Als mens kunnen we niet zonder liefde. Liefde figureert als zuurstof. Zonder die zuurstof blijft een oprechte relatie niet levend. In dit artikel ‘Een duurzame relatie – zo hou je de liefde levend’ vind je tips voor een veilige verbondenheid of om de bestaande band met je liefdespartner te versterken.
Een duurzame relatie is een emotionele band met je partner
Elke relatie bestaat uit een intieme en emotionele band, die bestaat uit openheid, eerlijkheid en kwetsbaarheid. Hiermee zet je je hart open en kan de ander binnenkomen. Jezelf openstellen betekent een risico nemen. Want je weet nooit op voorhand of een relatie voor het leven is.
Je partner is degene met wie je een stevige basis bouwt en als de ander zich kwetsbaar opstelt, dan heb je van nature de neiging om troost te bieden. Daarom is het belangrijk dat je aangeeft waar je behoefte aan hebt. Als je dat op een rustige en een niet-eisende manier kan uitleggen, is de kans groot dat de ander dat begrijpt en daar rekening mee wil houden.
Een duurzame relatie voor de buitenwereld
Als jullie samen beslissen om een relatie aan te gaan, dan ontstaat er een moment dat je weet: ja, dit is het. Hiermee geef je aan dat je wil investeren in de relatie en dat er een grens rond jullie relatie is: de relatie-bubbel.
Die afgrenzing (bubbel) is essentieel om als stel te kunnen groeien. Concreet betekent dit dat je soms kiest voor je partner en niet automatisch voor een uitstap met vrienden.
In de beginfase van een relatie is dit een zoektocht. Eigenlijk gaat dit over de grenzen die jullie als koppel naar de buitenwereld toe stellen. Buitenstaanders zullen altijd naar signalen zoeken om na te gaan in hoeverre jullie relatieband hecht is.
Elkaars verschillen waarderen
Je kiest voor een specifieke partner omdat je verrast bent hoe hij/zij in het leven staat. In het begin van een liefdesrelatie is alles hoopvol en aangenaam en zie je de keerzijden nog niet. Maar wanneer jullie een tijdje samen zijn, veranderen die aantrekkingspunten waar je in het begin op viel, in irritatiepunten.
Zo komt het regelmatig voor dat de man te veel de voortrekkersrol op zich neemt, waardoor jij niet kan laten zien wat je nog meer in je mars hebt en kan bijdragen aan de relatie. Dit wekt irritante gevoelens op, je gaat je onzeker voelen en twijfelen of je wel iets te bieden hebt. Hierdoor ontwikkel je angst dat je de ander teleurstelt en dat de ander je zal afwijzen.
Opstapeling van emoties
Als die verschillen je pijnpunten raken, dan gaat het zich vanbinnen opstapelen en ben je geneigd om die eigen onzekerheid met de ander te bestrijden. Je verwijt dat hij/zij geen rekening met je houdt, terwijl je zelf angstig bent dat je niet voldoet. Je verwacht dat de ander je over jouw angst heen helpt. Dit levert gegarandeerd problemen op die gemakkelijk kunnen overwonnen worden.
Benoem je onzekerheden
In plaats van je eigen angsten op je partner te projecteren, is het aangewezen om je onzekerheden te benoemen en bespreekbaar te maken. Jullie moeten elkaars verwachtingen en de mogelijke teleurstellingen onder ogen zien.
Iedere relatie kent momenten waar je iets anders verwacht, dat is oké. Maar voor een relatie is het van primordiaal belang dat ieder mag zijn zoals hij is, en dat ieder de verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen gedrag.
Als jullie zich beiden veilig voelen om die verschillen in verwachtingen en teleurstellingen bespreekbaar te maken, dan zul je ondervinden dat je elkaars gedrag niet meer als een bedreiging gaat zien.
Koppels die elkaar op een constructieve manier aanvullen, hebben een verscheidenheid aan reacties en kunnen flexibeler omgaan met stressvolle situaties. Met twee kun je meer aan dan alleen. Het is een kwestie van je mee te laten voeren om zo in totale harmonie te leven.
6 tips voor een duurzame relatie
- Stem je af op jezelf en op de ander: stem je af op je innerlijke behoefte aan rust en ruimte en respecteer hetzelfde van je partner. Je afstemmen op elkaar zorgt voor meer evenwicht waardoor de relatie soepel verloopt.
- Schenk aandacht aan seksualiteit en intimiteit: seksualiteit kan een relatie maken én breken en is daarmee ook een zéér gevoelig onderwerp in veel relaties. Als er problemen zijn in de relatie, dan is dit te merken in de seksualiteit. Het is de kwaliteit van de verbinding tussen jou en je partner, die bepaalt hoe bevredigend de seks is.
- Zorg voor relatierituelen: naast nieuwe en uitdagende projecten, hebben mensen behoefte aan vaste patronen. Koppels creëren uiteenlopende gewoontes en rituelen die hun relatie kleur geven. Een bepaalde structuur is fundamenteel voor een duurzame relatie.
- Maak voldoende tijd en ruimte voor elkaar: elke relatie staat of valt met de tijd en ruimte die je voor elkaar en de relatie maakt. Doe je dat niet, dan bloedt de relatie vroeg of laat dood. Door voldoende tijd te investeren geef je samen richting aan de relatie.
- Praat ruzies en oneindigheden uit: ruzies zijn uitingen van angst voor het verlies van de relatieverbinding. Als je in een ruzie terechtkomt, dan is het belangrijk om stil te staan bij wat je aan het doen bent. Neem een moment van bezinning zodat een escalatie voorkomen wordt. Zijn de emoties te hoog, wacht dan af tot op een moment dat jullie beiden toe zijn aan een gesprek.
- Draag je eigen verantwoordelijkheid: tijdens een ruzie is er altijd sprake van misverstanden en onbegrip. Vaak zijn we geneigd om onze onvrede op de ander te projecteren. Iedere partner heeft doorheen zijn leven een rugzak gevuld met prettige en minder prettige ervaringen. Relaties worden duurzamer als ieder instaat voor zijn eigen verantwoordelijkheid, zonder die bij de ander te weerleggen.
Dit vind je wellicht ook interessant
De perfecte date – Zo hou je daten leuk en spannend
Je ex terugwinnen – Een stap voor stap methode
Leven met een narcist – De impact van een narcistische relatie
Gaslighting en narcisme – De narcist ontmaskerd
Hoe kan je je relatie spannend houden? 4 tips
Hooggevoelig in de liefde – Angst voor intimiteit en veiligheid