1. Home
 2. Liefde en relaties
 3. Daten in 2021 – De do’s en don’ts bij online daten

Daten in 2021 – De do’s en don’ts bij online daten

door | jul 6, 2021 | Liefde en relaties

Loading

Anno 2021 willen steeds meer singels hun stempel drukken en hun leefwereld middels woorden een betekenis toekennen. Zo willen hoogopgeleide dames zich niet meer onderwerpen aan ‘downdaten’en proberen ze een gezonde dosis alertheid te ontwikkelen om zoveel mogelijk ‘dateleed’ te voorkomen. Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat overmatig daten, kan leiden tot verslaving, wat in de volksmond gekend staat als ‘serial daten’.  

In deze bijdrage werpt relatie-experte én matchmaker Margriet Verhulst een unieke blik in de wereld van virtueel daten, en hoe jij op een weloverwogen manier een date kan scoren. 

In mijn werk als matchmaker en imagostyliste valt het me steeds meer op dat er heel wat singles op zoek zijn naar een leuke levenspartner waarmee zij zich kunnen vereenzelvigen, maar ze dit via hun lichaamstaal helemaal niet uitstralen. We delen samen met een kopje koffie een selfie op Instagram, we maken kennis met een artikel waarin vijf manieren beschreven staan waaraan we kunnen zien of iemand ons leuk vindt en we staan er tegelijkertijd niet bij stil dat we onbewust iemand projectmatig in een relatie willen lokken. We investeren meer tijd in een aantrekkelijk datingprofiel, dan in de aantrekkelijkheid van ons karakter en hoe we over komen op anderen. 

We verlangen naar die welbekende en lieve ‘goedemorgen’ berichtjes, we swipen bepaalde profielen naar links, in de hoop om toch maar dat ene profiel tegen te komen die op dat moment in onze beleving de ware lijkt te zijn. We zijn op zoek naar iemand die onze hand vasthoudt, we willen veroverd worden, ons veilig en onafhankelijk voelen, maar anderzijds kunnen we de kracht niet opbrengen om ons kwetsbaar op te stellen. Concreet betekent dit dat we alles willen, wat op dat moment buiten de werkelijkheid valt en zonder zelf een investering te leveren. Het allerliefste willen we de perfecte persoon ‘downloaden’ en wanneer het moment van sleur is aangebroken, wordt het mapje richting prullenbak verplaatst. Een dergelijke instelling laat duidelijk zien dat we op dat moment vechten voor een façade, en dat we niet investeren in het échte werk die nodig is om een liefdesrelatie een eerlijke kans tot slagen te geven.  

Ben jij de ware voor jezelf?

We willen gezelschap aan tafel omdat we dat gezelliger vinden. We zoeken een figurant voor onze zelfgecreëerde werkelijkheid, geen persoon met mooie en minder mooie eigenschappen zoals we zelf ook zijn. Het liefst een figurant met een warm lichaam, want ook wij hebben behoefte aan warmte en genegenheid. Die gecreëerde figurant moet een betere versie van onszelf zijn. We moeten naar elkaar kunnen opkijken, want anders is deze persoon niet onze ware levenspartner. Stel je eens de vraag: ben jij eigenlijk de ware voor jezelf? 

Hoe maak je in je (drukke)agenda als single tijd vrij voor de liefde?

Singles die in een virtueel tijdperk willen daten en zich vervolgens willen openstellen voor een duurzaam engagement op een respectvolle manier, kunnen direct aan de slag met de volgende praktische tips:

Virtueel daten in 2021 – Do’s

 • Stel je vooraleerst de vraag naar welk type relatie je op zoek bent. Wil je een vaste relatie met de nodige commitment? Of ben je op zoek naar een losbandige relatie waar vrijheid de rode draad vormt?
 • Je online profiel is het visitekaartje van wie je bent en waar je voor staat. Investeer voldoende tijd en aandacht in de opzet van je datingprofiel. 
 • Wees je te allen tijde bewust van de kwaliteiten die je zoekt in een toekomstige partner. Wat vind je bijzonder aan anderen en waar heb je waardering voor? Wees daar open over. 
 • Voorzie je profiel van een recente foto en stel je daarbij de vraag wat je wil uitstralen. Voor vrouwen die op zoek zijn naar een serieuze relatie is het aangewezen om geen uitdagende of extravagante foto’s te publiceren. 
 • Een levendig en enthousiast profiel trekt aandacht. Vermijd een saaie profieltekst. Ben je bijvoorbeeld wat voller van postuur, verwerk dan wat humor in je tekst. Zo kom je zelfzeker over. 
 • Geef nooit direct je identiteit bloot. Bewaar je anonimiteit en wees discreet. Je kan altijd gebruikmaken van een schuilnaam. 
 • Heb je een leuk contact gevonden, toon je belangstelling en wees oprecht geïnteresseerd. 
 • Zijn jullie toe aan de volgende stap, plan een belmoment in zodat jullie elkaars stemgeluid en stemwarmte kunnen horen. 
 • Let erop dat jullie tijdens het gesprek beiden evenveel aan het woord komen. Dit zorgt voor evenwicht en balans. 
 • Durf een bescheiden compliment te geven zoals: ‘wat leuk om je stem te horen’.
 • Wanneer jullie beiden een andere visie hebben over het tempo, onthoud dat de traagste schakel het tempo bepaalt. Geduld is een mooie deugd.
 • Ben je niet helemaal zeker om je date face-to-face te ontmoeten, overweeg de optie tot videobellen. Zo zie je direct of de persoon daadwerkelijk degene is van op de foto.
 • Klaar om elkaar te ontmoeten, doe dit dan op een openbare plaats en niet bij je thuis.
 • Zorg ervoor dat je er netjes en verzorgd uitziet.
 • Praat over je passie, interesses en dingen die je graag naar de toekomst toe wilt ondernemen.
 • Blijf eerlijk hoe je de ander ervaart op een respectvolle manier.
 • Ervaar je de ontmoeting positief en voel je je op je gemak, dan kan je je wens uiten tot een vervolgontmoeting.

Virtueel daten in 2021 – Don’ts

 • Niet iedereen heeft de genetische loterij gewonnen. Over gefotoshopte foto’s zijn not done.
 • Blijf jezelf en gedraag je niet verwaand. Vroeg of laat val je door de mand.
 • Het is een gekend fenomeen dat singles roepen dat ze er véél jonger uitzien dan hun eigenlijke leeftijd. Dit kan voor je date een afknapper zijn. Laat een dergelijke subjectieve interpretatie achterwegen. 
 • Ben je écht op zoek naar een duurzame relatie, ga dan niet allerlei tactieken toepassen om te achterhalen hoe je date daadwerkelijk in elkaar steekt. 
 • Ga je date niet imponeren en bestoef jezelf niet. Iedereen prikt hier doorheen. Een dergelijke houding ligt in het verlengde van je innerlijke onzekerheden. 
 • Overstelp je date niet met je verleden. Daarmee laat je zien dat je moeite hebt om vooruit te kijken en dat er geen ruimte beschikbaar is voor een nieuwe start. 
 • Meet jezelf geen slachtofferrol aan. Het woord ‘ex’ tijdens een date staat gelijk aan ‘exit’. Je houdt dit woord dus beter buiten beschouwing. 
 • Uitspraken als: ‘mijn hond doe ik voor niemand weg’ of ‘er komt bij mij geen huisdier in huis’ hou je ook beter buitenschot. Een dergelijk standpunt staat los van jullie ontmoeting. Wanneer jullie ontmoeting uitmondt tot een liefdesrelatie, dan komt het onderwerp ‘huisdieren’ vanzelf aan bod. 
 • Probeer het contact niet te idealiseren en blijf met beide voetjes op de grond. Hoe hoger je op een roze wolk vertoeft, hoe harder je kan vallen en hoe groter de teleurstelling. 
 • Bombardeer je date niet met berichten. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. 
 • Let tijdens het versturen van berichtjes op met het gebruik van emoticons. Een hartje op ‘xxx (kusjes)’ kan een vals gevoel van intimiteit opwekken. 
 • Zorg voor evenwicht en weerleg de initiatieven niet altijd bij de ander. Dat de man altijd de eerste stap moet zetten kan je dus beter uit je woordenboek schrappen.  
 • Het is een ontzettend grote afknapper om tijdens je date regelmatig je smartphone te checken. Hierdoor krijgt je date het gevoel dat je telefoon belangrijker is. 
 • Jullie eerste ontmoeting is geen sollicitatiegesprek. Laat je wishlist over de ideale man in de schuif liggen.  
 • Oordeel niet te snel en gun jezelf en je date de ruimte om te acclimatiseren en aan de nieuwe situatie te wennen. Soms kan iemand verlegen overkomen maar in wezen heel hartstochtelijk en gepassioneerd zijn.

Dit vind je wellicht ook interessant

Verliefd zijn of houden van? Dit moet je weten
De uitdaging van een liefdesrelatie
De kenmerken en oorzaken van een relatieverslaving
Gaslighting en narcisme – De narcist ontmaskerd
Je ex nog een kans geven? Volg deze tips 
De impact van een narcistische relatie

Margriet Verhulst
Margriet Verhulst

Margriet is een ervaren matchmaker én imagostyliste en ze draagt dagelijks haar steentje bij in het levensgeluk van singles door hen motiverend te inspireren. Margriet staat singles bij middels kleur- en stijladvies met een scherpzinnig oog voor uitstraling én zichtbaarheid. Je krijgt immer maar één kans om een eerste indruk te maken, aldus Margriet.

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest