1. Home
  2. Persoonlijke groei
  3. De kunst van geweldloze communicatie

De kunst van geweldloze communicatie

door | nov 22, 2021 | Persoonlijke groei

Loading

Het doel van geweldloze communicatie is om contact te maken me onszelf en anderen, zodat ons mededogen op een natuurlijke manier kan stromen. Daarbij is het van essentieel belang om een nieuwe manier van uitdrukken en luisteren te hanteren, waardoor we onze aandacht bewust richten op de boodschap die we willen overbrengen. Deze manier van communiceren bevordert respect (naar onszelf en anderen toe) en ons inlevingsvermogen om vanuit het hart te spreken. Geweldloze communicatie doorloopt 4 stadia die belangrijk zijn om de essentie van de boodschap op een correcte, liefdevolle en doeltreffende manier over te brengen. 

1. De waarneming

Stap 1 is onze waarneming, de feiten. Dit is wellicht de moeilijkste stap. Het is belangrijk om feiten en perceptie te kunnen onderscheiden van elkaar. Wat je ziet (de waarneming) kan vaak een compleet andere betekenis hebben dan de opvatting die we eraan geven. Vaak lijkt onze waarneming zodanig waarheidsgetrouw dat we een andere verklaring eenzijdig uitsluiten. Daarom is het in deze eerste stap belangrijk om onze waarneming los te koppelen van onze perceptie. Op deze wijze ben je ook minder vatbaar voor vooroordelen. 

2. Gevoelens

Door onze gevoelens te benoemen en uit te spreken maken we duidelijk wat feiten voor ons betekenen. Onze gevoelens komen niet voort uit het gedrag van de ander, maar vanuit de interpretatie die we aan gedrag toekennen. Je mag boos, teleurgesteld of geïrriteerd zijn, maar het is not done om de schuld in de schoenen van iemand anders te schuiven. Door je gevoelens uit te drukken zal de ander jou én je standpunt ook beter begrijpen. Zie je het verschil tussen de volgende twee zinnen?:

“Je bent altijd te laat”!
“Deze week ben je al 3 keer te laat geweest voor onze afspraak en dat irriteert me.”

3. Behoeftes

Achter elk gevoel schuilt een behoefte. Je wilt je veilig en geliefd voelen, je wilt gerespecteerd worden… In de derde stap is het belangrijk om je noden ook daadwerkelijk uit te spreken. Op die manier heeft de ander weet van je frustratie of ongenoegen. Door in stilte je gevoelens op te kroppen maak je de ander niet duidelijk waar het schoentje juist wringt. Zet dus de eerste stap. De ander zal zijn/haar behoeftes op zijn/haar beurt met jou delen, waardoor er een constructief gesprek kan plaatsvinden. Het is een wisselwerking zodat de behoeften langs beide kanten tot uitdrukking kunnen komen. 

Heb je daarentegen het gevoel dat je je partner tot last bent of vice versa? Dan is de kans groot dat één van beide partijen zich terugtrekt in zijn eigen belevingswereld. 

4. Verzoek

Door een verzoek (een wens) te formuleren ga je op zoek naar een oplossing die jouw behoefte invult. Een verzoek is een positief geformuleerde boodschap. De persoon op wie je hiervoor een beroep doet, moet daarbij vrijuit kunnen reageren. Als de persoon die vrijheid niet heeft, betreft het geen verzoek, maar een eis.

“Zou je de volgende keer op tijd op onze afspraak willen komen?” is beter dan: “De volgende keer kom je niet meer te laat!”

Aan deze gouden regels moet geweldloze communicatie voldoen

  • Je verantwoordelijkheid nemen: geweldloze communicatie start bij het inzicht dat elk individu reageert op een interpretatie van feiten, niet op de feiten zelf. Wil je uit die vicieuze cirkel van destructieve communicatie stappen? Dan is het jouw verantwoordelijkheid om je noden uit te spreken.
  • De boodschap overbrengen vanuit een oprechte intentie: geweldloze communicatie gaat niet om regeltjes en wetten, maar wel om jouw intentie. Alles start bij het voeren van een positief gesprek, waarin je laat zien wie je bent en wat jou stoort aan de situatie. Zie er wel op toe dat je jouw eigenheid niet verliest

Jammer genoeg zijn deze tips geen wondermiddeltjes. Je kunt de 4 stappen naar geweldloze communicatie onder de knie krijgen en toch nog agressief of eisend uit de hoek komen. Het gaat dus niet zozeer om wat we te vertellen hebben, maar wel hoe we het overbrengen. Je kan iets duidelijk maken op een rustige manier of je kan iets roepen op een onvolwassen manier om je zin door te drijven. Je bereikt sneller je doelstelling met geweldloze communicatie, dan met een pretentieuze houding.

Dit vind je wellicht ook interessant

Emoties reguleren en leren relativeren
Het identificeren en doorbreken van automatische gedachten
De geheimen van de wet van aantrekking ontsluierd
Je emoties beheersen met EFT – Inclusief stappenplan

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest