In de afgelopen twee artikelen hebben we de eerste acht primaire levenslessen uit de doeken gedaan: ‘De primaire levenslessen uit de spirituele psychologie deel 1 en deel 2’. Die zouden volgens de spirituele psychologie cruciaal zijn voor de ontwikkeling van elk individu. In deze bijdrage sluiten we deze reeks af met nog eens vier lessen. Eerder werd al aangehaald dat het moeilijk is om te bepalen in welke levensles je je bevindt, omdat je huidige levensomstandigheden niet zelden een blinde vlek vormen. Daarom is het onontbeerlijk om vanop een zekere afstand je leven onder de loep te nemen.
Primaire levensles 9 – Liefde
De sleutel om je de levensles ‘Liefde’ eigen te maken start met het leren liefhebben van jezelf, op een onvoorwaardelijke manier. Liefde is het fundament en belichaamt de zogenaamde ‘Universele Energie’. Alle energie vloeit voort uit de ‘emotie’ van liefde. Emoties zijn de verbindende schakels tussen het universum en onze intenties waarop alle levenservaringen worden gedragen. Liefde is een sterke emotie, het tegenovergestelde van angst. Met andere woorden: om de levensles ‘Liefde’ maximaal te benutten, moet je eerst angst onder ogen zien en er tot slot mee aan de slag gaan. Mensen die aan de les ‘Liefde’ werken, zitten vaak vast in een negatieve angstspiraal. Sommigen absorberen die angst, me dramatische gevolgen als resultaat. Het allerbelangrijkste uitgangspunt van deze levensles is de ontwikkeling van het vermogen om van jezelf te houden. Zo leer je minder bang te zijn voor de eventuele pijn die het liefhebben van een ander kan veroorzaken.
Primaire levensles 10 – Vertrouwen
‘Vertrouwen’ is een makkelijke les om te begrijpen, maar een moeilijke om meester te worden. Mensen die op deze levensles inzetten ondervinden nogal eens moeilijkheden om zichzelf te vertrouwen. Ze hebben het lastig hun eigen kracht te accepteren en die vervolgens te omarmen. Nochtans is dit essentieel om een deel van het geheel te worden, om uitdagingen aan te gaan en je niet te snel uit je lood te laten slaan. Van zodra je leert vertrouwen, kan je het je veroorloven kwetsbaar te zijn. En dan worden je zwakheden opeens je grootste troef.
Primaire levensles 11 – Waarheid
Naarmate de levenslessen elkaar opvolgen, is het goed om weten dat elke levensles er compleet anders kan uitzien, afhankelijk van het niveau dat de persoon in kwestie heeft bereikt. Waarheid onthult heel duidelijk deze verschillen. De levenslessen ‘Waarheid’ en ‘Vertrouwen’ liggen dicht bij elkaar, waardoor enige verwarring kan ontstaan. Wanneer mensen ervoor kiezen om ‘Waarheid’ onder de knie te krijgen, is hun energetische bedrading dusdanig dat ze moeite ondervinden om hun eigen waarheid te onderkennen en ernaar te handelen. Het lijkt wel alsof ze zichzelf niet vertrouwen. Zolang mensen moeite hebben om naar hun eigen waarheid te handelen, hebben ze de neiging om de visies van andere over te nemen, zonder daar kritisch over na te denken.
Waarheid als blinde vlek
Mensen die zich in een vroege fase va hun spirituele psychologische ontwikkeling bevinden zijn doorgaans niet in staat om echt eerlijk te zijn tegenover zichzelf. Dat is namelijk geen eenvoudig proces, omdat we steevast worden gemeten en vergeleken met anderen. Waarheid is soms moeilijk te definiëren, en dikwijls creëren we illusies om onze gemaakte keuzes te rationaliseren en te verantwoorden. Wie ervoor gekozen heeft om met deze levensles aan de slag te gaan, zal altijd een manier zoeken om de verantwoordelijkheid voor de eigen daden te ontlopen. Zo beland je in een vicieuze cirkel, omdat je de richtlijnen buiten jezelf zoekt, in plaats van je eigen waarden en normen te hanteren. Bovendien is de kans groot dat je voortdurend excuses tracht te verzinnen, in plaats van eerlijk te zijn en de hand in eigen boezem te steken. Vooraleer je met deze levensles begint, bekijk je jezelf wellicht door de ogen van anderen. Je kan je heel goed inleven in andermans plaatje, maar ten aanzien van je eigen waarheid heb je een blinde vlek.
Primaire levensles 12 – Genade
Genade of mededogen is de laatste stap naar het volledige meesterschap. Genade is de mooiste levensles, omdat je hierin leert dat ‘de reis’ het allerbelangrijkste is. Om het belang van deze levensles te begrijpen, is het goed om jezelf de volgende vraag te stellen: “Hoe vaak word ik ’s morgens wakker en zeg/denk ik dat ik dankbaar ben voor het leven?”. Genade is de verbinding met de Universele Energie. Dit is de energie die door alles heen loopt en alle aspecten van het leven met elkaar verbindt. Deze levensles versterkt je verbinding met die Universele Energie. In onze fysieke verschijning hebben we van nature het idee dat we van elkaar gescheiden zijn. Hoewel het wetenschappelijk (nog) niet bewezen is, beweren spirituele mensen steevast dat er een verbinding is tussen alles wat bestaat. De verbinding met de Universele Energie wordt ervaren als de verbinding met je Hogere Zelf. Mensen die zich met deze levensles inlaten zijn heel openminded, omdat zij proberen uit te zoeken hoe alles met elkaar is verbonden. Zij zijn niet geïnteresseerd in de geheimen van het leven, zij willen de geheimen van het universum ontdekken.