1. Home
 2. Persoonlijke groei
 3. De kracht van optimisme – Versterk je veerkracht

De kracht van optimisme – Versterk je veerkracht

door | aug 21, 2021 | Persoonlijke groei

Loading

Volgens de positieve psychologie bepalen onze verwachtingen van de toekomst, het resultaat. Dit middels een positieve perceptie en interpretatie van een situatie of gebeurtenis én de rol die we zelf aannemen. Een optimistische persoon gaat véél beter om met teleurstellingen waardoor negatieve gedachten beperkt worden. Optimisme verbetert je welbevinden en je vermogen om constructiever om te gaan met tegenslagen.

Een wetenschappelijke kijk

Optimisten kunnen beter met dagelijkse problemen omgaan omdat ze er een optimistische houding op na houden. Hierdoor dragen ze zelf actief bij aan een betere mentale genezing in zichzelf. Het wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat optimisme:

 • woede vermindert;
 • eenzaamheid vermindert;
 • dagelijkse kopzorgen kan verminderen;
 • depressies en stemmingswisselingen kan verminderen;
 • ondersteuning biedt om je aan te passen aan een nieuwe omgeving;
 • je zelfvertrouwen versterkt;
 • de angst en spanning vermindert bij een traumatische gebeurtenis;

Naast de bovengenoemde opsommingen heeft optimisme een positief effect op ons vermogen om:

 • veerkracht op te bouwen;
 • kansen te creëren;
 • betere en stabielere relaties op te bouwen;
 • doelen te bepalen;
 • te groeien door negatieve én positieve gebeurtenissen;

Je veerkracht versterken en je problemen op een optimistische manier aanpakken

1 – Probleemoplossend denken

Wie tegenslagen wil overwinnen moet eerst een situatie kunnen inschatten en vervolgens uiteenlopende wegen erdoorheen trachten te vinden. Om beter met een situatie om te kunnen gaan heb je zowel het vermogen nodig om problemen op te lossen als de emotionele capaciteit om de stress onder controle te houden. Het vermogen om problemen op te lossen is een essentiële strategie. Als je dus alle factoren in gedachten houdt die je vermogen ondersteunen bij het oplossen van problemen, dan werk je aan je vaardigheden om optimistischer te worden. Als je de dingen optimistisch interpreteert, ben je in staat om probleemoplossend te handelen. 

2 – De steun van anderen

Optimistische personen vragen sneller steun en advies van anderen en implementeren de verkregen adviezen in de praktijk. Dit werkt emotioneel versterkend en vermindert het risico dat er strategieën ontstaan die té onrealistisch zijn. Deze aanpak biedt steun en zorgt voor haalbare plannen en emotioneel zelfbeheer. 

3 – Creëer betrokkenheid

Mensen die optimistisch zijn ontkennen het probleem niet. Ze hebben net de neiging om realistischer te zijn dan pessimisten en laat dit nu dé sleutel zijn tot betrokkenheid. Optimisten zijn betrokken bij het probleem in plaats van ze te ontwijken. Ze zien de dingen als een nieuwe uitdaging en niet als een probleem die ze moeten ontvluchten. Ze zien de dingen zoals ze zijn. Wie een situatie onder ogen ziet, zal gemakkelijker rationeel en positief nadenken over een reactie. Op die manier heb je de realiteit onder controle. Om dit te bekomen dringt oefenen in constructief denken zich op: leren denken op een manier waardoor positieve gedachten ontstaan die gebaseerd zijn op een rationele beoordeling van een situatie. 

4 – Zoek een voordeel

Optimisten zien sneller een voordeel in tegenslagen waardoor ze een manier vinden om op constructieve wijze met problemen om te gaan. We kunnen twee manieren onderscheiden om een voordeel te zoeken:

 • Het slechtste scenario vergelijken met de huidige situatie.
 • Op zoek gaan naar een positief aspect van een situatie.

Als je je het slechtste scenario voorstelt en deze vervolgens vergelijkt met de huidige situatie, dan kan je de dingen in een beter én breder perspectief plaatsen. Het voordeel van deze methode is dat je de gebeurtenis op lange termijn ziet, waardoor je vermogen om in de toekomst problemen aan te pakken sterker wordt. 

Ga je actief op zoek naar een positief aspect van een situatie, dan is het belangrijk om je daarop de concentreren (het positief aspect). Deze tweede methode is dé sleutel tot het overstijgen van tegenslagen. Of het nu gaat over een oplossing op korte termijn of over een positieve mentaliteit op de lange termijn. Als je een voordeel vindt doordat je begrijpt wat er is gebeurd, heeft dat een doel binnen het grotere geheel van jouw verhaal: je leert uit het voorval een positieve blik te werpen op de situatie. 

Oefening om optimisme aan te sterken

 • Zoek een voordeel in een bepaalde tegenslag.
 • Benoem één goed gevolg van een bepaalde situatie.
 • Bedenk voor jezelf hoe je de dingen positiever kunt zien.
 • Kan je voor jezelf het probleem erkennen zonder weerstand te bieden?

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest