1. Home
  2. Liefde en relaties
  3. De perfecte date – Zo hou je daten leuk en spannend 

De perfecte date – Zo hou je daten leuk en spannend 

door | aug 13, 2022 | Liefde en relaties

Loading

Wanneer er sprake is van een intense relatiewens, dan is het aangewezen om met een gemotiveerde houding te manifesteren waar je hart en ziel naar verlangen. Als je niets onderneemt, gebeurt er niets en het is niet altijd verstandig om te blijven wachten op die ‘toevallige ontmoeting’. Wanneer je beslist om te daten, dan zijn een positieve mindset onmisbaar. Want alleen op die manier wordt de perfecte date een leuk en spannend avontuur waarbij je niet alleen de ander, maar ook jezelf leert kennen. 

De perfecte date met de juiste verwachting(en)

Met de juiste verwachtingen, wanneer doel en missie in het juiste perspectief zijn gekaderd, geeft daten doorgaans ontzettend positieve ervaringen die het zelfbeeld versterken; je wordt bedrevener in het leggen van contacten, je gaat steeds gemakkelijker grenzen aangeven en je ontdekt steeds meer wat je wel en niet wenst en hoe je in jouw kracht kunt blijven staan.  

Wanneer de juiste mindset niet degelijk is onderbouwd (door het ongenoegen over het ‘alleen zijn’ of door onrealistische verwachtingen), kan daten demotiveren, en leidt dit tot teleurstellingen of zelfs tot een minder prettig zelfbeeld. 

Bovendien zorgt daten ervoor dat we ons kwetsbaar opstellen: we laten zien wie we écht zijn. Verlangen en weerstand gaan in een relatiewens vaak hand in hand; enerzijds is er het verlangen om hopeloos verliefd te worden, maar op de achtergrond sluimert vaak ook de angst om gekwetst te worden. 

De basis is zelfliefde

In liefde, en de zoektocht naar oprechte liefde, komen er uit het diepe zelf emoties vrij die je misschien liever had weggestopt omdat ze geen fijne gevoelens oproepen, maar die wel een onderdeel zijn van je je bent. We nemen jaloezie als voorbeeld, jaloerse gevoelens kunnen we vaak in verband brengen met angst om iets (wat voor ons kostbaar is) te verliezen. Dit is ook de reden waarom het belangrijk is om vanuit zelfliefde, een mooie en stevige basis in jezelf op te bouwen.

Zoek je het geluk buiten jezelf, dan zal je sneller in overdrive gaan, waardoor je jouw eigen geluk saboteert of jouw toekomstig partner schrik aanjaagt. Er is dan sprake van het uitgangspunt dat je pas gelukkig zult zijn als je de liefde gevonden hebt. 

Als deze illusie de basis is, stap je in de schoenen van een bedelaar. Je maakt jouw levensgeluk compleet afhankelijk van de liefde van de ander en wanneer er liefde zou ontstaan die uiteindelijk toch stopt, is de kans groot dat men zich gaat vastklampen omdat de ander de reden van het geluk was. Dit voelt voor een toekomstig partner als verstikkend. 

Ben je tevreden over jezelf en hoe het leven nu voor je is, ook al ben je single, dan heb je een basis voor jezelf gecreëerd die rust geeft. Dat betekent, dat je op zoek gaat naar de juiste aanvulling en geen invulling; je staart je niet meer blind op de illusie dat de ander jou het grote levensgeluk gaat brengen, want de basis die gepaard gaat met zelfliefde, heb je gevonden. 

Je bent dus niet haastig op zoek naar invulling in je leven, maar hoopt wel op een leuke ontspannen manier de juiste aanvulling in jouw leven te vinden door effectief stappen te zetten. 

De perfecte date bestaat niet uit ‘de ware’

Heel wat singles gebruiken in hun relatiewens termen zoals ‘de ware’. ‘De ware’ ziet men dan vaak als een opgehemelde, opgesmukte en foutloze versie van zichzelf. Dit is geen realistisch uitgangspunt. Je zou je eerder kunnen afvragen: hoe verhoud ik me eigenlijk tot anderen en ben ik wel ‘de ware’ voor mezelf? 

Ieder mens is een uniek, waarbij het mooi en interessant is om je te verdiepen in de ander. Wanneer je gaat daten en telefonisch ervaren jullie een leuke klik, dan weet je dat een ontmoeting mooie vooruitzichten biedt en dat jullie elkaar om communicatief vlak zullen aanvoelen en aanvullen. Dan weet je dat er een mooie basis is voor een ontmoeting waar je naar uit kan kijken. 

Ook vriendschap is in een mensenleven belangrijk, want vriendschap is liefde zonder vleugels. Wanneer je ook vriendschap als een verrijking ervaart, dan heb je sowieso niets te verliezen.

Ook wanneer je jezelf na een ontmoeting al direct gaat afvragen of jouw date ‘de ware’ voor je is of ‘relatiemateriaal’ en je rondjes gaat lopen in jouw hoofd om daar een antwoord op te krijgen, is dat geforceerd en ‘overdrive’. 

Singles die het gezellig hebben met elkaar, willen elkaar vaker zien. Zo ontvouwt liefde zich, vanuit een ongedwongen houding en krijgt de prille liefde de juiste zuurstof om tot bloei komen. 

Dit vind je wellicht ook interessant

Verliefd zijn of houden van? Dit moet je weten
De uitdaging van een liefdesrelatie
De kenmerken en oorzaken van een relatieverslaving
Gaslighting en narcisme – De narcist ontmaskerd
Je ex nog een kans geven? Volg deze tips 
De impact van een narcistische relatie

Margriet Verhulst
Margriet Verhulst

Margriet is een ervaren matchmaker én imagostyliste en ze draagt dagelijks haar steentje bij in het levensgeluk van singles door hen motiverend te inspireren. Margriet staat singles bij middels kleur- en stijladvies met een scherpzinnig oog voor uitstraling én zichtbaarheid. Je krijgt immer maar één kans om een eerste indruk te maken, aldus Margriet.

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest