1. Home
  2. Gezond leven
  3. 8 tips om na je 50e het beste uit jezelf naar boven te halen

8 tips om na je 50e het beste uit jezelf naar boven te halen

door | jul 17, 2022 | Gezond leven

Loading

Er zijn heel wat mensen die ouder worden niet meer als een grimmige realiteit beschouwen. Door hun levenservaring hebben ze geleerd om dat aspect te accepteren en om zo goed mogelijk voor zichzelf te zorgen. Maar zelfs in onze huidige maatschappij is leeftijdsdiscriminatie nog te veel aanwezig: men kan een taak uitvoeren of niet! Dit is een kort-door-de-bochtboodschap, die niet alleen kwetsend is, maar ook voor een laag zelfbeeld zorgt met depressies tot gevolg. We mogen niet ontkennen dat we bij het ouder worden met meer lichamelijke obstakels geconfronteerd worden. Zo nefast hoeft dat niet te zijn. We moeten geloven in onze capaciteiten als 50 plusser en vertrouwen dat we niet beperkt zijn door onze leeftijd. We zullen 8 tips delen die jouw lichaam en geest zo lang mogelijk fris en fruitig houden. 

1 – Gezond eten voor de actieve 50 plusser

We weten allemaal dat voedsel de brandstof is voor ons lichaam. Je kan dit zien als een medicijn dat ons lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Alles wat we consumeren kan een positieve of negatieve invloed op ons lichaam uitoefenen. We begrijpen zoveel complexe dingen uit ons leven, maar weinigen begrijpen de essentie van wat ons écht in leven houdt: voedsel. Allereerst is het belangrijk om iets te weten over de glycemische lading, een getal dat een schatting geeft van hoeveel de (bloed)suikerspiegel van een persoon zal verhogen na het consumeren van voedsel. Wanneer we zoetigheid nuttigen, en vervolgens niet bewegen, dan zet het lichaam deze suikers om in vetten. Het is belangrijk om een gezond en evenwichtig eetpatroon te ontwikkelen, gecombineerd met gezond bewegen. Op die manier hou je je lichaam fit en gezond. 

2 – Gezond bewegen als 50 plusser

Elk lichaam (jong of oud) heeft nood aan dagelijks bewegen. Dit kan gaan van wandelen, fietsen tot tuinieren enzovoort … Een portie dagelijkse beweging zorgt ervoor dat je botten niet snel broos worden. Bovendien zorgt dagelijks bewegen voor stevigere spieren en voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Je stemming verbetert, je voelt je fit en jong. Het is onontbeerlijk om beweging te combineren met een evenwichtig eetpatroon. Al deze elementen zorgen op lange termijn voor een betere fysieke en mentale gezondheid. 

3 – Werk aan je houding en flexibiliteit

Naarmate we ouder worden, hebben onze spieren de neiging om te ‘hangen’. Naar voren buigen verloopt niet meer zo soepel en de behoefte om je ineen te laten zakken is groot. Deze problemen kunnen vermeden worden. Misschien vind je het prima om stijf en voorover gezakt door het leven te gaan, maar als dit niet de manier is waarop we ons door het leven willen begeven, dan zijn er eenvoudige oplossingen. Yoga biedt dé oplossing om je spieren goed in conditie te houden. Bovendien werkt yoga energieverhogend; je maakt bewust tijd voor jezelf en de resultaten kunnen in korte tijd zéér positief zijn. 

4 – Ga (niet) met pensioen

De nummer één angst die (oudere) mensen hebben is om tijdens hun pensioen irrelevant te worden voor de maatschappij. Wat belangrijk is, is dat je ondanks je pensioen actief en doelgericht blijft. Mensen hebben altijd een doel voor ogen nodig en de sleutel is om je actief te blijven inzetten met zinvol werk waar jij je goed bij voelt. Dat kan vrijwilligerswerk zijn, maar het kunnen eveneens hobby’s, activiteiten met vrienden enzovoort … zijn.  Hou je agenda (vol) en behoud een gevoel van keuzevrijheid in je dagelijks leven. 

5 – Hou vast aan wat werkt

Wanneer we ons leven evalueren, opnieuw kalibreren, terugkijken op wat werkt en wat niet, dan moeten we ons verlossen van de dingen die niet meer werken, en meer doen van de dingen die wél werken. Concentreer je op één ding dat je heel goed kan in plaats van te proberen van alles goed te kunnen. Dit geldt ook voor onze omgeving: laat je omringen door mensen die een toegevoegde waarde voor je zijn. 

6 – Omarm de manier waarop je er als 50 plusser eruitziet

Als je focust op waar je goed in bent en wat je voldoening in het leven geeft, dan ben je automatisch minder bezig met rimpels en andere uiterlijke kenmerken. Je moet nu eenmaal je uiterlijk omarmen maar dat belet niet dat je zo goed mogelijk zorg draagt voor je lichaam. De perfectie nastreven om er opnieuw 20 uit te zien, is onrealistisch en een dergelijke levensinstelling loopt vroeg of laat niet goed af. Vergeet niet: wat op 50-jarige leeftijd op een jeugdige interventie kan lijken, kan op 70-jarige leeftijd geen streling voor het oog meer zijn. Deze mindset zorgt ervoor dat je jezelf accepteert zoals je bent. Iemand met zelfvertrouwen zal dit fysiek ook naar de buitenwereld toe uitstralen. 

7 – Zie er altijd op je (aller)best uit

Er op je best uitzien mag geen obsessieve en pathologische vorm van ijdelheid aannemen maar is gezond respect hebben voor de manier waarop je wil dat de wereld je ziet. Er scherp en fris uitzien is een teken van een goede geestelijke gezondheid. We leven nu eenmaal in een samenleving waar we voortdurend op elkaar reflecteren. Want zoals de ander eruitziet, dat willen we ook. Er zijn eenvoudige dingen die je kan doen om er goed uit te zien: een goed verzorgd kapsel, het gebruik van make-up, een bepaalde kledingstijl die jou een frisse look geeft, een gezond gebit, enzovoort … Dit zijn misschien voor de hand liggende tips, maar het is belangrijk dat je al deze dingen afstemt op je leeftijd. Een 50-jarige kan er elegant, fris en knap uitzien, zonder zich te kleden als een 20-jarige. 

8 – Wees sociaal en ontmoet mensen

Naarmate we ouder worden, hebben we de neiging om ons sociaal te distantiëren. Doe er nog de ongelukkige leeftijdskilo’s bij en we eindigen met een epidemie van eenzaamheid. Dit is niet alleen een triestig maatschappelijk gegeven, het heeft eveneens gevolgen voor onze gezondheid. Eenzaamheid heeft dezelfde impact als een chronische depressie, en daar wil je liever niet in belanden. Ontmoet nieuwe mensen en laat ze toe in je dagelijks leven. Niet zomaar even een Facebook friend request, maar een face-to-face ontmoeting. Ga een hapje eten, zet een stapje in de wereld, ga lekker samen op vakantie en zorg ervoor dat je je sociale contacten onderhoudt. 

Dit vind je wellicht ook interessant

Je huid verstevigen – Dit kan je doen tegen huidverslapping 
De kracht van massages – De Zweedse massage
Vrouwen die pijn ervaren tijdens het vrijen – Dit kun je eraan doen
De levensloop van de seksualiteit
Opnieuw verliefd – Daten voor de actieve 50-plusser
Daten in 2021 – De do’s en don’ts bij online daten

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest