijken en parkeer de gewoonte om te denken dat je weet hoe de ander in elkaar steekt. 
  • Maak een klachten top vijf, vergezeld met een bonus top vijf.
  • Beschrijf jullie relatiedynamiek en vervang een eis door een verzoek. 
  • Wil je je partner veranderen, begin dan bij jezelf. 

Ieder koppel reguleert de invloed die men op elkaars stemming heeft. Gaandeweg ontwikkelt men een andere variatie van de relatiedynamiek. Er zijn stappen die gemakkelijk worden gezet en andere die nogal stroef verlopen. 

Wanneer jullie samen de relatiedynamiek onder de loep nemen, openen zich nieuwe deuren om de ‘relatieklacht’ om te zetten naar ‘relatiekracht’.  

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest