1. Home
  2. Gezond leven
  3. 6 voedingssupplementen tegen artrose – Voorkom gewrichtsslijtage

6 voedingssupplementen tegen artrose – Voorkom gewrichtsslijtage

door | jul 28, 2022 | Gezond leven

Loading

Artrose (gewrichtsslijtage) is een aandoening die in de gewrichten voorkomt. De kwaliteit van het gewrichtskraakbeen verslechtert en soms kan het kraakbeen zelfs helemaal verdwijnen. De hoeveelheid synoviale vloeistof (gewrichtsvloeistof) in het gewricht neemt af. Daardoor kunnen de botten over elkaar wrijven met veel pijn tot gevolg. Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, schouders, nek en heupen. De slijtage kan verschillende oorzaken hebben waaronder chronische belasting, de bouw van een gewricht, slechte werk- of lichaamshouding, erfelijkheid en een ontstekingsreactie van het lichaam die de afbraak van het gewrichtskraakbeen versnelt. Bij beginnende artrose is vooral het bewegen van een gewricht pijnlijk. In een later stadium zijn gewrichten vaak stijver en ontstaat de pijn ook in rust. In deze bijdrage geven we 6 voedingssupplementen tegen artrose die ondersteunend kunnen werken. 

De 6 voedingssupplementen tegen artrose:

Visolie

Zit boordevol omega 3-vetzuren DHA en EPA, die ontstekingen in het lichaam helpen verminderen. Dit voedingssupplement beschermt bovendien het hart en de hersenen. Er is tot op heden geen eenduidig bewijs dat visolie de symptomen van artrose verbetert, maar visolie biedt wel ondersteuning bij pijnklachten. 

Glucosamine

Wordt door het lichaam aangemaakt en figureert als een bouwstof voor kraakbeen. Deze stof herstelt het beschadigde kraakbeen en bevat eveneens ontstekingsremmende stoffen. Glucosamine is verkrijgbaar in tabletten, capsules en in vloeibare vorm. Mensen met diabetes en insulineresistentie dienen voorzichtig te zijn met dit voedingssupplement omdat glucosamine een invloed heeft op de glucosestofwisseling. Het is moeilijk te voorspellen welk product het beste bij je past. Het is een kwestie van uitproberen. 

Gelatine

Kan bijdragen tot het behouden van soepele gewrichten. Gelatine bestaat voornamelijk uit collageenhydrolysaat dat ketens met aminozuren bevat. Deze aminozurenketens werken in op het kraakbeen en gewrichten en zorgen voor de opbouw en het onderhoud ervan. Het eten van meer gelatine kan een positief effect hebben op de gewrichten. 

Hyaluronzuur

Is in het bindweefsel en de gewrichtsvloeistof aanwezig en heeft als functie het smeren van de gewrichten. Enerzijds heeft deze stof een wateraantrekkende functie waardoor de huid in volume kan toenemen. Anderzijds zorgt hyaluronzuur voor een extra laagje in de vorm van een soort vervangend kraakbeen tussen de gewrichten. Tot slot kan hyaluronzuur in het gewricht of in de bloedbaan ingespoten worden om ontstekingen tegen te gaan. 

Kurkuma

Iedereen kent wel kurkuma, een geel poeder met een zachte en zoete smaak dat vaak aan gerechten wordt toegevoegd. Kurkuma werkt tegen ochtendstijfheid en zwelling van de gewrichten en heeft een ontstekingsremmende werking. Bij artrose werkt het tegen uiteenlopende bindweefselafbrekende enzymen, waardoor het bindweefsel gezonder en sterker blijft. 

Harpagophytum

Harpagophytum (duivelsklauw) bevat pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen. Dit supplement zorgt voor vermindering van urinezuur in het bloed. Het is enkel de wortel van de plant die een heilzame werking heeft. 

Deze voedingssupplementen werken enkel ondersteunend en vervangen geen medische behandelingen. Raadpleeg bij inname ervan altijd een gespecialiseerde arts. Dit artikel is enkel informatief. 

Dit vind je wellicht ook interessant

Je huid verstevigen – Dit kan je doen tegen huidverslapping 
De kracht van massages – De Zweedse massage

8 tips om na je 50e het beste uit jezelf naar boven te halen
Vrouwen die pijn ervaren tijdens het vrijen – Dit kun je eraan doen
De levensloop van de seksualiteit
Opnieuw verliefd – Daten voor de actieve 50-plusser
Daten in 2021 – De do’s en don’ts bij online daten

Meer leesvoer

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Schrijf je gratis in op de B-zen nieuwbrief

Word lid van de B-zen community en ontvang exclusieve aanbiedingen direct in je mailbox.

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest