1. Home
  2. Gezond leven
  3. De kracht van massages – De Zweedse massage

De kracht van massages – De Zweedse massage

door | jul 16, 2022 | Gezond leven

Loading

Steeds meer mensen beseffen het belang van aanraking voor hun welzijn. Het langdurig gemis aan een knuffel, een schouderklopje of een simpele hand op de arm kan gevoelens van eenzaamheid versterken. Een aangename aanraking vanuit wederzijds respect vermindert de aanmaak van cortisol of stresshormoon en gaat de aanmaak van andere hormonen een boost geven. Dopamine, serotonine en endorfine zijn ‘feel good’ hormonen die ervoor zorgen dat we ons beter in ons vel voelen. Een massage blijkt dus niet enkel deugddoend te zijn maar ook helend voor lichaam en geest.

De ‘Zweedse’ massage

De Zweedse massage, ook wel klassieke massage genoemd, is de bekendste massagevorm in onze contreien. De benaming komt van de Zweed Pehr Henrik Ling, die jarenlang aan allerlei kwaaltjes en pijnen leed. Hij verdiepte zich in anatomie en fysiologie en met die kennis introduceerde hij een reeks oefeningen en massagetechnieken. Hij wordt in Europa ‘de vader van de massage’ genoemd, hoewel dit eigenlijk niet klopt. In feite was het de Nederlander Johann Georg Mezger die in 1868 met de vijf principes van deze massagevorm naar buiten kwam, die dan op hun beurt gebaseerd waren op Franse technieken. We kunnen dus stellen dat de Zweedse massage een veel breder ontstaan kent en dat de Zweden zelf niet alle eer krijgen in dit verhaal.

Vijf basistechnieken

De Zweedse massageleer kent vijf basisbewegingen die met de handen en/of ellebogen uitgevoerd worden. Dit kan op diverse delen van het lichaam zijn: rug, schouders, nek, armen, boven- en onderbenen, handen en voeten. We gaan even dieper in op deze vijf technieken:

  • Effleurage: met zachte, strijkende bewegingen van de handen wordt het lichaam voorbereid op een diepere massage.
  • Petrissage: door de spieren zachtjes los te kneden komt er meer souplesse en kunnen afvalstoffen gemakkelijker worden afgevoerd.
  • Tapotage: de trommelende, ritmische bewegingen met een losse vuist of met de handen die een kommetje vormen zijn dan weer goed voor de bloedsomloop in de huid en spieren.
  • Frictie: met de duimen ga je op een klein gebied matige tot stevige druk uitoefenen. Dit zorgt ervoor dat onderliggend weefsel loskomt en de bloedcirculatie op gang komt.
  • Vibratie: het schudden van een klein of groot deel van het lichaam zorgt ervoor dat de spieren losser aanvoelen en dat spanning gemakkelijker losgelaten kan worden.

Helende kwaliteiten

De technieken uit de Zweedse massage worden vooral ingezet voor ontspanning en relaxatie en om spanning in de spieren te verlichten. De effecten van deze massage gaan echter nog verder:

  • Fysiek: de massage verwijdert afvalstoffen, gaat de bloedcirculatie activeren, verbetert de elasticiteit van de huid en brengt meer balans in de hormoonspiegel.
  • Mentaal: door de aanmaak van onze gelukshormonen ervaren we een groter gevoel van algemeen welbevinden en innerlijke rust.
  • Emotioneel: door het huidcontact komt het knuffelhormoon oxytocine in werking. Dit zorgt voor geborgenheid en een gekoesterd gevoel.
  • Spiritueel: door de verkregen innerlijke rust groeit bij veel personen het contact met hun intuïtieve zelf en de ware kern van de ziel.

Met de vijf technieken van de Zweedse massageleer kom je op zich al ver. Maar wat het gevoel van ontspanning en welbehagen kan vergroten zijn de nodige sfeerelementen. Natuurlijk kan je een behandeling uitvoeren in een koude, kille ruimte maar met enkele kleine aanpassingen creëer je meteen een groter effect zowel bij de persoon die masseert als bij de persoon die de massage ondergaat. Indien je jezelf liever laat masseren, zorg er dan voor dat de massagetherapeut of de persoon die masseert ook genoeg aandacht heeft voor deze aspecten:

  • Wederzijds respect: de band tussen diegene die masseert en de persoon die gemasseerd wordt, is toch wel intiem. Niet iedereen komt zomaar aan ons lichaam. Voor beide personen is het daarom goed om vooraf een kort praatje te maken om bijvoorbeeld te vertellen waar de persoon spanning voelt of welke gebieden mogen gemasseerd worden. Wederzijds respect is hier de sleutel en dient altijd prioritair te zijn. Een massagebehandeling waarbij één van de personen zich niet comfortabel voelt is een no go. Beiden hebben steeds het recht om de massage stop te zetten bij een ongemakkelijk gevoel.

  • Een warme ruimte: de locatie waar de massage doorgaat moet letterlijk en figuurlijk warmte uitstralen. Het lichaam koelt namelijk af tijdens een Zweedse massage. Ontspanning zorgt voor een iets lagere lichaamstemperatuur. Daarom is het belangrijk dat de ruimte aangenaam verwarmd is. Daarnaast kan de ruimte ook figuurlijk warmte uitstralen met enkele kaarsjes of sfeerlicht. Dit aspect zorgt voor een gevoel van gezelligheid waarbij mensen ook gemakkelijker tot rust kunnen komen.

  • De juiste geluiden: rustgevende muziek of het geluid van klankschalen kan relaxatie bevorderen. Ons gehoor is zeer gevoelig en de juiste trillingen van muziek of instrumenten kunnen in onze hersenen binnenkomen als een uitnodiging tot ontspanning. Chaos, drukte en het geluid van auto’s, vliegtuigen, luidruchtige mensen… kunnen het gevoel van rust enorm verstoren. Ook een geanimeerd gesprek is te vermijden tijdens een massage. Innerlijke rust is vaak gemakkelijker te bereiken door stil te zijn.

  • Een goede ondergrond: de gemasseerde persoon ligt best zo comfortabel mogelijk. Wanneer iemand niet goed ligt, kan dat net spierspanning veroorzaken in het lichaam en dan zal de relaxatie ondermijnd worden. Ook de persoon die masseert moet aandacht hebben voor zijn/haar houding. Gebogen massages geven is nefast voor de rug, schouders en nek. Een degelijke massagetafel die in de hoogte verstelbaar is, is een aanrader. Het zorgt voor comfort bij beiden.

  • No Phone Please: een massage kan pure mindfulness zijn voor beide personen en een kans bieden om even volledig in het moment op te gaan. Daarom is het heel belangrijk om stoorzenders zoveel mogelijk te verwijderen. De smartphone is voor velen onmisbaar, toch is het aan te raden die uit te schakelen om eventuele prikkels van telefoontjes of meldingen te vermijden.

  • Het einde: wanneer de massage voorbij is, kan je jouw ervaring nog versterken door genoeg water of kruidenthee te drinken. Dit zal de afvoer van afvalstoffen die losgekomen zijn tijdens de behandeling, stimuleren. Ook blijft warmte een essentieel aspect. Het lichaam omhullen met warme, zachte stoffen zorgt ervoor dat de spieren langer soepel blijven. De persoon die masseerde, neemt ook de nodige tijd om weer even te focussen op het eigen lichaam met enkele stretchoefeningen.

Massage als medicijn?

De Zweedse massage krijgt op steeds meer locaties een belangrijke plek. Niet enkel massagetherapeuten maar ook kinesisten, ergotherapeuten, verpleegkundigen… verdiepen zich in deze massageleer om patiënten beter te kunnen helpen en ondersteuning te bieden. Door nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen zien we zwart op wit de effecten van Zweedse massage op lichaam en geest en dat brengt hoop. Zweedse massage als behandeling is erg deugddoend en de meeste personen kijken er dan ook naar uit. Dit zorgt voor een positieve spiraal, zeker als de gemasseerde persoon ook achteraf positieve effecten vaststelt. Eigenlijk bestaat de Zweedse massageleer nog geen 200 jaar. De wetenschappelijke visie zal zeker nog uitgebreid worden en de technieken zullen zeker nog verbeterd worden gedurende de komende jaren. Feit is dat een Zweedse massage een geschenk voor het lichaam is.

Dit vind je wellicht ook interessant

Je huid verstevigen – Dit kan je doen tegen huidverslapping 
Het identificeren en doorbreken van automatische gedachten
De geheimen van de wet van aantrekking ontsluierd
Je emoties beheersen met EFT – Inclusief stappenplan
De kracht van optimisme – Versterk je veerkracht
De helende kracht van empathie en kwetsbaarheid

Florence Demarey
Florence Demarey

Florence is een professioneel relaxatie-, massage- en energetisch therapeut én afgestudeerd als Keltische Priesteres. Haar brede interesse in bewustwording en spiritualiteit kwamen al tot uiting tijdens haar vroege kinderjaren. Niet alleen is ze gefascineerd door engelen en elfjes, ook rustige en mysterieuze plaatsen zoals kapelletjes bieden haar de ruimte en tijd om te bidden en te reflecteren over het leven.

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest